Ciasteczka z konfiturą jeżynową

 

ciastka z konfiturą

 

Te ciasteczka z konfiturą jeżynową zasmakują całej rodzinie.

Rozpływają się w ustach, nie są za słodkie, a konfitura jeżynowa idealnie tu pasuje :D

Przygotowanie tych ciasteczek to będzie niezła frajda dla dzieci :)

Bardzo spodoba się im lepienie kuleczek z ciasta (nie trzeba ich wykrawać), a potem napełnianie ich konfiturą.

Tylko się nie zdziwcie jeśli ciasteczka znikną szybciej niż je zrobiliście i trzeba będzie zrobić nową porcję.

Polecam wam do nich Konfiturę z jeżyn Stovit – idealna w smaku – nie za słodka, leciutko kwaskowata – pyszna :)

Wypróbujcie również moje przepisy na ciasteczka markizy czekoladowe, cantucci z żurawiną albo ciasteczka kokosowe z czekoladą.

 

ciastka na boże narodzenie ciasteczka na boże narodzenie
 

maślane ciasteczka z dżemem maślane ciastka z konfiturą
 

maślane ciastka z dżemem maślane ciasteczka z konfiturą
 

Ciasteczka z konfiturą jeżynową – przepis do druku

 

ciasteczka z konfiturą

Ciasteczka z konfiturą jeżynową

Wypieki Beaty
Przepis na około 20 sztuk.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 1 godz 42 minut
Danie Ciasteczka
Porcje 20
Kalorie 115 kcal

Składniki
  

  • 110 g miękkiego masła
  • 120 g mascarpone
  • 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • około 65 g Konfitury z jeżyn Stovit

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem masło, mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder.
  • Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
  • Zagnieć lekko ciasto, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, nabieraj łyżeczką porcje ciasta i rób kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Ułóż kulki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy, bo ciasteczka się rozpłyną w trakcie pieczenia.
  • Trzonkiem od wałka, albo łyżki zrób w każdej kulce zagłębienie i nałóż do niego małą łyżeczkę konfitury.
  • Piecz ciasteczka w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10-12 minut - tak aby tylko brzegi zaczęły się rumienić.
  • Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale w trakcie stygnięcia lekko stwardnieją.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 115kcalWeglowodany: 11gBiałko: 1gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit