Babeczki limonkowo-kokosowe
Przepis na limonkowe babeczki z kremem bezowo-maślanym
Zapraszam na babeczki limonkowo-kokosowe z lekkim kremem bezowym. Te babeczki zrobiłam na mleczku kokosowym i soku z limonki. Dzięki temu były niezwykle smakowite i fajnie wilgotne. Słodki krem maślano-bezowy wycisnęłam w formie różyczek i posypałam odrobiną tartej skórki z limonki. Wyszły mi nie tylko smaczne, ale również piękne babeczki. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Babeczki limonkowo-kokosowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne i aromatyczne małe babeczki idealne na dwa gryzy, to koniecznie spróbujcie tych babeczek!
Babeczki limonkowo-kokosowe przepis
Składniki
składniki na babeczki limonkowe z mleczkiem kokosowym
- 210 g mąki pszennej (- 1 trochę ponad 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 120 ml oleju
- 3 łyżki soku z limonki
- aromat kokosowy (- opcjonalnie kilka kropel)
- 180 ml mleczka kokosowego (- użyłam z puszki)
- 2 łyżki skórki startej z limonki
składniki na krem bezowy
- 135 g cukru pudru (- niepełna szklanka)
- 2 białka (- z jajek rozmiar L)
- ok 170 g masła (miękkiego )
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić babeczki limonkowo-kokosowe
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.210 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
- Utrzyj jajka z cukrem aż będą bardzo gęste i prawie białe.2 jajka, 150 g cukru
- Dodaj olej, aromat kokosowy i sok z limonki.120 ml oleju, 3 łyżki soku z limonki, aromat kokosowy
- Dodaj połowę mąki i połowę mleczka kokosowego, zmiksuj dokładanie, a następnie dodaj resztę mąki i mleczka.180 ml mleczka kokosowego
- Nałóż ciasto do przygotowanych foremek (do 2/3 wysokości).
- Piecz około 16-18 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj według uznania.
Jak zrobić krem bezowy do dekoracji babeczek
- Cukier i białka umieść w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą.2 białka, 135 g cukru pudru
- Mieszaj od czasu do czasu do momentu aż termometr wskaże 60 stopni (trwa to do około 10 minut).
- Przelej mieszankę do miski miksera i ubij, aż masa będzie lśniąca, biała i sztywna.
- Do ostudzonej mieszanki bezowej dodawaj stopniowo miękkie masło i cały czas ubijaj na gładką masę.ok 170 g masła
- Dodaj ekstrakt waniliowy i udekoruj babeczki.1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Ten krem jest fajną alternatywą dla kremu maślanego, gdyż jest od niego lżejszy.
Notatki
Prywatne
Kokosowe babeczki z limonką – uwagi
Znalazłam na jakimś angielskojęzycznym blogu przepis na babeczki limonkowo-kokosowe i od razu go sobie przetłumaczyłam, bo mi się bardzo spodobał.
Niestety teraz nie mogę znaleźć tego bloga.
Limonkowe babeczki z tego przepisu wychodzą bardzo aromatycznie i fajnie wilgotne.
Oprócz limonek będziecie tu również potrzebować mleczko kokosowe – jeśli macie takie z puszki to najpierw go dobrze wymieszajcie, aby twardsza część wymieszała się z odstaną wodą ze spodu. Mleczko kokosowe nadaje tym babeczkom kokosowym fajnego smaku oraz wilgotności. Dlatego warto nie rezygnować z niego. Jeśli jednak nigdzie nie możecie go dostać, to w ostateczności możecie użyć zwykłe mleko.
Gotowe kokosowe babeczki z limonkami możecie posypać zwykłym cukrem pudrem, albo rozpuścić białą czekoladę i nią polać wierzch babeczek.
Ja postawiłam tu na wygląd i przygotowałam krem z którego wycisnęłam róże.
Do dekoracji użyłam kremu bezowego z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” – do jego wykonania niezbędny jest termometr kuchenny, więc alternatywnie podam przepis na jeszcze jeden krem.
Jeśli też byście chcieli zrobić takie kremowe róże, to możecie zobaczyć mój filmik, na którym demonstruję, jak to należy zrobić.
Z podanego przepisu wychodzi około 16 standardowych babeczek.
Zachęcam was do wypróbowania również innych moich przepisów na babeczki.
Polecane przepisy na babeczki z kremem
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne babeczki udekorowane różnymi kremami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babeczki limonkowo-kokosowe
Zobaczcie mój przepis na proste babeczki limonkowe z mleczkiem kokosowym i przygotujcie je dla swojej rodziny na weekend, albo nawet na jakąś uroczystość. Te aromatyczne i wilgotne limonkowe babeczki smakują wręcz rewelacyjnie. A mleczko koksowe dodaje im niezwykłego kokosowego smaku oraz wilgotności. Babeczki z limonkami przechowujcie w szczelnym pojemniku wtedy będę jeszcze dłużej świeże. Kremem możecie je udekorować tuż przed podaniem. Możecie również posypać je samym cukrem pudrem, a i tak będą pyszne!
Przepis na kokosowe babeczki z limonką
Zobaczcie mój dokładny przepis na babeczki kokosowe z mleczkiem kokosowym i przygotujcie je na weekend do kawy. Jeśli szukacie babeczek na specjalne okazje, to możecie udekorować jak ja bezowym kremem maślanym. Taki krem nie musi być mocno trzymany w lodówce. Jeśli więc wasze kokosowe babeczki będą musiały postać dłużej na stole, to taki krem maślany będzie lepszy niż zwykła bita śmietana, bo nie zacznie się rozpuszczać. Ten krem bezowo-maślany możecie również zabarwić barwnikami spożywczymi i nadać im inny, dowolny kolor. Mam nadzieję, że babeczki limonkowo-kokosowe wam zasmakują i będziecie je często piec. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.