Przepis na różane babeczki z boczkiem idealne na śniadanie :)

wpis zawiera lokowanie produktu

różane babeczki z bananami


To dopiero nazywa się śniadanie :)

Pyszne, różano-bananowe babeczki upieczone na mące pełnoziarnistej, a w środku niespodzianka ….. kawałeczki chrupiącego podsmażonego boczku :D

Już widzę Wasze oczy wielkie jak talerze :D

Jak to boczek w słodkiej babeczce??

A tak! I do tego wszystko razem smakuje przepysznie.

Pewnie gdy nadziewacie schab suszonymi śliwkami albo morelami, to wcale się nie zastanawiacie, czy to będzie smaczne?

Na pewno, bo to sprawdzone połączenie i często mięsa podawane są w towarzystwie owoców, które świetnie się uzupełniają smakowo.

To czemu nie spróbować w drugą stronę?

Boczek jest bardzo wdzięcznym mięsem. Ładnie się wytapia podczas podsmażania i nabiera chrupkości.

Dodany do ciasta podkreśla jego smak – podobnie jak szczypta soli dodana do ciasta, albo do karmelu znacznie podkręca doznania smakowe.

Nie wahajcie się dłużej i na weekendowe śniadanie zaserwujcie rodzinie różane babeczki z boczkiem :)

Nie zapomnijcie też o dobrym, zdrowym dżemie – ja wykorzystałam dżem Dzika Róża Łowicz, który nie jest sztucznie dosładzany, tylko zawiera naturalny cukier z owoców.

Z przepisu otrzymacie 12 standardowych babeczek, albo 6 dużych.

Wypróbujcie też przepis na zdrowe babeczki bananowe z musli :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

różane babeczki z boczkiem

babeczki z dżemem różanym

różane babeczki

słodkie babeczki z boczkiem

babeczki z bekonem

różane babeczki z boczkiem

Różane babeczki z boczkiem przepis do druku

babeczki bananowe z boczkiem

Różane babeczki z boczkiem

Wypieki Beaty
Przepis na niebanalne babeczki bananowe z dżemem różanym i chrupiącym boczkiem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12

Składniki

Instrukcja
 

  • Boczek pokrój w kotkę i podsmaż aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie chrupiący - gotowy boczek wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
    100 g boczku parzonego
  • W misce wymieszaj suche składniki.
    150 g mąki pełnoziarnistej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g cukru trzcinowego
  • Banany obierz, pokrój w plastry, a następnie ugnieć widelcem, dodaj do nich jajka, dżem i jogurt naturalny - wymieszaj.
    3 banany, 2 jajka, 50 g dżemu, 60 g jogurtu naturalnego
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  • Dodaj do ciasta mniej więcej 2/3 boczku i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do papilotek.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Na wierzch nałóż małą łyżeczkę dżemu z Dzikiej Róży, a na nim ułóż kawałeczki odłożonego boczku.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!