Znalazłam na jakimś angielskojęzycznym blogu przepis na babeczki limonkowo-kokosowe i od razu go sobie przetłumaczyłam, bo mi się bardzo spodobał. Niestety teraz nie mogę znaleźć tego bloga :(

Babeczki z tego przepisu wychodzą bardzo aromatycznie i fajnie wilgotne. Do dekoracji użyłam kremu bezowego z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” – do jego wykonania niezbędny jest termometr kuchenny, więc alterntywnie podam przedpis na jeszcze jeden krem.

Z podanego przepisu wychodzi około 16 standardowych babeczek.

 

 

 

 

 

Babeczki limonkowo-kokosowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki babeczek:

krem bezowy składniki:

Instrukcja
 

  • wykonanie:
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzyj jajka z cukrem, dodaj olej, aromat kokosowy i sok z limonki.
  • Dodaj połowę mąki i połowę mleczka kokosowego, zmiksuj dokładanie, a następnie dodaj resztę mąki i mleczka.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych foremek (do 2/3 wysokości). Piecz około 16-18 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i udekoruj według uznania.

wykonanie kremu bezowego:

  • Cukier i białka umieść w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą.
  • Mieszaj od czasu do czasu do momentu aż termometr wskaże 60 stopni (trwa to do około 10 minut).
  • Przelej mieszankę do miski miksera i ubij, aż masa będzie lśniąca, biała i sztywna.
  • Do ostudzonej mieszanki bezowej dodawaj stopniowo miękkie masło i cały czas ubijaj na gładką masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i udekoruj babeczki.
  • Ten krem jest fajną alternatywą dla kremu maślanego, gdyż jest od niego lżejszy.

Notatki

Jeśli nie masz termometru, lub nie lubisz kremów maślanych, to spróbuj zrobić krem kokosowy - składniki: 230 g kremowego serka 110 g miękkiego masła aromat kokosowy 680 g cukru pudru Wykonanie: Zmiksuj masło i serek aż masa będzie gładka i puszysta, dodaj aromat, a następnie porcjami dodawaj cukier puder i miksuj dokładanie. Kremem udekoruj babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!