Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Wieniec marcepanowo-cynamonowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na słodki drożdżowy wieniec przeplatany masą marcepanową.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto do wieńca
150
ml
mleka
(letniego)
20
g
drożdży
30
g
cukru
(- 2 bardziej czubate łyżki)
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
40
g
masła
(roztopionego )
2
żółtka
(- u mnie z jajek rozmiar L)
1
opakowanie
cukru waniliowego
(- ok 16 g)
1
szczypta
soli
składniki na masę marcepanową
200
g
marcepanu
100
g
zmielonych migdałów ze skórką
50
g
cukru pudru
(- 1/3 szklanki)
2
białka
1
łyżeczka
cynamonu
20
ml
rumu
składniki na lukier do ciasta drożdżowego
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
3-4
łyżki
wody
1
łyżeczka
cynamonu
płatki migdałowe
(do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe ciasto do wieńca
Drożdże włóż do miseczki i rozgnieć razem z cukrem.
20 g drożdży,
30 g cukru
Mleko lekko podgrzej (ma być letnie) i zalej nim drożdże, rozmieszaj.
150 ml mleka
Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Pozostałe składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy.
300 g mąki pszennej,
40 g masła,
2 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 szczypta soli
Szybko zagnieć ciasto - wyrabiaj aż będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek miski.
Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swój rozmiar).
W czasie wyrastania ciasta przygotuj masę.
Jak zrobić masę marcepanową do wieńca drożdżowego
Marcepan rozdrobnij do miski i utrzyj z białkami.
200 g marcepanu,
2 białka
Stopniowo dodaj zmielone migdały i cukier puder.
100 g zmielonych migdałów ze skórką,
50 g cukru pudru
Na koniec dodaj cynamon i rum.
1 łyżeczka cynamonu,
20 ml rumu
Jak zrobić drożdżowy wieniec
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm.
Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie ją rozsmaruj.
Zwiń ciasto, zaczynając od dłuższego boku.
Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszcz i przetnij wzdłuż na pół.
Ostrożnie przepleć ze sobą obydwie części, a następnie ułóż całość w kształt okręgu i dokładnie zlep końce.
Przełóż wieniec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw ciasto pod przykryciem na około 20-25 minut.
Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 170 stopni (termoobieg)
Piecz ciasto przez około 40 minut.
Po upieczeniu wystudź wieniec.
Jak zrobić lukier do drożdżowego wieńca
Utrzyj cukier puder z cynamonem i wodą - wodę dodawaj stopniowo.
150 g cukru pudru,
3-4 łyżki wody,
1 łyżeczka cynamonu
Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp je płatkami migdałów.
płatki migdałowe
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasto drożdżowe z marcepanem, drożdżówka z marcepanem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!