Przepis na proste ciastka z konfiturą jeżynową
wpis sponsorowany
Te ciasteczka z konfiturą jeżynową zasmakują całej rodzinie.
Rozpływają się w ustach, nie są za słodkie, a konfitura jeżynowa idealnie tu pasuje :D
Przygotowanie tych ciasteczek to będzie niezła frajda dla dzieci :)
Bardzo spodoba się im lepienie kuleczek z ciasta (nie trzeba ich wykrawać), a potem napełnianie ich konfiturą.
Tylko się nie zdziwcie jeśli ciasteczka znikną szybciej niż je zrobiliście i trzeba będzie zrobić nową porcję.
Polecam wam do nich Konfiturę z jeżyn Stovit – idealna w smaku – nie za słodka, leciutko kwaskowata – pyszna :)
Wypróbujcie również moje przepisy na ciasteczka markizy czekoladowe, cantucci z żurawiną albo ciasteczka kokosowe z czekoladą.






Ciasteczka z konfiturą jeżynową – przepis do druku

Ciasteczka z konfiturą jeżynową
Składniki
- 110 g masła miękkiego
- 120 g mascarpone
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- około 65 g Konfitury z jeżyn Stovit
Instrukcja
- Zmiksuj razem masło, mascarpone, cukier waniliowy oraz cukier puder.
- Dodaj porcjami mąkę i krótko zmiksuj.
- Zagnieć lekko ciasto, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, nabieraj łyżeczką porcje ciasta i rób kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Ułóż kulki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstępy, bo ciasteczka się rozpłyną w trakcie pieczenia.
- Trzonkiem od wałka, albo łyżki zrób w każdej kulce zagłębienie i nałóż do niego małą łyżeczkę konfitury.
- Piecz ciasteczka w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 10-12 minut - tak aby tylko brzegi zaczęły się rumienić.
- Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale w trakcie stygnięcia lekko stwardnieją.