ciasto bananowe donny hay_5

Muszę przyznać, że uwielbiam przepisy Donny Hay z książki “Szybko, świeżo, prosto” – a już szczególnie te z wypiekami (w zasadzie każdy z nich chciałabym wypróbować).

Dzisiejszy przepis na ciasto bananowe również pochodzi z tej książki.

Tak jak wszystkie przepisy tej autorki jest bardzo prosty do wykonania (spokojnie poradzą sobie z tym ciastem osoby, które rzadko pieką), a do tego oczywiście bardzo pyszny :D

Jeśli macie w domu trzy dojrzałe (a nawet przejrzałe) banany i nie bardzo wiecie co z nimi zrobić, to szybko upieczcie z nich ciacho :)

W domu będzie Wam obłędnie pachnieć bananami, a smak ciasta Was wciągnie i nie poprzestaniecie na jednym kawałku.

Jeśli interesują Was inne przepisy autorki do zapraszam tutaj.

ciasto bananowe donny hay_1

ciasto bananowe donny hay_3

ciasto bananowe donny hay_4

ciasto bananowe donny hay_7

ciasto bananowe donny hay_8

ciasto bananowe donny hay_10

banana cake

Ciasto bananowe 3

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

ciasto:

sos karmelowy:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmiksuj razem masło, cukier, banany, cynamon i jajka, dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj.
  • Przełóż ciasto do foremki keksowej (użyłam taką o długości 21 cm).
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę (ja piekłam z 5 minut dłużej) sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.

sos karmelowy:

  • Śmietankę podgrzewaj z cukrem, aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje.
  • Odstaw gotowy sos do wystudzenia.
  • Polej nim ciasto (możesz też najpierw posmarować ciasto rozpuszczoną czekoladą).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ps. Podaję przepis odrobiny zmieniony (ograniczyłam ilość użytego cukru).