Gdy ujrzałam ten przepis w Cukierni Lidla, wiedziałam, że muszę go upiec :)
Mamy tu przepyszne, delikatne i lekkie ciasto drożdżowe przekładane masą marcepanową z dodatkiem cynamonu – jak dla mnie ideał.
Ja swój wieniec polałam dodatkowo po wierzchu lukrem aromatyzowanym cynamonem i obsypałam płatkami migdałowymi – niebo w gębie :)
Ruszajcie do sklepu po masę marcepanową (można ją kupić w Lidlu) i szybko upieczcie sobie ten wieniec.

Wieniec marcepanowo-cynamonowy
Składniki
ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 22 g drożdży
- 30 g cukru
- 40 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
masa:
- 200 g marcepanu
- 100 g zmielonych migdałów ze skórką
- 50 g cukru pudru
- 2 białka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 ml rumu
lukier:
- 8 bardzo czubatych łyżek cukru pudru
- 3-4 łyżki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- płatki migdałowe do posypania
Instrukcja
ciasto:
- Drożdże włóż do miseczki i rozgnieć razem z cukrem.
- Mleko lekko podgrzej (ma być letnie) i zalej nim drożdże, rozmieszaj.
- Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Pozostałe składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy.
- Szybko zagnieć ciasto - wyrabiaj aż będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek miski.
- Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swój rozmiar).
- W czasie wyrastania ciasta przygotuj masę.
masa:
- Marcepan rozdrobnij do miski i utrzyj z białkami, stopniowo dodaj zmielone migdały i cukier puder.
- Na koniec dodajemy cynamon i rum.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm.
- Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie ją rozsmaruj.
- Zwiń ciasto, zaczynając od dłuższego boku.
- Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszcz i przetnij wzdłuż na pół.
- Ostrożnie przepleć ze sobą obydwie części, a następnie ułóż całość w kształt okręgu i dokładnie zlep końce.
- Przełóż wieniec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw ciasto pod przykryciem na około 20-25 minut.
- Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 170 stopni.
- Piecz ciasto przez około 40 minut.
- Po upieczeniu wystudź wieniec.
lukier:
- Utrzyj cukier puder z cynamonem i wodą - wodę dodawaj stopniowo.
- Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp je płatkami migdałów.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!