Reklama


Mini pączki z białą czekoladą

Mini pączki z białą czekoladą

 

minipączki z kremem

 

Nie macie za dużo czasu? A może uważacie, że nie umiecie piec? Dzieci Wam przeszkadzają?

A tu Tłusty Czwartek!

W tej sytuacji te mini pączki z białą czekoladą są dla Was 😀

Jeśli „darujecie sobie” krem z białej czekolady, to już w ogóle te pączusie zrobicie w maksymalnie pół godziny 🙂

Zapewniam, że bez kremu są równie smaczne – więc bez obaw.

Jeśli jednak macie te 10 minut więcej i szprycę do kremu, to koniecznie przygotujcie krem budyniowy z białą czekoladą.

Jego przygotowanie jest proste jak drut – jeśli umiecie zrobić budyń, to umiecie też zrobić ten krem – a to co zostanie – a mi zostało – możecie spałaszować z sokiem malinowym – mniam 🙂

Nie ma to jak dwie pieczenie na jednym ogniu – mini pączki i budyń z białą czekoladą 😀 – kupcie tylko budyń bez cukru, aby nie dostać szoku cukrowego 😉

Z podanej porcji wyszło mi 20 mini pączków – jeśli uważacie, że to zdecydowanie za mało – to zróbcie podwójną porcję (kremu wystarczy również na tą większą ilość).

Możecie również wypróbować ekspresowy przepis na mini pączki z jabłkami – je też zrobicie bez drożdży 🙂

 

proste pączki

 

pączusie na tłusty czwartek

 

pączki na proszku do pieczenia

 

mini pączki z białą czekoladą

 

mini pączki z kremem

 

Mini pączki z białą czekoladą
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki mleka
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g rozpuszczonego masła
do posypania:
  • około 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
krem:
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (taki na 500 ml mleka)
  • 400 ml mleka
  • 100 g białej czekolady
Wykonanie
krem:
  1. Z mleka odlej około pół szklanki mleka, a resztę podgrzej - dodaj do mleka połamaną czekoladę i zamieszaj aż czekolada się rozpuści.
  2. W odlanej części mleka rozmieszaj budyń i wlej całość do mleka z czekoladą - mieszaj aż budyń zgęstnieje.
  3. Od razu przykryj krem folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
ciasto:
  1. W jednej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej mleko, jogurt, rozpuszczone masło i cukier puder.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  3. Odrywaj od ciasta nieduże kawałki i tocz kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe.
  4. Smaż pączki na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu - w takiej ilości, aby pączki mogły pływać (jeśli masz termometr kuchenny, to temperatura oleju powinna mieć około 170-180 stopni).
  5. Wykałaczką możesz sprawdzić, czy pączki są gotowe - wystarczy wbić ją w środek pączka - są gotowe jeśli wykałaczka wychodzi czysta.
  6. Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku a następnie obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  7. Gdy pączki lekko ostygną możesz je nadziać kremem - krem należy przełożyć do worka ze szprycą i nadziać pączki.
  8. Jeśli nie masz szprycy, to możesz przekroić pączki i posmarować kremem 🙂
 

 

Snickerdoodle Poppers

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi lekkimi zmianami.

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: