Tarta z trzema serami i ziołami
Przepis na wytrawną tartę serową z ziołami
Dziś u mnie na obiad poleca się tarta z trzema serami i ziołami (chociaż jeśli lubicie sery, to możecie ich użyć więcej niż trzy). Taka wytrawna słona tarta to smakowity obiad albo kolacja. Możecie ją nawet zjeść na zimno. W połączeniu z sałatką lub surówką będzie stanowić doskonały posiłek.
Spis treści
Tarta z trzema serami i ziołami przepis krok po kroku
Na pyszny i prosty obiad polecam tartę z nadzieniem serowym i świeżymi ziołami.
Tarta z trzema serami i ziołami przepis
Składniki
składniki na ciasto do tarty na słono
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 150 g masła ((miękkiego))
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- odrobina mleka ((do nadania konsystencji))
składniki na farsz serowy do tarty
- 400-450 g różnych serów (np. cheddar, kozi, ementaler, pleśniowy, mozzarella)
- 100 g świeżych ziół (posiekanych (natki pietruszki, estragonu, koperku, szczypiorku))
- 100 g boczku ((ja zrezygnowałam))
- 3 jajka (rozmiar L)
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól (, pieprz – do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić tartę z trzema serami i ziołami
- Z miękkiego masła, jajka, soli i mąki szybko zagnieć ciasto.300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli
- Jeśli składniki nie mogą się połączyć dodaj trochę mleka, ale tylko tyle aby związało składniki.odrobina mleka
- Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra/dół).
- Po wyjęciu ciasta rozwałkuj go na krążek.
- Wyłóż nim foremkę, nadmiar ciasta odetnij (po dodaniu odrobiny cukru możesz go wykorzystać do tarteletek na słodko – np. z czekoladą :)).
- Foremkę włóż do lodówki, a w tym czasie przygotuj nadzienie.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Odstaw do przestudzenia.100 g boczku
- Sery pokrój w cienkie plasterki, albo zetrzyj na tarce.400-450 g różnych serów
- Jajka roztrzep z mlekiem i śmietanką.3 jajka, 150 ml mleka, 100 ml śmietanki kremówki
- Dodaj zioła oraz boczek i wymieszaj.100 g świeżych ziół
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.sól
- Na cieście rozłóż sery i zalej masą jajeczną.
- Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
- Podawaj na ciepło :)
Notatki
Prywatne
Tarta z nadzieniem serowym – uwagi
Dla odmiany dziś coś dobrego na obiad, kolację, albo imprezę :)
Tarta serowa.
Ciasto jest w typie ciasta półfrancuskiego, do tego mieszanka trzech serów – u mnie to była mozzarella, Turek błękitny i jakiś mazdamer (czy coś podobnego). Oczywiście każdy może dać swoje ulubione sery :)
W przepisie jest jeszcze wędzona słonina lub boczek, ale ja stwierdziłam, że taka ilość kalorii mogłaby mnie zabić ;)
Jeśli macie ochotę na taki mięsny dodatek, to proszę bardzo – ja was nie ograniczam.
Wystarczy boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć krótko.
Potem dodajecie go do farszu.
Zobaczcie również mój przepis na tartę z kurczakiem i cukinią albo wiejską tartę z pieczarkami i kiełbasą.
Polecane przepisy na tartę na obiad
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne tarty na słono idealne na obiad i nie tylko. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta z trzema serami przepis
Przepis na wytrawną tartę serową z ziołami. Ta tarta jest mega smaczna, ale przy okazji również bardzo kaloryczna. Dodajemy do niej sporą ilość mieszanych serów, które zalewamy jajkami zmieszanymi z mlekiem i kremówką. Duża ilość siekanych ziół sprawia, te tarta z trzema serami jest bardzo wyrazista w smaku i przepyszna.
Tarta serowa
Możecie użyć dowolne sery, ale dobrze, żeby było ich kilka - jakiś lżejszy i łagodniejszy w smaku - jak mozzarella. Bardziej wyrazisty ser pleśniowym, może jakiś cheddar. Pamiętajcie, żeby nie dawać do masy za dużo soli jeśli używacie słone i wyraziste sery. Taka tarta serowa to świetny pomysł na obiad. Możecie ją również podać jako przekąskę. Tarta smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis i upieczcie tartę na obiad. Polecam wam również rustykalną wytrawną tartę z warzywami.