Przepis na ciasteczka amoniaczki

ciasteczka amoniaczki


Amoniaczki, czyli ciastka na amoniaku.

Amoniak spożywczy jest jednym z rodzajów proszków do pieczenia, zapewniającym puszystość ciast i chrupkość ciasteczek. 

Amoniak znacząco wpływa na wygląd naszych ciast i ciasteczek, które – jeśli użyjemy odpowiedniej ilości amoniaku i zachowamy właściwe proporcje reszty składników – powinny być dobrze wyrośnięte oraz pulchne. Po ugryzieniu ciasta zrobionego z wykorzystaniem amoniaku powinniśmy zauważyć, że jego środek pełen jest niewielkich bąbelków. Oznaczać to będzie, że nasz amoniak zrobił swoje.

Przy wyrobie ciasteczek koniecznie powinniśmy użyć amoniaku. To on nadaje im niezbędną chrupkość (źródło Wikipedia).

Pamiętajcie,  że amoniak w dużej ilości jest szkodliwy, ale do wypieków używamy go bardzo mało – nie należy się więc go obawiać.

Dodany do tych ciastek amoniaczków sprawia, że są one puszyste i ładnie wyrośnięte.

Jak zrobić ciastka amoniaczki?

Amoniak rozpuszczamy w mleku.

Masło ucieramy z cukrem, a następnie z jajkami. Dodajemy mąkę i mleko wyrabiając ciasto.

Ciasto chowamy do lodówki na godzinę (może być dłużej). Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka, które pieczemy aż będą rumiane.

Po upieczeniu amoniaczki są bardziej miękkie, a im dłużej leżą tym są bardziej chrupiące (wtedy idealnie nadają się do maczania w mleku, herbacie lub kawie).

Mojej córce ciasteczka amoniaczki bardzo zasmakowały – zrobiłam szczególnie dla niej część ciasteczek z kolorową posypką na wierzchu :)

Koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na pyszne domowe ciasteczka.

miękkie ciastka z cukrem  miękkie ciasteczka z cukrem

ciasteczka z amoniakiem  ciastka z amoniakiem

ciasteczka amoniaczki  ciastka amoniaczki

Ciasteczka amoniaczki – przepis do druku

ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka amoniaczki

Wypieki Beaty
Przepis na około 3-4 blachy ciasteczek amoniaczków.
3.57 z 16 ocen
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 7 minut
Czas całkowity 1 godz 37 minut
Porcje 10
Kalorie 345 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masło z cukrem aż będzie puszyste.
  • Amoniak wymieszaj z mlekiem.
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki.
  • Dodaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem - miksuj na niskich obrotach.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez około godzinę.
  • Po tym czasie podziel ciasto na dwie porcje, rozwałkuj jedną - na grubość około pół cm, wytnij ciastka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rozwałkuj drugą porcję, wytnij ciastka.
  • Resztki zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij ciastka.
  • Posmaruj ciastka z wierzchu odrobiną mleka i posyp cukrem - ja używałam cukier kryształ, cukier w perełkach, a także kolorową posypkę.
  • Piecz w 180 stopniach (termoobieg) przez około 7 minut - aż będą lekko rumiane na obrzeżach.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 345kcalWeglowodany: 56gBiałko: 6.5gTłuszcz: 10gBłonnik: 1.2g
Słowa kluczowe amoniak
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!