Przepis na niezwykłe ciasteczka wyglądające jak brzoskwinie

Zapraszam na niezwykłe ciastka  z wyglądu przypominające brzoskwinie.

Wykonajcie w domu te ciasteczka brzoskwinki, a dzieci będą na pewno zachwycone.

Może wyglądają one na pracochłonne, ale na prawdę robi się je szybko i łatwo.

Niezbędne są tu niestety barwniki spożywcze – żółty i czerwony, które posłużą do zabarwienia ciasteczek.

Najpierw pieczemy maślane ciastka, następnie przekładamy je dżemem i łączymy w pary.

Każde ciasto zanurzamy w mleku z barwnikiem, a na koniec obsypujemy obficie cukrem – jeszcze tylko listek mięty lub melisy i ciasteczkowa brzoskwinka gotowa :)

Jeśli lubicie domowe ciastka, to zobaczcie inne moje przepisy na ciasteczka

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Ciasteczka brzoskwinki

ciasteczka brzoskwiniowe

ciastka brzoskwinie

 

Ciasteczka brzoskwinki przepis

ciasteczka brzoskwiniowe1

Ciasteczka brzoskwinki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i piękne ciastka wyglądające jak brzoskwinie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 14 minut
Czas całkowity 1 godz 44 minut
Porcje 17

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki (plus trochę do lepienia kulek) - 225 g
  • 1i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki cukru - 70 g
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego - 50 g
  • 170 g masła miękkiego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 2 łyżki śmietany

dodatkowo:

  • dżem do przełożenia
  • 1 szklanka mleka (podzielona na dwie porcje)
  • barwnik spożywczy - żółty i czerwony
  • cukier kryształ do obtoczenia
  • listki mięty lub melisy - do dekoracji

Instrukcja
 

  • Utrzyj masło z cukrami, dodaj jajko i śmietanę.
    1/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki cukru trzcinowego, 170 g masła, 2 łyżki śmietany
  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    1,5 szklanki mąki, 1i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
  • Dodaj mąkę do masy maślanej i krótko zmiksuj.
  • Nabieraj czubatą łyżeczkę ciasta i rękoma oprószonymi mąką lep z ciasta małe kulki.
  • Kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - powinno ci wyjść około 34 kulek.
  • Zachowaj odstępy między kulkami, bo w trakcie pieczenia się rozleją.
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 14 minut - aż brzegi się zrumienią.
  • Gotowe ciastka pozostaw na blaszce do ostudzenia.
  • Ciastka posmaruj dżemem i połącz w pary.
    dżem
  • Mleko wlej do dwóch miseczek, dodaj do każdej barwnik.
    1 szklanka mleka, barwnik
  • Ciastka zamaczaj najpierw w jednym kolorze, a potem w drugim, od razu posyp ciastko obficie cukrem i odłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, aby cukier wysechł.
    cukier kryształ
  • Przed podaniem do każdego ciastka włóż listek mięty lub melisy.
    listki mięty
Słowa kluczowe amerykańskie ciastka, ciastka markizy, ciastka z cukrem, ciastka z dżemem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znaleziony kiedyś w internecie, ale nie pamiętam gdzie.

Ciastka cynamonowe świderki

Sprawdź ten przepis
cinnamon bun cookies

Zakręcone ciasteczka z konfiturą

Sprawdź ten przepis
ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z konfiturą jeżynową

Sprawdź ten przepis
ciasteczka z konfiturą