Babka panettone przepis
Przepis na babkę panettone, włoską babkę drożdżową
Na to Boże Narodzenie przygotujcie razem ze mną pyszną i aromatyczną babkę drożdżową. Włoska babka panettone to bardzo wysokie ciasto drożdżowe pieczone w okresie świątecznym. W sklepach możecie kupić gotową babkę, ale jeszcze lepiej zrobić ją samodzielnie w domu. Dodajcie do ciasta drożdżowego sporo soczystych rodzynek moczonych w rumie oraz skórkę pomarańczową, a będzie smakowała niebiańsko :)
Spis treści
Babka panettone przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta drożdżowe i możesz je jeść również w święta, to koniecznie przygotują tą tradycyjną włoską babkę drożdżową.
Babka panettone przepis
Wyposażenie
- Przepis na wysoką foremkę o średnicy 16-18 cm (zwykła foremkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał około 5 cm ponad rant foremki).
Składniki
składniki na drożdżową babkę panettone
- 30 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru ( do drożdży)
- 125 ml mleka (letniego )
- 250 g masła (miękkiego )
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 5 jajek (- użyłam rozmiar L)
- 500 g mąki pszennej ( typ 00)
- 200 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z pomarańczy
Instrukcja
Jak zrobić włoską babkę panettone
- Rodzynki włóż do rondelka i zalej rumem (możesz też zalać ciepłą wodą), podgrzej całość, tak aby rodzynki wchłonęły rum i napęczniały – ostudź.200 g rodzynek, 100 ml rumu
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj, dodaj letnie mleko – zamieszaj, przykryj ściereczką.30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
- Odstaw drożdże na około 20 minut, aby zaczęły pracować.
- W dużej misie zmiksuj masło razem z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.250 g masła, 150 g cukru pudru
- Dodaj skórkę pomarańczową.skórka starta z pomarańczy
- Dodaj pojedynczo po jednym jajku i po każdym wsyp 2-3 łyżki mąki.5 jajek
- Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mąki – wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut.500 g mąki pszennej
- Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową – zagnieć do połączenia.100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Formę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny – aż podwoi swoją objętość.
- Przygotuj foremkę do pieczenia – wyłóż jej dno i boki papierem do pieczenia – tak aby papier wystawał około 5 cm ponad foremkę.
- Wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie zamieszaj i przełóż do foremki.
- Przykryj wierzch folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut – tak aby napuszyło się i podrosło.
- Piekarnik rozgrzej do 150 stopni (termoobieg).
- Piecz babkę przez około 50-60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę dobrze wystudź.
- Przechowuj ją zawiniętą w folię spożywczą.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Włoska babka panettone – uwagi
Babka Panettone to bardzo popularna we Włoszech babka drożdżowa pieczona tradycyjnie w okresie bożonarodzeniowym.
Jej cechą charakterystyczną jest wysokość.
Ciasto piecze się w niezbyt wielkich w szerokości foremkach, tak aby ciasto wyrosło wysoko.
Przygotowanie typowej włoskiej panettone może być bardzo pracochłonne i czasochłonne, ale ja mam dla was znacznie uproszczoną i szybszą wersję.
Nigdy nie jadłam takiej prawdziwej włoskiej panettone (koniecznie muszę to nadrobić), więc nie mam odniesienia do jej smaku, ale myślę, że ta moja wersja na pewno wam zasmakuje :)
Jak zrobić drożdżową babkę panettone – wskazówki
Jeśli nie macie specjalnej formy do tej babki (musi być wysoka), to się nic nie martwcie – ja też takiej nie mam – użyłam tortownicę o średnicy 18 cm (może też być taka 16 cm) i dodatkowo wyłożyłam jej boki papierem do pieczenia, tak aby wystawał z 5 cm ponad foremkę – to w zupełności wystarczyło.
Będziecie do niej potrzebować oczywiście drożdże, masło, rodzynki i rum do nich (tak, tak – rodzynki są moczone w rumie) oraz skórkę pomarańczową.
A i jeszcze jedno – piekłam ją na mące typ 00 – można ją spokojnie dostać w sklepach – zwykle ma napis mąka na pizzę ;)
W sumie tą babkę piekłam dwa razy – pierwszą zrobiłam z przepisu Madame Edith, ale ta babka panettone była według mnie trochę zbyt krucha – chociaż pyszna i zjadłam do ostatniego okruszka.
Wam podaję przepis z drugiej babki – wyszła lżejsza i bardziej puszysta.
Chociaż przeglądając przepisy w sieci widziałam, że często ludzie robią ją na zwykłej mące – może następnym razem też tak zrobię i będę miała wtedy porównanie :)
Babkę panettone przechowujcie zawiniętą w folię spożywczą. Nie trzymajcie jej w lodówce, bo będzie twarda – w cieście jest sporo masła.
Zapraszam również do przejrzenia innych przepisów na Boże Narodzenie – znajdziecie tam mnóstwo ciast, ciasteczek, deserów, ale również napoje, czy też pierogi :)
Polecane przepisy na babki idealne na święta
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne babki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka panettone przepis
Na Boże Narodzenie przygotujcie sobie puszystą, pełną moczonych w rumie babkę drożdżową we włoskim stylu. Włosi pieką tą babkę zawsze na Boże Narodzenie i cieszy się ogromną popularnością. Od jakiegoś czasu drożdżowa babka panettone jest również dostępna w naszych sklepach. Ale, ale. Ja uważam, że świeżo upieczone ciasto będzie zawsze lepsze od takiego ze sklepu, które ma dodane różne środki, aby zachowało dłużej świeżość. Jeśli więc wam nie straszne są ciasta drożdżowe i robicie je sami w domu, to również ta ka panettone nie będzie dla was stanowiła problemu. Spróbujcie koniecznie!
Przepis na babkę pannettone
Zobaczcie mój dokładny przepis na ciasto na babkę drożdżową z rodzynkami i przygotujcie ją już na te święta, albo w okresie karnawałowym. Koniecznie zamoczcie wcześniej rodzynki w rumie, a jeśli obawiacie się alkoholu ze względu na dzieci, to możecie je zamoczyć w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego. Polecam wam również dodanie do ciasta skórki pomarańczowej. Nadaje ona babce cudnego pomarańczowego smaku. Ale jeśli nie lubicie skórki pomarańczowej lub jej nie macie, to możecie oczywiście ją pominąć. Możecie za to dodać odrobinę aromatu pomarańczowego :) Babka panettone smakuje doskonale po lekkim ostudzeniu - wtedy polecam ją do kubka aromatycznej kawy albo zimowej rozgrzewającej herbaty. Tak podana będzie stanowić idealny deser. Jeśli lubicie kuchnię włoską, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy z kuchni włoskiej. Znajdziecie tu między innymi przepis na tradycyjne włoskie tiramisu, które jest dla mnie deserem idealnym :)