Przepis na limonkowe babeczki z kremem bezowo-maślanym
Znalazłam na jakimś angielskojęzycznym blogu przepis na babeczki limonkowo-kokosowe i od razu go sobie przetłumaczyłam, bo mi się bardzo spodobał.
Niestety teraz nie mogę znaleźć tego bloga :(
Limonkowe babeczki z tego przepisu wychodzą bardzo aromatycznie i fajnie wilgotne.
Oprócz limonek będziecie tu również potrzebować mleczko kokosowe – jeśli macie takie z puszki to najpierw go dobrze wymieszajcie, aby twardsza część wymieszała się z odstaną wodą ze spodu. Mleczko kokosowe nadaje tym babeczkom kokosowym fajnego smaku oraz wilgotności. Dlatego warto nie rezygnować z niego. Jeśli jednak nigdzie nie możecie go dostać, to w ostateczności możecie użyć zwykłe mleko.
Gotowe kokosowe babeczki z limonkami możecie posypać zwykłym cukrem pudrem, albo rozpuścić białą czekoladę i nią polać wierzch babeczek.
Ja postawiłam tu na wygląd i przygotowałam krem z którego wycisnęłam róże.
Do dekoracji użyłam kremu bezowego z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” – do jego wykonania niezbędny jest termometr kuchenny, więc alternatywnie podam przepis na jeszcze jeden krem.
Jeśli też byście chcieli zrobić takie kremowe róże, to możecie zobaczyć mój filmik, na którym demonstruję, jak to należy zrobić.
Z podanego przepisu wychodzi około 16 standardowych babeczek.
Zachęcam was do wypróbowania również innych moich przepisów na babeczki.
Babeczki limonkowo-kokosowe przepis

Babeczki limonkowo-kokosowe
Składniki
babeczki limonkowe
- 210 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka - u mnie rozmiar L
- 150 g cukru
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki soku z limonki
- aromat kokosowy - opcjonalnie kilka kropel
- ¾ szklanki mleczka kokosowego - użyłam z puszki
- 2 łyżki skórki startej z limonki
krem bezowy składniki:
- 135 g cukru pudru
- 2 białka - z jajek rozmiar L
- ok 170 g masła miękkiego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcja
babeczki limonkowo-kokosowe
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.210 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki soli
- Utrzyj jajka z cukrem aż będą bardzo gęste i prawie białe.2 jajka, 150 g cukru
- Dodaj olej, aromat kokosowy i sok z limonki.½ szklanki oleju, 3 łyżki soku z limonki, aromat kokosowy
- Dodaj połowę mąki i połowę mleczka kokosowego, zmiksuj dokładanie, a następnie dodaj resztę mąki i mleczka.¾ szklanki mleczka kokosowego
- Nałóż ciasto do przygotowanych foremek (do 2/3 wysokości).
- Piecz około 16-18 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i udekoruj według uznania.
wykonanie kremu bezowego:
- Cukier i białka umieść w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą.2 białka, 135 g cukru pudru
- Mieszaj od czasu do czasu do momentu aż termometr wskaże 60 stopni (trwa to do około 10 minut).
- Przelej mieszankę do miski miksera i ubij, aż masa będzie lśniąca, biała i sztywna.
- Do ostudzonej mieszanki bezowej dodawaj stopniowo miękkie masło i cały czas ubijaj na gładką masę.ok 170 g masła
- Dodaj ekstrakt waniliowy i udekoruj babeczki.1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Ten krem jest fajną alternatywą dla kremu maślanego, gdyż jest od niego lżejszy.