Brioszka z kruszonką
Przepis na drożdżową brioszkę z kruszonką
wpis sponsorowany
Pyszna brioszka z kruszonką z miękkiego i elastycznego ciasta drożdżowego, ozdobiona chrupiącą kruszonką – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zacząć dzień w dobrym nastroju. Sprawdź mój przepis na puszystą brioszkę i delektuj się jej aromatem i smakiem wraz z filiżanką kawy.
Spis treści
Brioszka z kruszonką przepis krok po kroku
Ten przepis jest dla wielbicieli puszystych i lekkich ciast drożdżowych z kruszonką. Brioszka podana jeszcze na ciepło sprawdzi się doskonale na pyszne śniadanie, albo na deser do kawy czy herbaty. Gorąco polecam!
Brioszka z kruszonką przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na brioszkę
- 500 g mąki pszennej ((3 i 1/3 szklanki) – typ 450 lub 500)
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
- 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
- 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych)
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml mleka (letniego (nie za gorącego))
- 2 jajka (rozmiar L)
składniki na kruszonkę do ciasta
- 30 g masła ((czubata łyżka) )
- 30 g mąki pszennej ((2 łyżki) )
- 2 łyżki cukru
Instrukcja
Jak zrobić drożdżową brioszkę z kruszonką krok po kroku
- Do ciepłego (ale nie za gorącego mleka) dodaj rozkruszone drożdże i wsyp łyżeczkę cukru – zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.15 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misie umieść mąkę, rozpuszczone masło, jajka i resztę cukru.500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g masła, 2 jajka
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ma być gęste i zwarte.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia – polecam wstawienie do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni (nie więcej).
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć, uformuj w wałek.
- Formę do pieczenia o długości 30 cm posmaruj masłem i posyp mąką.
- Włóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby brioszka podrosła.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (tryb góra/dół).
- Podrośniętą brioszkę posmaruj z góry roztrzepanym jajkiem..1 jajko
- Przygotuj kruszonkę – lekko rozgnieć razem masło, mąkę i cukier – posyp wierzch ciasta.30 g masła, 30 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru
- Piecz przez około 40 minut – aż będzie ładnie rumiana i wyrośnięta.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Brioszka z kruszonką – uwagi
Przez panującego wirusa i nałożoną na nas kwarantannę do łask wróciły domowe wypieki. W domu możecie sami upiec chleb, bułki, czy też rogaliki. Ja was również zachęcam do upieczenia domowej brioszki z kruszonką. Brioszka z kruszonką to wypiek bardzo podobny do naszej rodzimej chałki – charakteryzuje się zwiększoną ilością masła w cieście.
Ja mam dziś dla was przepis na taką drożdżową brioszkę – ładnie wyrośniętą i bardzo puszystą. A do tego w niezłych rozmiarach. My naszą jedliśmy przez trzy dni – głównie dlatego, że tak na co dzień jemy bardzo mało pieczywa. Za to dzięki temu mogę donieść, że nawet trzeciego dnia bułka smakuje wybornie.
Z czym podać brioszkę?
Możecie już ją jeść na ciepło, taką lekko przestudzoną. Nam smakowała najbardziej z lekkim twarożkiem i konfiturą brzoskwiniową od Stovit. A do tego herbatka z imbirem w syropie. Dzieci to jak zwykle najchętniej smarowały ją kremem czekoladowym – jak to dzieci. Jeśli bułka wam stwardnieje po jakimś czasie, to możecie ją podgrzać w tosterze. Możecie też z niej zrobić tosty francuskie zapiekane w piekarniku – to świetny sposób na wykorzystanie resztek drożdżowych bułek.
Zachęcam was gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe oraz na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na drożdżówki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne puszyste drożdżówki o różnych smakach i pieczonych z różnymi dodatkami. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na brioszkę z kruszonką
Drożdżowa brioszka z kruszonką to pyszny i puszysty wypiek, który składa się z kilku elementów. Na początku należy przygotować ciasto drożdżowe, które powinno być elastyczne i lekko klejące. Do jego wykonania używa się mąki, drożdży, cukru, mleka, jajek oraz masła.
Gdy ciasto drożdżowe już się wyrośnie, należy uformować je w podłużny wałek i ułożyć w podłużnej foremce do pieczenia. Tak przygotowaną brioszkę pozostawia się do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu brioszki, na jej wierzchu należy rozprowadzić kruszonkę, która nadaje jej chrupiącą strukturę i delikatną słodką nutę. Kruszonkę można przygotować z mąki, cukru i masła, które trzeba ze sobą dokładnie wymieszać.
Wreszcie, brioszkę z kruszonką należy wstawić do piekarnika i piec, aż nabierze złotobrązowego koloru. Gotowy wypiek jest idealny na śniadanie lub podwieczorek, a ich pachnący aromat i miękka konsystencja z pewnością zachwycą każdego, kto je spróbuje. Koniecznie wypróbuj mój przepis krok po kroku na brioszkę i upiecz tą pyszną i puszystą bułkę drożdżową dla swojej rodziny. Koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe - na pewno znajdziesz tu przepis idealny dla siebie.