Gdy ujrzałam ten przepis w Cukierni Lidla, wiedziałam, że muszę go upiec :)

Mamy tu przepyszne, delikatne i lekkie ciasto drożdżowe przekładane masą marcepanową z dodatkiem cynamonu – jak dla mnie ideał.

Ja swój wieniec polałam dodatkowo po wierzchu lukrem aromatyzowanym cynamonem i obsypałam płatkami migdałowymi – niebo w gębie :)

Ruszajcie do sklepu po masę marcepanową (można ją kupić w Lidlu) i szybko upieczcie sobie ten wieniec.

wieniec marcepanowo-cynamonowy3

wieniec marcepanowo-cynamonowy2

wieniec marcepanowo-cynamonowy1

wieniec marcepanowo-cynamonowy4

wieniec marcepanowy

Wieniec marcepanowo-cynamonowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki

masa:

lukier:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże włóż do miseczki i rozgnieć razem z cukrem.
  • Mleko lekko podgrzej (ma być letnie) i zalej nim drożdże, rozmieszaj.
  • Miseczkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Pozostałe składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy.
  • Szybko zagnieć ciasto - wyrabiaj aż będzie gładkie i będzie odstawać od ścianek miski.
  • Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swój rozmiar).
  • W czasie wyrastania ciasta przygotuj masę.

masa:

  • Marcepan rozdrobnij do miski i utrzyj z białkami, stopniowo dodaj zmielone migdały i cukier puder.
  • Na koniec dodajemy cynamon i rum.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm.
  • Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie ją rozsmaruj.
  • Zwiń ciasto, zaczynając od dłuższego boku.
  • Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszcz i przetnij wzdłuż na pół.
  • Ostrożnie przepleć ze sobą obydwie części, a następnie ułóż całość w kształt okręgu i dokładnie zlep końce.
  • Przełóż wieniec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstaw ciasto pod przykryciem na około 20-25 minut.
  • Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 170 stopni.
  • Piecz ciasto przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu wystudź wieniec.

lukier:

  • Utrzyj cukier puder z cynamonem i wodą - wodę dodawaj stopniowo.
  • Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp je płatkami migdałów.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!