Przepis na limonkowe babeczki z kremem bezowo-maślanym

Znalazłam na jakimś angielskojęzycznym blogu przepis na babeczki limonkowo-kokosowe i od razu go sobie przetłumaczyłam, bo mi się bardzo spodobał.

Niestety teraz nie mogę znaleźć tego bloga :(

Limonkowe babeczki z tego przepisu wychodzą bardzo aromatycznie i fajnie wilgotne.

Oprócz limonek będziecie tu również potrzebować mleczko kokosowe – jeśli macie takie z puszki to najpierw go dobrze wymieszajcie, aby twardsza część wymieszała się z odstaną wodą ze spodu. Mleczko kokosowe nadaje tym babeczkom kokosowym fajnego smaku oraz wilgotności. Dlatego warto nie rezygnować z niego. Jeśli jednak nigdzie nie możecie go dostać, to w ostateczności możecie użyć zwykłe mleko.

Gotowe kokosowe babeczki z limonkami możecie posypać zwykłym cukrem pudrem, albo rozpuścić białą czekoladę i nią polać wierzch babeczek.

Ja postawiłam tu na wygląd i przygotowałam krem z którego wycisnęłam róże.

Do dekoracji użyłam kremu bezowego z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” – do jego wykonania niezbędny jest termometr kuchenny, więc alternatywnie podam przepis na jeszcze jeden krem.

Jeśli też byście chcieli zrobić takie kremowe róże, to możecie zobaczyć mój filmik, na którym demonstruję, jak to należy zrobić.

Z podanego przepisu wychodzi około 16 standardowych babeczek.

Zachęcam was do wypróbowania również innych moich przepisów na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 babeczki limonkowo-kokosowe

 limonkowe babeczki z mleczkiem kokosowym

 babeczki z kremowymi różami

 jak udekorować babeczki na słodki stół

 

Babeczki limonkowo-kokosowe przepis

limonkowo kokosowe1

Babeczki limonkowo-kokosowe

Wypieki Beaty
Przepis na limonkowe babeczki z mleczkiem kokosowym i kremem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 18 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 38 minut
Porcje 16

Składniki

babeczki limonkowe

krem bezowy składniki:

Instrukcja
 

babeczki limonkowo-kokosowe

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  • Zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
    210 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki soli
  • Utrzyj jajka z cukrem aż będą bardzo gęste i prawie białe.
    2 jajka, 150 g cukru
  • Dodaj olej, aromat kokosowy i sok z limonki.
    ½ szklanki oleju, 3 łyżki soku z limonki, aromat kokosowy
  • Dodaj połowę mąki i połowę mleczka kokosowego, zmiksuj dokładanie, a następnie dodaj resztę mąki i mleczka.
    ¾ szklanki mleczka kokosowego
  • Nałóż ciasto do przygotowanych foremek (do 2/3 wysokości).
  • Piecz około 16-18 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj według uznania.

wykonanie kremu bezowego:

  • Cukier i białka umieść w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą.
    2 białka, 135 g cukru pudru
  • Mieszaj od czasu do czasu do momentu aż termometr wskaże 60 stopni (trwa to do około 10 minut).
  • Przelej mieszankę do miski miksera i ubij, aż masa będzie lśniąca, biała i sztywna.
  • Do ostudzonej mieszanki bezowej dodawaj stopniowo miękkie masło i cały czas ubijaj na gładką masę.
    ok 170 g masła
  • Dodaj ekstrakt waniliowy i udekoruj babeczki.
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Ten krem jest fajną alternatywą dla kremu maślanego, gdyż jest od niego lżejszy.

Notatki

Jeśli nie masz termometru, lub nie lubisz kremów maślanych, to spróbuj zrobić krem kokosowy - składniki: 230 g kremowego serka w temp. pokojowej, 110 g miękkiego masła, aromat kokosowy, 680 g cukru pudru. Wykonanie: Zmiksuj masło i serek aż masa będzie gładka i puszysta, dodaj aromat, a następnie porcjami dodawaj cukier puder i miksuj dokładanie. Kremem udekoruj babeczki.
Słowa kluczowe babeczki kokosowe, limonkowe babeczki z kokosem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Babeczki dyniowe

Sprawdź ten przepis
babeczki dyniowe

Babeczki majonezowe :)

Sprawdź ten przepis

Smores cupcakes, czyli babeczki z zapiekaną pianką

Sprawdź ten przepis