Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Różane babeczki z boczkiem

Różane babeczki z boczkiem idealne na śniadanie 🙂

 

różane babeczki z bananami

 

To dopiero nazywa się śniadanie 🙂

Pyszne, różano-bananowe babeczki upieczone na mące pełnoziarnistej, a w środku niespodzianka ….. kawałeczki chrupiącego podsmażonego boczku 😀

Już widzę Wasze oczy wielkie jak talerze 😀 Jak to boczek w słodkiej babeczce??

A tak! I do tego wszystko razem smakuje przepysznie.

Pewnie gdy nadziewacie schab suszonymi śliwkami albo morelami, to wcale się nie zastanawiacie, czy to będzie smaczne? Na pewno, bo to sprawdzone połączenie i często mięsa podawane są w towarzystwie owoców, które świetnie się uzupełniają smakowo.

To czemu nie spróbować w drugą stronę?

Boczek jest bardzo wdzięcznym mięsem. Ładnie się wytapia podczas podsmażania i nabiera chrupkości.

Dodany do ciasta podkreśla jego smak – podobnie jak szczypta soli dodana do ciasta, albo do karmelu znacznie podkręca doznania smakowe.

Nie wahajcie się dłużej i na weekendowe śniadanie zaserwujcie rodzinie babeczki z boczkiem 🙂

Nie zapomnijcie też o dobrym, zdrowym dżemie – ja wykorzystałam dżem Dzika Róża Łowicz, który nie jest sztucznie dosładzany, tylko zawiera naturalny cukier z owoców.

Z przepisu otrzymacie 12 standardowych babeczek, albo 6 dużych.

Wypróbujcie też przepis na zdrowe babeczki bananowe z musli 🙂

 

różane babeczki z boczkiem

 

babeczki z dżemem różanym

 

różane babeczki

 

słodkie babeczki z boczkiem

 

babeczki z bekonem

 

różane babeczki z boczkiem

 

Różane babeczki z boczkiem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średnie dojrzałe banany
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 80 g brązowego cukru - może też być cukier kokosowy
  • 50 g dżemu Dzika Róża Łowicz + trochę do dekoracji
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 100 g boczku parzonego
Wykonanie
  1. Boczek pokrój w kotkę i podsmaż aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie chrupiący - gotowy boczek wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  2. W misce wymieszaj suche składniki.
  3. Banany obierz, pokrój w plastry, a następnie ugnieć widelcem, dodaj do nich jajka, dżem i jogurt naturalny - wymieszaj.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - tylko do połączenia składników.
  5. Dodaj do ciasta mniej więcej ⅔ boczku i wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do papilotek.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu lekko ostudź.
  9. Na wierzch nałóż małą łyżeczkę dżemu z Dzikiej Róży, a na nim ułóż kawałeczki odłożonego boczku.
 

 


Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • gin

    Boczek w słodkich wypiekach to dla mnie nie nowość; zaskakujące, ale smaczne połączenie 🙂

    • Bardzo fajne 🙂 już mam kilka nowych pomysłów 😀

      • gin

        W takim razie czekam niecierpliwie, bo uwielbiam takie „dziwne” połączenia 🙂

  • Pati

    Bardzo mnie zaintrygowałaś tym przepisem!

    • Cieszę się bardzo 🙂 upiecz je i daj znać, jak ci smakowały 😀

  • O tak, trzeba przyznać, że tym boczkiem rozwaliłaś system 😀

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux