Przepis na czekoladowy sernik straciatella na zimno

sernik straciatella


Zapraszam was dziś na sernik straciatella na zimno.

Zauważyłam, że lubicie serniki na zimno – ciągle waszym dużym zainteresowaniem cieszy się sernik oreo na zimno :)

Dlatego dziś – mino chłodniejszej już pory roku – przedstawiam wam kolejny sernik bez pieczenia (zapraszam do wypróbowania innych przepisów na serniki i ciasta bez pieczenia).

Jakie składniki będą potrzebne do zrobienia sernika straciatella?

Przede wszystkim dobry twaróg. Ja używam twaróg na serniki z wiaderka (od lat jestem wierna Piątnicy).

Wybierzcie twaróg tłusty i gęsty – niezbyt wodnisty.

Będzie oczywiście potrzebować też czekoladę.

Ja do jego przygotowania użyłam czekoladę deserową, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie wykorzystać czekoladę mleczną.

Poza tym – śmietana kremówka – porządnie schłodzona, bo trzeba ją ubić, oraz żelatyna spożywcza.

Na spód użyłam ciasteczka, które zmiksowałam i zmieszałam z rozpuszczonym masłem. Możecie tez po prostu ułożyć na dnie warstwę biszkoptów.

Podaję tu przepis na foremkę o średnicy 22 cm – wtedy wasz serniczek będzie tak spektakularnie wysoki.

Spokojnie dobra będzie też foremka do 26 cm średnicy, albo taka około 24/24 cm – tylko wtedy sernik będzie niższy.


sernik staciatella na zimno

sernik z czekoladą

straciatella cheesecake

sernik staciatella na zimno

straciatella cheesecake

Sernik straciatella na zimno przepis do druku

straciatella cheesecake

Sernik straciatella na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i lekki sernik straciatella na zimno. Polecam!
4.07 z 16 ocen
Czas przygotowania 40 minut
3 godz
Czas całkowity 3 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm.

Składniki
  

składniki spodu:

  • 135 g ciasteczek zmiksowanych (mogą być herbatniki, biszkopty, ciasteczka owsiane)
  • 65 g masła rozpuszczonego

składniki sernika:

  • 1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę)
  • 250 g cukru 1 i 1/4 szklanki
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (jeśli używacie luźniejszego twarogu, wtedy proponuję dać więcej żelatyny)
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady (użyłam deserową, może być gorzka albo mleczna)

Instrukcja
 

  • Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki o średnicy 22 cm (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia).
  • Wstaw foremkę do lodówki aby schłodzić spód.
  • Do sera dodaj cukier i wszystko krótko zmiksuj.
  • Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
  • Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, a następnie całość przelej do masy twarogowej.
  • Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
  • Na koniec dodaj startą na grubej tarce lub posiekaną czekoladę - wymieszaj.
  • Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
  • Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja go udekorowałam kleksami bitej śmietany oraz startą białą i mleczną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.