Przepis na keks marchewkowy
Przepis na marchewkowy keks z bakaliami idealny na święta
Zapraszam dziś na niezwykle pyszny i pełen bakalii keks marchewkowy. Dzięki dodanej do keksu tartej marchewce ciasto zachowuje wyjątkową wilgotność i świeżość. Do tego samo ciasto jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania – nawet bez użycia miksera! Koniecznie zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowań i upiecz to niezwykłe ciasto na święta albo w okresie przedświątecznym.
Spis treści
Keks marchewkowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz keksy i ciasta pełne bakalii, to koniecznie upiecz taką wersję z tartą marchewką – gorąco polecam!
Keks marchewkowy przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia keksa o długości 30 cm i szerokości około 10 cm.
Składniki
składniki na keks marchewkowy
- ok 450 g bakalii (u mnie żurawiny, suszone morele i śliwki, orzechy włoskie)
- 1 łyżka mąki pszennej (do bakalii)
- ok 170 g marchewki (moja po obraniu miała 150 g)
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lekko czubate)
- 100 g cukru (u mnie trzcinowego – pół szklanki, ciasto nie jest mocno słodkie, możesz dodać więcej cukru, jeśli chcesz)
- 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (do smaku)
- 200 ml soku jabłkowego
- 50 ml oleju
- 3 jajka (rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić keks marchewkowy krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
- Formę do keksa wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Potnij morele i śliwki na mniejsze kawałki – ja pocięłam na paseczki.
- Orzechy grubo posiekaj i przesyp do większej miski, dodaj do nich żurawinę lub rodzynki.ok 450 g bakalii
- Dodaj pokrojone suszone owoce oraz łyżkę mąki – wymieszaj dokładnie bakalie z mąką.1 łyżka mąki pszennej
Krok 2 – przygotuj ciasto na keks
- W większej misce zmieszaj suche składniki na ciasto.225 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W drugiej misce wymieszaj razem mokre składniki oraz jajka.200 ml soku jabłkowego, 50 ml oleju, 3 jajka
- Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce.ok 170 g marchewki
- Dodaj do suchych składników mokre i wymieszaj łyżką.
- Dodaj tartą marchewkę i wymieszaj.
- Dodaj pokrojone bakalie i wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Krok 3 – upiecz keks
- Wstaw keks do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 70-80 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już dobrze upieczone.
- Gotowe ciasto ostudź i wyjmij z foremki.
- Udekoruj wg uznania.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Świąteczny keks z marchewką – uwagi
Mój dzisiejszy keks to takie trochę połączenie naszego tradycyjnego świątecznego keksu z amerykańskim ciastem marchewkowym. Myślę, że to połączenie wyszło doskonałe i mogę z czystym sumieniem polecić taki keks każdemu. Tarta marchewka dodana do ciasta dodała mu świeżego smaku i naturalnej słodyczy, ale również zapewniła fajną wilgotność. Dużo bakalii sprawia, że ciasto smakuje jak najlepszy keks. Spróbuj koniecznie i upiecz to ciasto ze swoimi ulubionymi bakaliami. A przy okazji polecam tu także przepis na keks na cydrze – przepyszny!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia świątecznego keksu?
Do upieczenia tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję produkty, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- bakalie – to podstawa każdego keksu, ja tu dodałam 450 g pokrojonych bakalii, u mnie to było 150 g suszonej żurawiny oraz po 100 g orzechów włoskich, suszonych moreli i śliwek. Możesz tu wybrać inne lubiane przez ciebie bakalie – np. rodzynki, orzechy laskowe.
- przyprawa do piernika – wybierając przyprawę sprawdź koniecznie jej skład – jeśli na pierwszym miejscu ma mąkę pszenną, cukier lub kakao, to kupisz przyprawę o słabym smaku i aromacie – szkoda wydawać pieniądze. Poszukaj przyprawę firmy Kotanyi albo jeszcze lepiej zrób taką przyprawę samodzielnie z mojego przepisu na przyprawę do piernika :) Jeśli masz taką przyprawę o słabszym składzie, to dodaj jej 2 łyżeczki, tak aby czuć było aromat, jeśli masz mocną przyprawę, to możesz użyć jedną łyżeczkę, ja dodałam dwie, to lubię bardzo aromatyczne ciasta piernikowe.
- sok jabłkowy – użyłam zwykły sok z kartonika, jeśli nie masz tego soku i nie masz jak wyskoczyć do sklepu, to możesz go zastąpić sokiem pomarańczowym, albo w ostateczności nawet zwykłym mlekiem
- olej – u mnie to olej rzepakowy, może być również inny, ale najlepiej taki o lekkim smaku
Jak udekorować keks marchewkowy?
Keks dzięki dużej ilości bakali i przyprawie do piernika jest już bardzo bogaty w smak, więc ja go tylko posypałam cukrem pudrem. Do zdjęć dodatkowo wystylizowałam swój keks dodając do niego gałązkę świerku oraz świeże żurawiny. Jeśli chcesz upiec keks z marchewką na święta i chcesz aby wyglądał wyjątkowo, to możesz go dodatkowo polać lukrem lub polewą czekoladową i posypać np. kandyzowaną skórką pomarańczową lub żurawinami.
Jak zrobić lukier na keks marchewkowy?
Aby zrobić lukier na keks przełóż do miski około 1 szklankę cukru pudru (150 g) i rozcieńcz go do konsystencji lekko płynnego lukru. Zależnie od smaku jaki chcesz uzyskać możesz dodać do lukru trochę śmietany kremówki (z nią lukier będzie najbardziej biały i gęsty), mleka, czy też soku pomarańczowego. Możesz też dla smaku dodać do lukru odrobinę mielonego cynamonu. Pamiętaj, że dodając płyn do cukru pudru dodajesz go po łyżce, mieszasz i dodajesz znowu trochę. Bardzo łatwo zrobić zbyt rzadki lukier, który spłynie z ciasta. Dlatego dodawaj płyn po trochu aż otrzymasz gęsty i lekko lejący się lukier. Takim lukrem posmaruj wierzch keksu.
Jak zrobić polewę czekoladową na keks marchewkowy?
Polewę czekoladową na keks możesz zrobić z gorzkiej albo mlecznej czekolady, ale również z białej czekolady. Zależnie do tego którą czekoladę wybierzesz, będziesz potrzebować różną ilość śmietany kremówki. Do przygotowania polewy polecam śmietanę kremówkę 30% w kartoniku – taką płynną.
Na 100 g gorzkiej czekolady użyj 100 ml śmietany kremówki, na 100 g mlecznej czekolady użyj maksymalnie 70 ml śmietany, a na 100 g białej czekolady – 50 ml śmietany kremówki.
Aby zrobić polewę odpowiednią ilość kremówki wlej do niedużego garnka i podgrzej aż będzie gorąca. Wyłącz kuchenkę i dodaj do śmietany połamaną czekoladę, poczekaj kilka minut, aby czekolada zmiękła i wtedy dokładnie ją wymieszaj na gładką polewę. Ostudź tak przygotowaną polewę i gdy zacznie gęstnieć polej nią keks marchewkowy.
Jak przechowywać keks z marchewką?
Keks najlepiej przełożyć do szczelnego pojemnika z przykrywką. W takim pojemniku może spokojnie postać nawet tydzień czasu. Keks możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że chętnie wypróbujesz ten przepis i marchewkowy keks z bakaliami zagości na twoim świątecznym stole :)
Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a łatwo je zapisać na później.
Polecane przepisy na keksy
Wypróbuj również inne moje przepisy na keksy i keksowe wypieki. Polecam tu takie trzy przepisy, a na blogu znajdziesz mnóstwo pysznych wypieków idealny na święta. Sprawdź koniecznie!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Marchewkowy keks przepis
Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia polecam gorąco pyszny i prosty keks marchewkowy pieczony z dużą ilością pysznych bakalii. Ciasto z bakaliami to tradycyjny polski wypiek na Boże Narodzenie. Ciasto upieczone z suszonymi owocami - śliwkami, morelami, żurawinami, rodzynkami i chrupiącymi orzechami długo zachowuje świeżość i wilgotność dzięki dodaniu do ciasta tartej marchewki. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zobacz jak zrobić keks marchewkowy. Obejrzyj mój krótki film oraz zobacz zdjęcia z przygotowania ciasta, a przekonasz się, że taki tradycyjny keks świąteczny nie jest trudy do zrobienia!