Ciasteczka z konfiturą jeżynową
Te ciasteczka z konfiturą jeżynową zasmakują całej rodzinie.
Rozpływają się w ustach, nie są za słodkie, a konfitura jeżynowa idealnie tu pasuje :D
Przygotowanie tych ciasteczek to będzie niezła frajda dla dzieci :)
Bardzo spodoba się im lepienie kuleczek z ciasta (nie trzeba ich wykrawać), a potem napełnianie ich konfiturą.
Tylko się nie zdziwcie jeśli ciasteczka znikną szybciej niż je zrobiliście i trzeba będzie zrobić nową porcję.
Polecam wam do nich Konfiturę z jeżyn Stovit – idealna w smaku – nie za słodka, leciutko kwaskowata – pyszna :)
Wypróbujcie również moje przepisy na ciasteczka markizy czekoladowe, cantucci z żurawiną albo ciasteczka kokosowe z czekoladą.






Ciasteczka z konfiturą jeżynową – przepis do druku

Ciasteczka z konfiturą jeżynową
Przepis na około 20 sztuk.
Składniki
- 110 g miękkiego masła
- 120 g mascarpone
- 100 g (2/3 szklanki) cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- około 65 g Konfitury z jeżyn Stovit
Instrukcja
- Zmiksuj razem masło, mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder.
- Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
- Zagnieć lekko ciasto, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, nabieraj łyżeczką porcje ciasta i rób kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Ułóż kulki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy, bo ciasteczka się rozpłyną w trakcie pieczenia.
- Trzonkiem od wałka, albo łyżki zrób w każdej kulce zagłębienie i nałóż do niego małą łyżeczkę konfitury.
- Piecz ciasteczka w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10-12 minut - tak aby tylko brzegi zaczęły się rumienić.
- Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale w trakcie stygnięcia lekko stwardnieją.
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 115kcalWeglowodany: 11gBiałko: 1gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Są tak wspaniałe, że aż mój narzeczony zażyczył sobie takie na najbliższy weekend!
Super