Zapraszam na niezwykłe ciastka  z wyglądu przypominające brzoskwinie.

Wykonajcie w domu te ciasteczka brzoskwinki, a dzieci będą na pewno zachwycone.

Może wyglądają one na pracochłonne, ale na prawdę robi się je szybko i łatwo.

Niezbędne są tu niestety barwniki spożywcze – żółty i czerwony, które posłużą do zabarwienia ciasteczek.

Najpierw pieczemymaślane ciastka, następnie przekładamy je dżemem i łączymy w pary. Każde ciasto zanurzamy w mleku z barwnikiem, a na koniec obsypujemy obficie cukrem – jeszcze tylko listek mięty lub melisy i ciasteczkowa brzoskwinka gotowa :)

ciasteczka brzoskwiniowe1

ciasteczka brzoskwiniowe3

ciasteczka brzoskwiniowe2

 

Ciasteczka brzoskwinki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 14 minut
Czas całkowity 1 godz 44 minut
Porcje 17

Składniki
  

dodatkowo:

  • dżem do przełożenia
  • szklanka mleka (podzielona na dwie porcje)
  • żółty i czerwony barwnik
  • cukier kryształ
  • listki mięty lub melisy

Instrukcja
 

  • Utrzyj masło z cukrami, dodaj jajko i śmietanę.
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodaj mąkę do masy maślanej i krótko zmiksuj.
  • Nabieraj czubatą łyżeczkę ciasta i rękoma oprószonymi mąką lep z ciasta małe kulki.
  • Kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - powinno ci wyjść około 34 kulek.
  • Zachowaj odstępy między kulkami, bo w trakcie pieczenia się rozleją.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 14 minut - aż brzegi się zrumienią.
  • Gotowe ciastka pozostaw na blaszce do ostudzenia.
  • Ciastka posmaruj dżemem i połącz w pary.
  • Mleko wlej do dwóch miseczek, dodaj do każdej barwnik.
  • Ciastka zamaczaj najpierw w jednym kolorze, a potem w drugim, od razu posyp ciastko obficie cukrem i odłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, aby cukier wysechł.
  • Przed podaniem do każdego ciastka włóż listek mięty lub melisy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znaleziony tutaj.