Muszę przyznać, że uwielbiam przepisy Donny Hay z książki „Szybko, świeżo, prosto” – a już szczególnie te z wypiekami (w zasadzie każdy z nich chciałabym wypróbować).
Dzisiejszy przepis na ciasto bananowe również pochodzi z tej książki.
Tak jak wszystkie przepisy tej autorki jest bardzo prosty do wykonania (spokojnie poradzą sobie z tym ciastem osoby, które rzadko pieką), a do tego oczywiście bardzo pyszny :D
Jeśli macie w domu trzy dojrzałe (a nawet przejrzałe) banany i nie bardzo wiecie co z nimi zrobić, to szybko upieczcie z nich ciacho :)
W domu będzie Wam obłędnie pachnieć bananami, a smak ciasta Was wciągnie i nie poprzestaniecie na jednym kawałku.
Jeśli interesują Was inne przepisy autorki do zapraszam tutaj.

Ciasto bananowe 3
Składniki
ciasto:
- 175 g miękkiego masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 duże dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sos karmelowy:
- 1,5 szklanki (375 ml) śmietany kremówki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
Instrukcja
ciasto:
- Zmiksuj razem masło, cukier, banany, cynamon i jajka, dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj.
- Przełóż ciasto do foremki keksowej (użyłam taką o długości 21 cm).
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę (ja piekłam z 5 minut dłużej) sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
sos karmelowy:
- Śmietankę podgrzewaj z cukrem, aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje.
- Odstaw gotowy sos do wystudzenia.
- Polej nim ciasto (możesz też najpierw posmarować ciasto rozpuszczoną czekoladą).
Ps. Podaję przepis odrobiny zmieniony (ograniczyłam ilość użytego cukru).