Przepis na czekoladowy sernik straciatella na zimno
Zapraszam was dziś na sernik straciatella na zimno.
Zauważyłam, że lubicie serniki na zimno – ciągle waszym dużym zainteresowaniem cieszy się sernik oreo na zimno :)
Dlatego dziś – mino chłodniejszej już pory roku – przedstawiam wam kolejny sernik bez pieczenia (zapraszam do wypróbowania innych przepisów na serniki i ciasta bez pieczenia).
Jakie składniki będą potrzebne do zrobienia sernika straciatella?
Przede wszystkim dobry twaróg. Ja używam twaróg na serniki z wiaderka (od lat jestem wierna Piątnicy).
Wybierzcie twaróg tłusty i gęsty – niezbyt wodnisty.
Będzie oczywiście potrzebować też czekoladę.
Ja do jego przygotowania użyłam czekoladę deserową, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie wykorzystać czekoladę mleczną.
Poza tym – śmietana kremówka – porządnie schłodzona, bo trzeba ją ubić, oraz żelatyna spożywcza.
Na spód użyłam ciasteczka, które zmiksowałam i zmieszałam z rozpuszczonym masłem. Możecie tez po prostu ułożyć na dnie warstwę biszkoptów.
Podaję tu przepis na foremkę o średnicy 22 cm – wtedy wasz serniczek będzie tak spektakularnie wysoki.
Spokojnie dobra będzie też foremka do 26 cm średnicy, albo taka około 24/24 cm – tylko wtedy sernik będzie niższy.
Sernik straciatella na zimno przepis do druku

Sernik straciatella na zimno
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Składniki
składniki spodu:
- 135 g ciasteczek zmiksowanych (mogą być herbatniki, biszkopty, ciasteczka owsiane)
- 65 g masła rozpuszczonego
składniki sernika:
- 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę)
- 250 g cukru 1 i 1/4 szklanki
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (jeśli używacie luźniejszego twarogu, wtedy proponuję dać więcej żelatyny)
- 8 łyżek zimnej wody
- 400 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady (użyłam deserową, może być gorzka albo mleczna)
Instrukcja
- Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki o średnicy 22 cm (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia).
- Wstaw foremkę do lodówki aby schłodzić spód.
- Do sera dodaj cukier i wszystko krótko zmiksuj.
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
- Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, a następnie całość przelej do masy twarogowej.
- Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
- Na koniec dodaj startą na grubej tarce lub posiekaną czekoladę - wymieszaj.
- Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
- Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja go udekorowałam kleksami bitej śmietany oraz startą białą i mleczną czekoladą.
Przepis własny.