Wieniec marcepanowo-cynamonowy
Przepis na drożdżowy wieniec z nadzieniem z marcepana i cynamonu
Na te święta Bożego Narodzenia przygotuj razem ze mną pyszny drożdżowy wieniec marcepanowo-cynamonowy. To aromatyczne ciasto drożdżowe zawijane jest ze słodką masą marcepanową w okrągły wieniec, dzięki czemu prezentuje się niezwykle pięknie. Ciasto w takiej formie będzie ozdobą każdego świątecznego stołu!
Spis treści
Wieniec marcepanowo-cynamonowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta drożdżowego i szukasz wyjątkowego przepisu na święta, to koniecznie upiecz to ciasto!
Wieniec marcepanowo-cynamonowy przepis
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto do wieńca
- 150 ml mleka (letniego)
- 20 g drożdży
- 30 g cukru (- 2 bardziej czubate łyżki)
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 40 g masła (roztopionego )
- 2 żółtka (- u mnie z jajek rozmiar L)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (- ok 16 g)
- 1 szczypta soli
składniki na masę marcepanową
- 200 g marcepanu
- 100 g zmielonych migdałów ze skórką
- 50 g cukru pudru (- 1/3 szklanki)
- 2 białka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 ml rumu
składniki na lukier do ciasta drożdżowego
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 3-4 łyżki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- płatki migdałowe (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe ciasto do wieńca
- Drożdże włóż do miseczki i rozgnieć razem z cukrem.20 g drożdży, 30 g cukru
- Mleko lekko podgrzej (ma być letnie) i zalej nim drożdże, rozmieszaj.150 ml mleka
- Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Pozostałe składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy.300 g mąki pszennej, 40 g masła, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szczypta soli
- Szybko zagnieć ciasto – wyrabiaj aż będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek miski.
- Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swój rozmiar).
- W czasie wyrastania ciasta przygotuj masę.
Jak zrobić masę marcepanową do wieńca drożdżowego
- Marcepan rozdrobnij do miski i utrzyj z białkami.200 g marcepanu, 2 białka
- Stopniowo dodaj zmielone migdały i cukier puder.100 g zmielonych migdałów ze skórką, 50 g cukru pudru
- Na koniec dodaj cynamon i rum.1 łyżeczka cynamonu, 20 ml rumu
Jak zrobić drożdżowy wieniec
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm.
- Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie ją rozsmaruj.
- Zwiń ciasto, zaczynając od dłuższego boku.
- Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszcz i przetnij wzdłuż na pół.
- Ostrożnie przepleć ze sobą obydwie części, a następnie ułóż całość w kształt okręgu i dokładnie zlep końce.
- Przełóż wieniec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw ciasto pod przykryciem na około 20-25 minut.
- Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 170 stopni (termoobieg)
- Piecz ciasto przez około 40 minut.
- Po upieczeniu wystudź wieniec.
Jak zrobić lukier do drożdżowego wieńca
- Utrzyj cukier puder z cynamonem i wodą – wodę dodawaj stopniowo.150 g cukru pudru, 3-4 łyżki wody, 1 łyżeczka cynamonu
- Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp je płatkami migdałów.płatki migdałowe
Prywatne
Wieniec drożdżowy z marcepanem – uwagi
Gdy ujrzałam ten przepis w Cukierni Lidla, wiedziałam, że muszę go upiec :)
Mamy tu przepyszne, delikatne i lekkie ciasto drożdżowe przekładane masą marcepanową z dodatkiem cynamonu – jak dla mnie ideał.
Ja swój wieniec polałam dodatkowo po wierzchu lukrem aromatyzowanym cynamonem i obsypałam płatkami migdałowymi – niebo w gębie :)
Ruszajcie do sklepu po masę marcepanową (można ją kupić w Lidlu) i szybko upieczcie sobie ten wieniec.
Ps.
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz tam ciasta idealne dla siebie.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta drożdżowe pieczone z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na drożdżowy wieniec z marcepanem
Zapraszam dziś na wyjątkowy przepis idealny na Boże Narodzenie i nie tylko! Drożdżowy wieniec zawijany z masą marcepanową z cynamonem i rumem będzie doskonały o każdej porze. Puszyste i lekko słodkie ciasto doskonale się łączy z przepyszną masą migdałową tworząc niezapomniane doznania smakowe! Koniecznie zobacz mój przepis opisany krok po kroku i upiecz taki drożdżowy wieniec swoim bliskim.