Drożdżowy warkocz z białym makiem
Przepis na drożdżowy warkocz z białym makiem i orzechami
Masz ochotę na zjedzenie pysznego ciasta z białym makiem, ale nie wiesz jak zrobić zawijane drożdżowe ciasto? Z moim przepisem na drożdżówkę z makiem i bakaliami przygotujesz pyszne ciasto, które zasmakuje całej rodzinie. Koniecznie wypróbuj mój przepis na drożdżówkę z białym makiem.
Spis treści
Przepis na drożdżowy warkocz z makiem krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta drożdżowe, a szczególnie pieczone z makiem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Drożdżowy warkocz z białym makiem przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe
- 100 ml mleka (letniego)
- 15 g świeżych drożdży
- 35 g cukru
- 50 g masła (rozpuszczonego )
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
składniki na masę z białego maku
- 100 g białego maku ((szklanka))
- 1 garść orzechów włoskich
- 6 sztuk daktyli (bez pestek)
- 1 garść migdałów (blanszowanych )
- 50 g cukru pudru (- 1/3 szklanki)
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
dodatkowo do drożdżówki z makiem
- ok 1 szklanka cukru pudru (- 150 g)
- odrobina wody (2-3 łyżki (wodę dodajemy stopniowo))
- 1 garść migdałów (rozdrobnionych blanszowanych, lub orzechów włoskich)
Instrukcja
Jak zrobić masę z białego maku
- Zalej mak wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.100 g białego maku
- Orzechy włoskie i daktyle również zalej gorącą wodą i poczekaj aż daktyle zmiękną i napęcznieją.6 sztuk daktyli, 1 garść orzechów włoskich
- Sparzony mak odsącz (ja przelałam go przez sitko wyłożone pieluchą tetrową), a następnie zmiel dwukrotnie razem z orzechami, daktylami i migdałami.1 garść migdałów
- Do zmielonej masy dodaj cukier puder i śmietanę, wymieszaj.50 g cukru pudru, 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
Jak zrobić ciasto drożdżowe
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z cukrem, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).100 ml mleka, 15 g świeżych drożdży, 35 g cukru
- W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól i jajko, dodaj masło.1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej, 50 g masła
- Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na cienki prostokąt.
- Wyłóż na ciasto masę makową i dokładnie rozprowadź – pozostaw brzegi bez masy.
- Zwiń ciasto w rulon i ostrożnie przekrój wzdłuż na dwie części.
- Przepleć ze sobą powstałe dwa kawałki, tworząc warkocz.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
- Wstaw drożdżówkę do zimnego piekarnika – nastaw temperaturę na 170 stopni (termoobieg) a czas na około 30-40 minut (zależy jak szybko nagrzewa ci się piekarnik).
- Wyjmij gdy ciasto będzie ładnie rumiane.
- Ostudzone ciasto polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody, posyp posiekanymi migdałami.ok 1 szklanka cukru pudru, odrobina wody, 1 garść migdałów
Prywatne
Ciasto drożdżowe z białym makiem – uwagi
Dziś nie tylko obchodzimy Święto Niepodległości, ale również święto Św. Marcina (najbardziej popularne w Poznaniu).
Tego dnia w Poznaniu zjada się całe tony rogali zwanych świętomarcińskimi – miałam okazję jeść takiego prawdziwego poznańskiego rogala i się w nich zakochałam.
Dlatego we wcześniejszych latach sama piekłam takie rogale (zobaczcie mój przepis na rogale świętomarcińskie).
W tym roku trochę z braku czasu, trochę z lenistwa (trzeba kiedyś w końcu trochę odpocząć) postanowiłam, że zamiast rogali zrobię prostszy i szybszy w wykonaniu drożdżowy warkocz z białym makiem.
Przede wszystkim użyłam tu tradycyjne ciasto drożdżowe, którego wykonanie z wyrastaniem zajęło mi 3 godziny (ciasto na rogale jest typu półfrancuskiego i wymaga kilkukrotnego wałkowania i schładzania – na co trzeba w zasadzie jednego dnia).
Przepis na masę makową też lekko zmodernizowałam.
Jeśli tak jak ja macie mało czasu, albo boicie się, że nie macie odpowiednich umiejętności do przygotowania ciasta półfrancuskiego, to koniecznie zróbcie sobie ten warkocz.
Uprzedzając pytania – biały mak kupiłam tutaj.
Dokładny sposób wykonania (ze zdjęciami) znajdziecie przy moim przepisie na wieniec drożdżowy.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe z makiem
Koniecznie wypróbujcie również te przepisy na pyszne ciasta z makiem, każde z nich jest inne i wyjątkowe.
15 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Wiem że nie ma to jak swoja masa makowa ale zalega mi w spiżarni mała puszka gotowej,białej masy makowej.Czy mogę jej użyć do tego warkocza?
Oczywiście
Witam…czy ten rulon ciasta przekroić wzdłuż???tak mi się wydaje ale się upewniam
Tak, wzdłuż i potem trzeba go przeleść
[…] jeszcze przygotować sobie zamiast rogali pyszną drożdżówkę z nadzieniem z białego maku – myślę, że skutecznie może zastąpić […]
skusiłabym się!
Z pewnością smakował tak dobrze, jak słynne rogale :) Wygląda cudnie :)
jak dla mnie to DUŻO LEPSZY pomysł niż rogal!
Na pewno szybszy i prostszy a w smaku niewiele ustępuje – w końcu sama masa jest ta sama :)
Lubię to :D
Warkocz wygląda równie zachęcająco jak rogale:)
Świetny pomysł!! A gdzie kupujesz biały mak? Bo ja nie mogę go nigdzie dostać;( Pozdrawiam Magda
Przy przepisie jest link do sklepu, gdzie kupowałam mak – tuż nad pierwszym zdjęciem :)
Bardzo fajna ta inna wersja rogala :)
Ja niestety niemiałam okazji jeść oryginalnego rogala, ale czuję, że i takim wypiekiem bym się zadowoliła ;)
Przepyszne!