Pszenny chleb na zakwasie
Przepis na przepyszny pszenny chleb z chrupiącą skórką
Odkryj mój przepis na pyszny pszenny chleb na zakwasie z chrupiącą skórką! To wyjątkowy wypiek, który zadowoli miłośników tradycyjnego chleba o intensywnym smaku i chrupiącej konsystencji. Dzięki naturalnemu zakwasowi chleb nabiera głębokiego aromatu i zdrowej nuty, a chrupiąca skórka dodaje mu wyjątkowego charakteru. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się domowym chlebem pełnym smaku i aromatu!
Spis treści
Pszenny chleb na zakwasie przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na smakowity chleb przygotowany na zakwasie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Pszenny chleb na zakwasie przepis
Składniki
składniki na chleb na zakwasie
- 250 g zakwasu
- 350 g mąki pszennej (typ 650 (2 i 1/3 szklanki) )
- około 100 ml wody (letniej )
- 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
Jak zrobić pszenny chleb na zakwasie
- Umieść w misce wszystkie składniki i wyrób ciasto – ja to robię mikserem z końcówką hakiem.250 g zakwasu, 350 g mąki pszennej, około 100 ml wody, 1,5 łyżeczki soli
- Ciasto ma być gęste – tak aby dało się z niego zrobić bochenek.
- Ilość wody dodanej do chleba zależy od tego jak gęsty macie zakwas – mój jest taki konsystencji śmietany. Jeśli masz bardzo gęsty zakwas, to będziesz potrzebować trochę więcej wody.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij ciasto na blat, lekko rozpłaszcz, a następnie ciasno zwiń formując bochenek.
- Przełóż chleb na blachę do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny – tak aby podrósł – ten czas będzie zależał od mocy zakwasu.
- Wyrośnięty chlebek możesz delikatnie naciąć bardzo ostrym nożem.
- Piekarnik nagrzej do 230 stopni (tryb góra dół), na dole postaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
- Piecz chleb przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 30 minut.
- Po upieczeniu chleb wyjmij i poczekaj aż ostygnie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Rustykalny chleb na zakwasie – uwagi
Macie ochotę na domowy chleb z mega chrupiącą skórką? Jeśli tak, to bierzcie swój zakwas i do roboty. Dziś mam dla was przepis na pszenny chleb na zakwasie. Nieduży bochenek – taki na szybko do zjedzenia. Robimy go na samym zakwasie, więc wymaga trochę więcej czasu na wyrastanie. Za to robi się mega szybko.
Jeśli nie macie swojego zakwasu, to możecie go zrobić sami – wtedy dobrze jest go przygotować z tydzień wcześniej. Im zakwas jest starszy tym lepiej wyrasta na nim chleb. Taki świeży zakwas będzie miał „mniejszą moc”, więc chleb będzie potrzebował więcej czasu, aby wyrosnąć.
Ale jak już raz zaczniecie robić swój zakwas, to będziecie mogli upiec sobie chleb, kiedy tylko będziecie chcieli :D
Jeśli nie macie zakwasu, a chcecie upiec chleb, to możecie zrobić taki na drożdżach, albo na sodzie.
Polecane przepisy na domowy chleb
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe chleby pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na chleb na zakwasie
Wypróbuj mój przepis na bardzo smaczny chleb pszenny o rustykalnym wyglądzie i smaku. Zrobiony na zakwasie chleb nabiera wyjątkowego smaku, do tego ma wspaniałą chrupiącą skórkę. Taki chleb będzie idealny na kanapki i przekąskę w ciągu dnia. Chleb przygotujesz zaledwie z kilku składników w zaciszu własnej kuchni. Sprawdź mój przepis i zobacz jak zrobić chleb na zakwasie.