Ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi
Przepis na twarożkowe ciastka z wiórkami kokosowymi
Przygotujcie razem ze mną proste, a jednocześnie zachwycające kruche ciasteczka twarożkowe z nadzieniem z twarogu i wiórek kokosowych. Te ciastka zasmakują każdemu wielbicielowi serników i nie tylko. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Przepis na ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi
Jeśli lubisz chrupiące ciasteczka to koniecznie zrób takie z nadzieniem twarożkowym i wiórkami kokosowymi.
Ciasteczka twarożkowe z wiórkami kokosowymi przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto z twarogiem do ciasteczek
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 200 g masła (zimnego )
- 150 g twarogu ( półtłustego lub tłustego – najlepiej w kostce)
- 1 szczypta soli
składniki na nadzienie twarożkowe do ciasteczek
- 250 g twarogu (- tłustego lub półtłustego)
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru ((albo dozować ilość do smaku))
- 100 g wiórek kokosowych
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej ((zapomniałam i nie dałam :)))
Instrukcja
Jak zrobić ciasto twarogowe na ciastka
- Mąkę posiekaj z kawałkami zimnego masła, tak by powstały grudki.200 g mąki pszennej, 200 g masła
- Dodaj szczyptę soli i twaróg – zagnieć zwarte i jednolite ciasto (ciasto może być lepkie, ale się tym nie przejmuj i nie dodawaj więcej mąki – po schłodzeniu będzie lepiej).150 g twarogu, 1 szczypta soli
- Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut.
Jak zrobić nadzienie twarożkowe do ciasteczek
- Zmieszaj twaróg z cukrem, z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną.250 g twarogu, 2 żółtka, 5 łyżek cukru pudru, ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.100 g wiórek kokosowych
Jak zrobić ciasteczka twarogowe z nadzieniem kokosowym
- Schłodzone ciasto podziel na 4 mniej więcej równe porcje.
- Każdą z nich kolejno rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia – na prostokąt około 15/20 cm.
- Na środku każdego kawałka nałóż wałeczek nadzienia twarogowego i ostrożnie (przy pomocy dolnego papieru) złóż brzegi ciasta do środka i lekko zlep ze sobą.
- Pokrój powstały wałeczek na mniej więcej 5 równych kawałków.
- Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zachowując odstępy między ciastkami, gdyż trochę urosną.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25-30 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
- Możesz posypać je cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i odrobiny mleka i posmarować nim ciasteczka.
Prywatne
Ciastka z nadzieniem kokosowo-sernikowym – uwagi
Przepis na te ciasteczka twarożkowe znalazłam ostatnio na blogu Pieprz czy Wanilia i zaraz je przygotowałam w domu. Spodziewałam się, że ciastka będą pyszne, ale nie sądziłam, że aż tak. Muszę się tu przyznać, że zgrzeszyłam z nimi i to bardzo. Zamiast standardowych 1-2 kawałków na testy pochłonęłam 4 (dobra, dobra – mąż kazał mi wyedytować wpis i się przyznać, że to było 5 ciastek :). Ciasto z dodatkiem twarogu przypomina trochę francuskie, bo też się lekko rozwarstwia i listkuje, ale nie jest aż tak kruszące. Za to fajnie chrupiące i rozpływające się w ustach. Samo ciasto nie zawiera wcale cukru, a nadzienie twarożkowe jest tylko lekko słodzone. Dlatego wierzch można posypać cukrem pudrem, albo posmarować lukrem (możecie też oczywiście masę twarogową więcej posłodzić – ale uwierzcie mi – wcale nie trzeba). Ciasto jest dość miękkie, więc trzeba je szybko wałkować – najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, bo mocno się klei. Papier też ułatwia zwijanie ciasta w rulon. Mimo wszystko sądzę, że przepis nie jest trudny i każdy da sobie z nim radę :)
Zachęcam także do wypróbowania innych moich przepisów na domowe ciasteczka. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc każdy na pewno znajdzie przepis idealny dla siebie – chociażby takie waniliowe kruche rogaliki.
Polecane przepisy na chrupiące ciasteczka
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smakowite domowe ciasteczka o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kruche ciastka z nadzieniem twarogowym
Zapraszam dziś na przepis na kruche ciasteczka z nadzieniem z twarogu i wiórek kokosowych. Te ciasteczka mają twaróg w dwóch postaciach, część twarogu dodana jest do kruchego ciasta. Kruche ciasto z twarogiem w środku nabiera fajnego smaku oraz dodatkowo ładnie się listkuje po upieczeniu. Tworzą się w nim jakby warstwy - trochę podobnie jak w cieście francuskim, ale zachowują fajną chrupkość i lekkość. Jeśli nie robiliście jeszcze kruchego ciasta z twarogiem, to koniecznie spróbujcie i zobaczcie jak zupełnie inne robi się to ciasto od tradycyjnego kruchego ciasta.
Ciasteczka z wiórkami kokosowymi przepis
Zobaczcie mój przepis na ciasteczka twarożkowe i sprawdźcie jak zrobić ciasteczka z nadzieniem z twarogu. Te ciastka są zawijane z nadzieniem twarożkowym z wiórkami kokosowymi. Po upieczeniu i ostudzeniu możecie je dodatkowo polać lukrem albo posypać cukrem pudrem. Gwarantuję wam, że zasmakują każdemu! To takie mini serniczki z kruchym ciastem. Lekkie, chrupiące i rozpływające się w ustach. Do tego fajnie kokosowe. Jak dla mnie to idealne połączenie smaków. Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania innych moich kokosowych wypieków oraz polecam moje przepisy na serniki :)