Serowe ciastka z sezamem
Przepis na serowe ciastka z sezamem
Zapraszam dziś na smakowitą i jednocześnie prostą do zrobienia przekąskę. To słone i wytrawne ciasteczka pieczone z tartym wyrazistym serem i ziarnami sezamu. Można powiedzieć, że to takie domowe krakersy. Polecam je do samodzielnego chrupania, albo w towarzystwie piwa.
Spis treści
Serowe ciastka z sezamem przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na fajną i smaczną przekąskę idealną jako dodatek do piwa, czy też na imprezy, to wypróbuj ten przepis!
Serowe ciastka z sezamem przepis
Składniki
składniki na słone ciastka serowe
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 150 g żółtego sera (np. cheddara – startego na drobne wiórki)
- 150 g masła
- 1 żółtko (u mnie z jajka L)
- 0,5 łyżeczki soli ((jeśli używacie mocno wyrazistego sera, wtedy można zrezygnować))
- zimna woda (ewentualnie odrobina – jeśli ciasto się nie klei)
- sezam (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić serowe ciastka z sezamem
- Z mąki, sera, masła, żółtka i soli zagnieć ciasto – jeśli będziesz mieć trudności, to dodaj trochę zimnej wody.150 g mąki pszennej, 150 g żółtego sera, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki soli
- Uformuj ciasto w kulę, włóż do foliowego woreczka i schłodź w lodówce przez pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (ja wałkowałam na grubość około 3 mm).
- Foremką o średnicy około 5 cm (ewentualnie szklanką) wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce (mogą być blisko siebie).
- Wierzch ciastek posyp sezamem.sezam
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni – na termoobiegu (lub 200 stopni góra-dół) przez około 10-15 minut (u mnie wystarczyło 10 minut) – aż ciastka będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu wystudź.
Prywatne
Słone ciastka z serem i sezamem – uwagi
Wytrawne ciastka serowe będą fajną przekąską na karnawałowej imprezie i nie tylko. Są rewelacyjne do piwa, ale równie dobrze smakują same. Mają jedną wadę – strasznie wciągają i nie wiadomo kiedy, a połowy już nie ma.
Samo przygotowanie nie jest trudne – robi się je jak kruche ciastka tylko do ciasta dodaje się drobno starty żółty ser (najlepszy będzie ser o wyrazistym smaku). Serowe ciasteczka po upieczeniu się lekko listkują (wyglądają trochę tak, jakby były zrobione z ciasta francuskiego) i są chrupiące – świetnie mogą zastąpić kupne krakersy. Z podanej porcji otrzymacie dwie blachy ciastek – na prawdę jest tego sporo.
Ps. Wypróbuj również inne moje przepisy na przekąski, polecam między innymi domowe nachos, albo krążki cebulowe.
Przepis pochodzi z książki „120 wypieków”Emmy Patmore.
Polecane przepisy na przekąski
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na różne przekąski idealne na wieczór z ulubionym serialem, albo na imprezę z przyjaciółmi. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Serowe ciastka jak krakersy
Przepis na wytrawne ciasteczka z serem i sezamem sprawdzą się super jako przekąska do wieczornego filmu albo jako przekąska na imprezę. W końcu ciasteczka nie muszą być tylko na słodko. Takie słone ciastka z sezamem są równie smaczne. Zresztą - jeśli lubicie krakersy - to te ciastka serowe wam również zasmakują. To takie domowe krakersy. Pyszne i proste do zrobienia krakersy to przepis który warto zapamiętać.
Domowe krakersy przepis
Jak zrobić krakersy w domu? Nic trudnego! Wypróbuj mój dokładny przepis na domowe krakersy serowe z sezamem. Ciasto na krakersy przygotujesz bardzo prosto i szybko. Potem wystarczy je pociąć na kawałki lub wyciąć foremką kształty i upiec. Pyszne słone ciastka z serem zasmakują każdemu! Wybierz ser o wyrazistym smaku, aby domowe krakersy miały lepszy smak. Ja wam mogę polecić np. ser cheddar.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na przekąski - np. na domowe nachosy, krążki cebulowe w cieście, albo pikantne orzechy w papryce.