Zapraszam na niezwykłe ciastka z wyglądu przypominające brzoskwinie.
Wykonajcie w domu te ciasteczka brzoskwinki, a dzieci będą na pewno zachwycone.
Może wyglądają one na pracochłonne, ale na prawdę robi się je szybko i łatwo.
Niezbędne są tu niestety barwniki spożywcze – żółty i czerwony, które posłużą do zabarwienia ciasteczek.
Najpierw pieczemymaślane ciastka, następnie przekładamy je dżemem i łączymy w pary. Każde ciasto zanurzamy w mleku z barwnikiem, a na koniec obsypujemy obficie cukrem – jeszcze tylko listek mięty lub melisy i ciasteczkowa brzoskwinka gotowa :)
Ciasteczka brzoskwinki
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 17
Składniki
- 1,5 szklanki mąki (plus trochę do lepienia kulek)
- 1 i ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ⅓ szklanki cukru
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 170 g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki śmietany
dodatkowo:
- dżem do przełożenia
- szklanka mleka (podzielona na dwie porcje)
- żółty i czerwony barwnik
- cukier kryształ
- listki mięty lub melisy
Wykonanie
- Utrzyj masło z cukrami, dodaj jajko i śmietanę.
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj mąkę do masy maślanej i krótko zmiksuj.
- Nabieraj czubatą łyżeczkę ciasta i rękoma oprószonymi mąką lep z ciasta małe kulki.
- Kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - powinno ci wyjść około 34 kulek.
- Zachowaj odstępy między kulkami, bo w trakcie pieczenia się rozleją.
- Piecz w 200 stopniach przez około 14 minut - aż brzegi się zrumienią.
- Gotowe ciastka pozostaw na blaszce do ostudzenia.
- Ciastka posmaruj dżemem i połącz w pary.
- Mleko wlej do dwóch miseczek, dodaj do każdej barwnik.
- Ciastka zamaczaj najpierw w jednym kolorze, a potem w drugim, od razu posyp ciastko obficie cukrem i odłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, aby cukier wysechł.
- Przed podaniem do każdego ciastka włóż listek mięty lub melisy.
Przepis znaleziony tutaj.
rewelacja, świetny pomysł:)
Świetne, robiłam kiedyś takie, ale nie wyszły mi takie ładne