Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Sernik straciatella na zimno


Sernik straciatella na zimno – bez pieczenia i opadania 🙂

sernik straciatella na zimno

 

Zauważyłam, że lubicie serniki na zimno – ciągle waszym dużym zainteresowaniem cieszy się sernik oreo na zimno 🙂

Dlatego dziś – mino chłodniejszej już pory roku – przedstawiam wam kolejny sernik na zimno (więc przepisów na serniki i inne ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj).

Zapraszam na sernik straciatella bez pieczenia – ja do jego przygotowania użyłam czekoladę deserową, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie wykorzystać czekoladę mleczną.

Podaję przepis na foremkę o średnicy 22 cm – wtedy wasz serniczek będzie tak spektakularnie wysoki – spokojnie dobra będzie też foremka do 26 cm średnicy, albo taka około 24/24 cm – tylko wtedy sernik będzie niższy.

sernik staciatella na zimno

sernik z czekoladą

straciatella cheesecake

sernik staciatella na zimno

straciatella cheesecake

Przepis do druku

Sernik straciatella na zimno
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 15
Składniki
składniki spodu:
  • ok 135 g zmiksowanych ciasteczek (mogą być herbatniki, biszkopty, ciasteczka owsiane)
  • 65 g rozpuszczonego masła
składniki sernika:
  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę)
  • 250 g cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (jeśli używacie luźniejszego twarogu, wtedy proponuję dać więcej żelatyny)
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady (użyłam deserową, może być gorzka albo mleczna)
Wykonanie
  1. Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki o średnicy 22 cm (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia).
  2. Wstaw foremkę do lodówki aby schłodzić spód.
  3. Do sera dodaj cukier i wszystko krótko zmiksuj.
  4. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
  5. Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, a następnie całość przelej do masy twarogowej.
  6. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
  7. Na koniec dodaj startą na grubej tarce lub posiekaną czekoladę - wymieszaj.
  8. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
  9. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
  10. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja go udekorowałam kleksami bitej śmietany oraz startą białą i mleczną czekoladą.

Przepis własny.

Reklama

7 komentarzy

  1. Marta Kuszyk 2016/12/09 at 14:15 - Reply

    Witaj Beato! Mam pytanie, czy miałabyś jakiś pomysł na zastąpienie żelatyny? Pozdrawiam ciepło, Marta

    • wypiekibeaty 2016/12/09 at 15:46 - Reply

      Cześć Marta, żelatynę możesz zastąpić agarem, ale nie używałam go jeszcze nigdy, więc nie wiem, ile go trzeba użyć.

  2. […] Sernik straciatella na zimno […]

  3. smerfetka79 2015/12/26 at 21:56 - Reply

    Jejku jak tu pięknie i smakowicie!! Cudny blog i zdjęcia.

  4. ami 2015/10/10 at 10:23 - Reply

    Musi być pyszny! I tak ładnie się prezentuje 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: