Pszenny chleb serowy
Przepis na pszenny chleb z serem
Upiecz dziś ze mną pyszny drożdżowy chleb pszenny z dodatkiem sera feta i gouda. Taki serowy chleb będzie idealny na kanapki i przekąskę w ciągu dnia. Zobacz mój przepis krok po kroku na pszenny chleb na drożdżach i upiecz go jak najszybciej.
Spis treści
Pszenny chleb serowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pieczywo i chętnie pieczesz chleb w domu, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Pszenny chleb serowy przepis
Składniki
składniki na pszenny chleb z serem
- 500 g mąki pszennej (- chlebowej – np. 720 g)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml mleka (ciepłego )
- 100 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego )
- 125 g sera feta
- 100 g sera gouda (tartego )
Instrukcja
Jak zrobić pszenny chleb z serem
- Drożdże rozrób z cukrem w ciepłym mleku i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.25 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 200 ml mleka
- Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj przestudzone masło, oraz rozczyn drożdżowy.500 g mąki pszennej, 100 g masła
- Wyrób ciasto, dodaj pokruszoną fetę oraz goudę (feta jest słona nie trzeba, więc już dodatkowo solić ciasta).125 g sera feta, 100 g sera gouda
- Odstaw ciasto do lekkiego wyrośnięcia (około 30 minut), następnie ponownie wyrób i przełóż do foremki keksowej – przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół) i piecz chleb przez około 60 minut.
Prywatne
Pszenny chleb z fetą i goudą – uwagi
Chciałam Wam dziś podać przepis na prosty i smaczny chleb pszenny o smaku serowym.
Pieczony jest z dodatkiem sera feta i sera gouda, nabiera więc fajnego smaczku.
W konsystencji jest dość ciężki i zwarty.
Najlepiej jest go zjeść szybko, bo jak każdy pszenny chleb szybko obsycha.
Chlebek ten świetnie się nadaje do tostera :)
Jeśli lubicie sami przygotowywać w domu pieczywo, to koniecznie zapoznajcie się z moimi innymi przepisami na domowe chleby i nie tylko :)
Przepis pochodzi z Tupperware.
Polecane przepisy na chleby domowe
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne domowe chleby. Tutaj polecam takie trzy przepisy: