Ciasteczka z konfiturą jeżynową

 

ciastka z konfiturą

 

Te ciasteczka z konfiturą jeżynową zasmakują całej rodzinie.

Rozpływają się w ustach, nie są za słodkie, a konfitura jeżynowa idealnie tu pasuje 😀

Przygotowanie tych ciasteczek to będzie niezła frajda dla dzieci 🙂

Bardzo spodoba się im lepienie kuleczek z ciasta (nie trzeba ich wykrawać), a potem napełnianie ich konfiturą.

Tylko się nie zdziwcie jeśli ciasteczka znikną szybciej niż je zrobiliście i trzeba będzie zrobić nową porcję.

Polecam wam do nich Konfiturę z jeżyn Stovit – idealna w smaku – nie za słodka, leciutko kwaskowata – pyszna 🙂

Wypróbujcie również moje przepisy na ciasteczka markizy czekoladowe, cantucci z żurawiną albo ciasteczka kokosowe z czekoladą.

 

ciastka na boże narodzenie ciasteczka na boże narodzenie
 

maślane ciasteczka z dżemem maślane ciastka z konfiturą
 

maślane ciastka z dżemem maślane ciasteczka z konfiturą
 

Ciasteczka z konfiturą jeżynową – przepis do druku

 

Ciasteczka z konfiturą jeżynową

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 20 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Ciasteczka
Ilość: 20
Składniki
  • 110 g miękkiego masła
  • 120 g mascarpone
  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • około 65 g Konfitury z jeżyn Stovit
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem masło, mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder.
  2. Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
  3. Zagnieć lekko ciasto, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, nabieraj łyżeczką porcje ciasta i rób kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Ułóż kulki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy, bo ciasteczka się rozpłyną w trakcie pieczenia.
  6. Trzonkiem od wałka, albo łyżki zrób w każdej kulce zagłębienie i nałóż do niego małą łyżeczkę konfitury.
  7. Piecz ciasteczka w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10-12 minut - tak aby tylko brzegi zaczęły się rumienić.
  8. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale w trakcie stygnięcia lekko stwardnieją.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 115 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 11 g Białka: 1 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit