Sernik straciatella na zimno

Zaktualizowany: 2024 2 stycznia
sernik straciatella

Przepis na sernik bez pieczenia z czekoladą

Dziś mam coś dla wielbicieli serników na zimno i przy okazji czekoladoholików :) zapraszam na sernik straciatella na zimno. Ten sernik wyszedł tak pyszny i piękny, że znikł nie wiadomo kiedy! Zresztą sami zobaczcie jak się prezentował i potem koniecznie zróbcie taki w swoim domu.

sernik staciatella na zimno

Sernik straciatella na zimno przepis krok po kroku

Jeśli lubicie serniki na zimno, to koniecznie zróbcie ten sernik z kawałkami czekolady bez pieczenia. Na pewno zasmakuje każdemu!

straciatella cheesecake

Sernik straciatella na zimno przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i lekki sernik straciatella na zimno. Polecam!
4.09 z 46 ocen
Czas przygotowania 40 minut
3 hours
Czas całkowity 3 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek do sernika straciatella

  • 135 g ciasteczek (zmiksowanych (mogą być herbatniki, biszkopty, ciasteczka owsiane))
  • 65 g masła (rozpuszczonego )

składniki na sernik straciatella

  • 1 kg sera twarogowego ((tradycyjne polecam Piątnicę))
  • 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
  • 6 łyżeczek żelatyny ( w proszku (jeśli używacie luźniejszego twarogu, wtedy proponuję dać więcej żelatyny))
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 400 ml śmietany kremówki (zimnej)
  • 100 g czekolady ((użyłam deserową, może być gorzka albo mleczna))
Instrukcja
 

Jak zrobić sernik straciatella z czekoladą

  • Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki o średnicy 22 cm (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia).
    135 g ciasteczek, 65 g masła
  • Wstaw foremkę do lodówki aby schłodzić spód.
  • Do sera dodaj cukier i wszystko krótko zmiksuj.
    1 kg sera twarogowego, 250 g cukru
  • Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
    6 łyżeczek żelatyny, 8 łyżek zimnej wody
  • Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, a następnie całość przelej do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  • Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką.
    400 ml śmietany kremówki
  • Na koniec dodaj startą na grubej tarce lub posiekaną czekoladę – wymieszaj.
    100 g czekolady
  • Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.
  • Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania – ja go udekorowałam kleksami bitej śmietany oraz startą białą i mleczną czekoladą.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik na zimno z czekoladą, sernik z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik staciatella na zimno

Sernik z czekoladą na zimno – uwagi

Zapraszam was dziś na sernik straciatella na zimno.

Zauważyłam, że lubicie serniki na zimno – ciągle waszym dużym zainteresowaniem cieszy się sernik oreo na zimno :)

Dlatego dziś – mino chłodniejszej już pory roku – przedstawiam wam kolejny sernik bez pieczenia (zapraszam do wypróbowania innych przepisów na serniki i ciasta bez pieczenia).

sernik straciatella na zimno

Jakie składniki będą potrzebne do zrobienia sernika straciatella?

Przede wszystkim dobry twaróg. Ja używam twaróg na serniki z wiaderka (od lat jestem wierna Piątnicy).

Wybierzcie twaróg tłusty i gęsty – niezbyt wodnisty.

Będzie oczywiście potrzebować też czekoladę.

Ja do jego przygotowania użyłam czekoladę deserową, ale jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie wykorzystać czekoladę mleczną.

Poza tym – śmietana kremówka – porządnie schłodzona, bo trzeba ją ubić, oraz żelatyna spożywcza.

Na spód użyłam ciasteczka, które zmiksowałam i zmieszałam z rozpuszczonym masłem. Możecie tez po prostu ułożyć na dnie warstwę biszkoptów.

Sernik na zimo z czekoladą wymaga oczywiście kilku godzin schłodzenia w lodówce – ale potem już możecie się cieszyć jego smakiem :)

Podaję tu przepis na foremkę o średnicy 22 cm – wtedy wasz serniczek będzie tak spektakularnie wysoki.

Spokojnie dobra będzie też foremka do 26 cm średnicy, albo taka około 24/24 cm – tylko wtedy sernik będzie niższy.

Mam nadzieję, że ten sernik straciatella na zimno przypadnie wam do gustu i będziecie go często robić :)

straciatella cheesecake
sernik z czekoladą

Przepis własny.

Polecane przepisy na sernik na zimno

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne serniki bez pieczenia. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 2 października

Podziel się przepisem

24 komentarze

  1. 70fd65c895c126b3df6890c6680c3ac0?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2023 30 grudnia w 14:56- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Beznadziejny przepis!!!!!! Robiony krok po kroku zelatyna zsiadla sie w masie serowej musialam kluchy zelatyny wyciagac z masy serowej . Jestem wsciekla sernik poszedl do kosza …

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 30 grudnia w 15:05- Odpowiedz

      Musiałaś źle przygotować żelatynę, jeśli się skwaliła.

      • 70fd65c895c126b3df6890c6680c3ac0?s=54&d=mm&r=g
        Kasia 2023 30 grudnia w 15:14- Odpowiedz

        1 gwiazdka
        Żelatyna była dokładnie zrobiona jak w przepisie poprostu przepis jest nie dopracowany … czasami trzeba przyjac na barki krytyke a nie zwalac wine na osobe ktora korzysta z przepisu ze zrobila cos nie tak … najprosciej tak napisac … na temat zelatyny to nie pierwszy taki komentarz szkoda ze nie sprawdzilam ich wszystkich nie skorzystalabym z tego przepisu wtedy … przepisy tez trzeba umiec pisac …

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2024 2 stycznia w 11:14- Odpowiedz

          Kasiu, staram się opisywać przepisy bardzo dokładnie i szczegółowo, ale wiadomo, jestem tylko człowiekiem i może zdarzyć się tak, że coś co dla mnie jest oczywiste, może nie być takie dla kogoś innego. Co do żelatyny, to jest dokładnie jeden wcześniejszy komentarz tego dotyczący sprzed 5 lat. A poza nim są komentarze i zdjęcia osób, które zrobiły sernik i są nim zachwycone i nie miały żadnych problemów z jego przygotowaniem. Na tej podstawie mogę twierdzić, że jednak przepis nie jest źle napisany i nie jest niezrozumiały. Ale przyjmuję Twoją krytykę i będę się starała jeszcze dokładniej opisywać poszczególne kroki w wykonywaniu przepisów. Miłego dnia.

  2. ed266c7593e0c35477a8fcc946a7004a?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzata 2023 3 czerwca w 14:38- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Świetny . Ja tylko trochę zmodyfikowalam bo na wiesz dałam masę krowkowa

  3. b5e836051b3afcbcdafa040a0bcef1b8?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2022 9 czerwca w 12:00- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super przepis Jak ktoś ma małych pomocników w kuchni jest idealny. Mój 3,5letni synek zachwycony

  4. cfa99ecee0255223149e76ee65edf1f2?s=54&d=mm&r=g
    nahdel 2022 1 czerwca w 18:00- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    To był mój pierwszy raz jak robiłam sernik na zimno…w życiu :)) Także idealny to on nie jest, ale na urodzinach wszystkim smakował. Zdecydowanie powtórzę, dzięki bardzo za przepis! <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 1 czerwca w 18:02- Odpowiedz

      Super wyszedł :)

  5. f551084d744beb7a972fed35e1e4c8cb?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2021 22 marca w 21:52- Odpowiedz

    Bardzo polecam ten przepis! Smakuje lepiej, niż sobie to wyobrażałam :) mimo, że nie jestem fanką serników to ten przepis zostanie u mnie na dłużej. Doskonałe odwzorowanie smaku straciatella

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 23 marca w 09:55- Odpowiedz

      dziękuję bardzo :)

  6. 202b002794e50b2360b297c193783804?s=54&d=mm&r=g
    Ilona 2020 26 kwietnia w 11:34- Odpowiedz

    Przepyszny, wprost idealny! Delikatny, rozpływa się w ustach! Poezja.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 26 kwietnia w 12:04- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

  7. af775418aca9b54aa506d43467e3cd46?s=54&d=mm&r=g
    Katrzyna Kulawczyk 2019 26 maja w 11:01- Odpowiedz

    Super

  8. 9fa6996189f7553fb1b6f190a7afbbb8?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2018 13 grudnia w 12:38- Odpowiedz

    Witam, zrobiłam dwa razy lecz nie mogę sobie poradzić z żelatyna, wazy mi się . Prosze o pomoc. Natomiast w smaku serniczek przecudowny. I chcemy zrobic ponownie.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 13 grudnia w 12:50- Odpowiedz

      Najlepiej do takiej ciepłej rozpuszczonej żelatyny dodać ze dwie czubate łyżki masy sernikowej i dobrze wymieszać. Dopiero tak zahartowaną żelatynę wlej powoli do reszty sernika i jednocześnie energicznie miksuj całość, aby jak najlepiej rozprowadzić ją w masie :)

  9. 7d3737b8d7d2493e1125fe5215f7ce45?s=54&d=mm&r=g
    Marta Kuszyk 2016 9 grudnia w 14:15- Odpowiedz

    Witaj Beato! Mam pytanie, czy miałabyś jakiś pomysł na zastąpienie żelatyny? Pozdrawiam ciepło, Marta

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 9 grudnia w 15:46- Odpowiedz

      Cześć Marta, żelatynę możesz zastąpić agarem, ale nie używałam go jeszcze nigdy, więc nie wiem, ile go trzeba użyć.

  10. Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2016 7 stycznia w 09:02- Odpowiedz

    […] Sernik straciatella na zimno […]

  11. e743f189d5f112cdd160ea2675b383e0?s=54&d=mm&r=g
    smerfetka79 2015 26 grudnia w 21:56- Odpowiedz

    Jejku jak tu pięknie i smakowicie!! Cudny blog i zdjęcia.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 27 grudnia w 12:03- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

  12. 25ae32d50b9f5d2db682617faef33d2c?s=54&d=mm&r=g
    ami 2015 10 października w 10:23- Odpowiedz

    Musi być pyszny! I tak ładnie się prezentuje :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 10 października w 10:33- Odpowiedz

      Oj jest :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy