wieniec marcepanowo-cynamonowy

Przepis na drożdżowy wieniec z nadzieniem z marcepana i cynamonu

Na te święta Bożego Narodzenia przygotuj razem ze mną pyszny drożdżowy wieniec marcepanowo-cynamonowy. To aromatyczne ciasto drożdżowe zawijane jest ze słodką masą marcepanową w okrągły wieniec, dzięki czemu prezentuje się niezwykle pięknie. Ciasto w takiej formie będzie ozdobą każdego świątecznego stołu!

wieniec marcepanowo-cynamonowy2

Wieniec marcepanowo-cynamonowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta drożdżowego i szukasz wyjątkowego przepisu na święta, to koniecznie upiecz to ciasto!

wieniec marcepanowy

Wieniec marcepanowo-cynamonowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słodki drożdżowy wieniec przeplatany masą marcepanową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na drożdżowe ciasto do wieńca

składniki na masę marcepanową

składniki na lukier do ciasta drożdżowego

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe ciasto do wieńca

  • Drożdże włóż do miseczki i rozgnieć razem z cukrem.
    20 g drożdży, 30 g cukru
  • Mleko lekko podgrzej (ma być letnie) i zalej nim drożdże, rozmieszaj.
    150 ml mleka
  • Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Pozostałe składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy.
    300 g mąki pszennej, 40 g masła, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szczypta soli
  • Szybko zagnieć ciasto – wyrabiaj aż będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek miski.
  • Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swój rozmiar).
  • W czasie wyrastania ciasta przygotuj masę.

Jak zrobić masę marcepanową do wieńca drożdżowego

  • Marcepan rozdrobnij do miski i utrzyj z białkami.
    200 g marcepanu, 2 białka
  • Stopniowo dodaj zmielone migdały i cukier puder.
    100 g zmielonych migdałów ze skórką, 50 g cukru pudru
  • Na koniec dodaj cynamon i rum.
    1 łyżeczka cynamonu, 20 ml rumu

Jak zrobić drożdżowy wieniec

  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm.
  • Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie ją rozsmaruj.
  • Zwiń ciasto, zaczynając od dłuższego boku.
  • Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszcz i przetnij wzdłuż na pół.
  • Ostrożnie przepleć ze sobą obydwie części, a następnie ułóż całość w kształt okręgu i dokładnie zlep końce.
  • Przełóż wieniec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstaw ciasto pod przykryciem na około 20-25 minut.
  • Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 170 stopni (termoobieg)
  • Piecz ciasto przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu wystudź wieniec.

Jak zrobić lukier do drożdżowego wieńca

  • Utrzyj cukier puder z cynamonem i wodą – wodę dodawaj stopniowo.
    150 g cukru pudru, 3-4 łyżki wody, 1 łyżeczka cynamonu
  • Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp je płatkami migdałów.
    płatki migdałowe
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto drożdżowe z marcepanem, drożdżówka z marcepanem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wieniec marcepanowo-cynamonowy3

Wieniec drożdżowy z marcepanem – uwagi

Gdy ujrzałam ten przepis w Cukierni Lidla, wiedziałam, że muszę go upiec :)

Mamy tu przepyszne, delikatne i lekkie ciasto drożdżowe przekładane masą marcepanową z dodatkiem cynamonu – jak dla mnie ideał.

Ja swój wieniec polałam dodatkowo po wierzchu lukrem aromatyzowanym cynamonem i obsypałam płatkami migdałowymi – niebo w gębie :)

Ruszajcie do sklepu po masę marcepanową (można ją kupić w Lidlu) i szybko upieczcie sobie ten wieniec.

Ps.

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz tam ciasta idealne dla siebie.

wieniec marcepanowo-cynamonowy4

Polecane przepisy na ciasta drożdżowe

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta drożdżowe pieczone z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: