Sernik czekoladowy przepis
Przepis na sernik z czekoladą na ciasteczkowym spodzie
Jestem wielbicielką serników, ale jakoś do tej pory po macoszemu traktowałam sernik czekoladowy. Może to przez to, że nie lubię lodów czekoladowych i obawiałam się takiego sernika. Okazało się, że nie potrzebnie się bałam – sernik czekoladowy na spodzie z ciasteczek to idealne ciasto. Mocno czekoladowy, o intensywnym smaku, z idealną konsystencją i pyszną polewą czekoladową na wierzchu. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie sami jak zrobić sernik z czekoladą w domu!
Spis treści
Sernik czekoladowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i serniki, to koniecznie wypróbuj tego połączenia – ten sernik jest nieziemski!
Sernik czekoladowy przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o średnicy około 23 – 24 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek
- 180 g ciasteczek (użyłam czekoladowe markizy)
- 60 g masła (rozpuszczonego )
składniki na sernik czekoladowy:
- 300 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
- 170 ml śmietany kremówki ( – użyłam 30%)
- 1 kg twarogu (na serniki z wiaderka, tłustego – polecam Piątnicę)
- 200 g cukru ((1 szklanka lub do smaku) )
- 5 jajek (rozmiar L)
składniki na polewę czekoladową:
- 150 g czekolady (mlecznej)
- 100 ml śmietany kremówki (- użyłam 30 %)
Instrukcja
Jak zrobić spód do sernika z ciasteczek
- Ciastka zmiksuj na proszek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.180 g ciasteczek, 60 g masła
- Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż na dno ciastka i dokładnie wylep dno.
Jak zrobić czekoladowy sernik
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści – odstaw do lekkiego przestudzenia.170 ml śmietany kremówki, 300 g czekolady
- Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier, jajka oraz przestudzoną czekoladę – zmiksuj do połączenia składników.1 kg twarogu, 200 g cukru, 5 jajek
- Przelej masę na spód z ciasteczek.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku aż zupełnie ostygnie.
Jak zrobić polewę czekoladową na sernik
- Podgrzej kremówkę w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści i połączy z kremówką. Odstaw do ostudzenia i stężenia.150 g czekolady, 100 ml śmietany kremówki
- Zdejmij rant formy z sernika.
- Polewą oblej sernik – wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny – najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ciasto.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik czekoladowy – uwagi
Popatrzcie tylko na ten sernik czekoladowy. Przecież to prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i sernika – szczególnie dla mojego męża. Jest meeega czekoladowy i przepyszny! Trudno się od niego oderwać. I nawet ja, która się go obawiałam muszę przyznać, że to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Spróbujcie koniecznie!
Jak upiec sernik z czekoladą – wskazówki
Bardzo prosto :)
Rozpuszczamy najpierw czekoladę, aby lekko ostygła, a potem mieszamy ją z twarogiem i innymi składnikami. Ja zwykle wszystkie składniki wkładam do dużej misy i miksuję krótko do połączenia składników. Nie rozdzielam żółtek i białek i nie ubijam oddzielnie piany z białek. Preferuję amerykańskie podejście do tematu serników i lubię je przygotowywać właśnie w taki prosty i szybki sposób.
Jaki twaróg jest najlepszy do sernika? Ja tu powtarzam wszędzie jak mantrę – dobry i tłusty. Zawsze używam twaróg na serniki z wiaderka – w 99 przypadkach na 100 jest to Piątnica. Serniki z tego twarogu zawsze wychodzą mi rewelacyjne, więc się go trzymam jak tonący brzytwy :) Jeśli nie dostaniecie Piątnicy, to równie dobry jest Mój Ulubiony :)
Jaka czekolada do sernika?
U mnie była to czekolada deserowa i użyłam jej dużo – bo aż 300 g. Możecie też użyć gorzką, albo np. 100 g mlecznej i 200 g deserowej – wtedy sernik będzie nieco słodszy. Jak pisałam wcześniej rozpuszczamy ją i ostudzamy, dopiero wtedy dodajemy do twarogu.
Formę do pieczenia wykładamy pokruszonymi czekoladowymi ciasteczkami i wylewamy na nie masę twarogową. Ja bardzo lubię wysokie serniki, dlatego zwykle piekę je w stosunkowo małej formie – 23-24 cm. Tej masy sernikowej jest sporo, więc możecie ostatecznie użyć tortownicę o średnicy 26 cm. Tylko na taką większą może wam zabraknąć spodu z ciasteczek – przygotujcie ich więc trochę więcej.
Jak piec sernik, aby nie opadał?
Ja piekę je w niższej temperaturze – zwykle jest to 150 stopni – koniecznie w trybie góra/dół, a nie termoobieg. Sernik ma czas aby spokojnie się upiec i nie rośnie gwałtownie. A jak nie rośnie, to również potem nie ma co opadać :) Skoro temperatura pieczenia jest niższa, to koniecznie musicie wydłużyć czas pieczenia do około 1,5 godziny.
Upieczony sernik należy porządnie schłodzić – ja zwykle chowam na noc lodówki. A przed podaniem polewamy go czekoladą – bo czekolady nigdy za wiele! Jak czekoladowo, to czekoladowo – po całości. Kto się skusi na taki sernik?
A potem koniecznie przyjrzyjcie przepisy na inne moje serniki i upieczcie coś pysznego (takie bez pieczenia też znajdziecie).
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne serniki. Na blogu jest ich już ogromny wybór – zarówno tych pieczonych jak i serników przygotowanych bez pieczenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik czekoladowy
Jeśli uwielbiasz czekoladę i serniki, to ten przepis na sernik czekoladowy jest stworzony idealnie dla Ciebie. Połączenie tych dwóch pyszności tworzy coś wręcz niesamowitego, powiedziałabym nawet obłędnego. Taki właśnie jest sernik czekoladowy. Kremowy i bogaty w doznania smakowe sernik z czekoladą to proste ciasto, które jest w stanie wykonać każdy, a pewnie byś tak nawet nie pomyślał. Puszysty, ale mimo to zwarty sernik czekoladowy skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. To idealny deser na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, a nawet jako zwykły dodatek do kawy lub herbaty. Sernik z czekoladą tak efektownie wygląda, że aż szkoda go kroić. Jednak to, jak smakuje wynagradza wszystko.
Czekoladowy sernik przepis
Sposób ozdobienia wierzchu sernika z czekoladą przeze mnie jest zaskakujący i przyciągający wzrok, ale możesz go ozdobić jak tylko masz ochotę. Pobudź swoją wyobraźnię!
Jeśli zakochałeś się w czekoladowych ciastach, przejrzyj jakie jeszcze przepisy przygotowałam na ciasta czekoladowe. Zwróć swoją uwagę, szczególnie na czekoladowy sernik gotowany. Aby go wykonać nie musisz nawet rozgrzewać piekarnika. Jest bogaty w czekoladowe smaki, podobnie jak sernik z czekoladą.
Jak zrobić sernik czekoladowy?
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na sernik z gorzką czekoladą i zobaczcie jakie to proste! Sprawdźcie ile piec sernik i w jakiej temperaturze upiec sernik, aby nie opadł po upieczeniu. W jakiej formie upiec sernik? Ja go piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm, ale możecie użyć trochę większą - taką maksymalnie do 24 cm. Mam nadzieję, że taki z czekoladą sernik zagości w waszych domach i będziecie go często piec!