Zaktualizowany: 2023 26 październikaOpublikowano: 2019 14 stycznia
ciasteczka amoniaczki

Przepis na tradycyjne ciasteczka amoniaczki

Przygotuj razem ze mną świetne chrupiące ciasteczka na amoniaku takie jak robiły nasze babcie. Te ciastka są bardzo proste do zrobienia, a po upieczeniu są fajnie puchate i jednocześnie chrupiące. Świetnie smakują posypane po wierzchu cukrem, albo kolorowymi posypkami. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciastka na amoniaku.

ciastka z amoniakiem

Ciasteczka amoniaczki przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i fajnie chrupiące ciasteczka, to koniecznie wypróbuj przepis na te tradycyjne polskie ciasteczka świąteczne.

ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka amoniaczki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące ciastka amoniaczki jak robiły je babcie.
3.96 z 24 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 7 minut
Czas całkowity 1 hour 37 minut
Porcje 10
Kalorie 345 kcal
Składniki

składniki na ciasteczka amoniaczki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciastka amoniaczki

  • Zmiksuj masło z cukrem aż będzie puszyste.
    100 g masła, 150 g cukru pudru
  • Amoniak wymieszaj z mlekiem.
    1 łyżeczka amoniaku, 120 ml mleka
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.
    2 jajka, 500 g mąki pszennej
  • Dodaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem – miksuj na niskich obrotach.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź przez około godzinę.
  • Po tym czasie podziel ciasto na dwie porcje, rozwałkuj jedną – na grubość około pół cm, wytnij ciastka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rozwałkuj drugą porcję, wytnij ciastka.
  • Resztki zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij ciastka.
  • Posmaruj ciastka z wierzchu odrobiną mleka i posyp cukrem – ja używałam cukier kryształ, cukier w perełkach, a także kolorową posypkę.
  • Piecz w 180 stopniach (termoobieg) przez około 7 minut – aż będą lekko rumiane na obrzeżach.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 345kcalWeglowodany: 56gBiałko: 6.5gTłuszcz: 10gBłonnik: 1.2g
Słowa kluczowe ciasteczka z amoniakiem, ciastka na amoniaku
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka z amoniakiem

Co to są ciasteczka amoniaczki?

Amoniaczki, czyli tradycyjne polskie ciastka zrobione na amoniaku.

Amoniak spożywczy jest jednym z rodzajów proszków do pieczenia, zapewniającym puszystość ciast i chrupkość ciasteczek. 

Amoniak znacząco wpływa na wygląd naszych ciast i ciasteczek, które – jeśli użyjemy odpowiedniej ilości amoniaku i zachowamy właściwe proporcje reszty składników – powinny być dobrze wyrośnięte oraz pulchne. Po ugryzieniu ciasta zrobionego z wykorzystaniem amoniaku powinniśmy zauważyć, że jego środek pełen jest niewielkich bąbelków. Oznaczać to będzie, że nasz amoniak zrobił swoje.

Przy wyrobie ciasteczek koniecznie powinniśmy użyć amoniaku. To on nadaje im niezbędną chrupkość (źródło Wikipedia).

Te ciasteczka są najbardziej popularne na Mazowszu i są nawet wpisane na listę produktów tradycyjnych. Ciasteczka są zwykle nieduże, rumiane, posypane po wierzchu cukrem i lekko porowate w przekroju. Dzięki prostocie i szybkości wykonania, każdy jest w stanie je upiec.

Pamiętajcie,  że amoniak w dużej ilości jest szkodliwy, ale do wypieków używamy go bardzo mało – nie należy się więc go obawiać. Dodany do tych ciastek amoniaczków sprawia, że są one puszyste i ładnie wyrośnięte.

miękkie ciastka z cukrem

Jak zrobić ciastka amoniaczki – wskazówki

Aby zrobić te tradycyjne ciasteczka musisz amoniak rozpuścić w mleku. Masło utrzyj z cukrem, a następnie z jajkami. Dodaj mąkę pszenną i mleko ciągle wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto schowaj do lodówki na godzinę (może być dłużej) aby się dobrze schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj (możesz podzielić je na mniejsze porcje) i wytnij ciasteczka, które ułóż na dużej blaszce z piekarnika.

miękkie ciasteczka z cukrem

Jak piec ciastka amoniaczki?

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie termoobiegu, lub 190 stopni w trybie góra dół) przez około 7 minut – aż będą ładnie rumiane. Zaraz po upieczeniu amoniaczki są bardziej miękkie, a im dłużej leżą tym są bardziej chrupiące (wtedy idealnie nadają się do maczania w mleku, herbacie lub kawie). Mojej córce ciasteczka amoniaczki bardzo zasmakowały – zrobiłam szczególnie dla niej część ciasteczek z kolorową posypką na wierzchu.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka.

Ps.

Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie przepisy na ciasteczka, ale również na proste ciasta, babeczki i torty. Gorąco polecam!

ciasteczka amoniaczki  ciastka amoniaczki

Polecane przepisy na kruche ciasteczka na święta

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciastka idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem