Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto bananowe 3

By | 2017-07-17T12:04:50+00:00 2015 Listopad 27th|Ciasta owocowe|

ciasto bananowe donny hay_5

Muszę przyznać, że uwielbiam przepisy Donny Hay z książki „Szybko, świeżo, prosto” – a już szczególnie te z wypiekami (w zasadzie każdy z nich chciałabym wypróbować).

Dzisiejszy przepis na ciasto bananowe również pochodzi z tej książki.

Tak jak wszystkie przepisy tej autorki jest bardzo prosty do wykonania (spokojnie poradzą sobie z tym ciastem osoby, które rzadko pieką), a do tego oczywiście bardzo pyszny 😀

Jeśli macie w domu trzy dojrzałe (a nawet przejrzałe) banany i nie bardzo wiecie co z nimi zrobić, to szybko upieczcie z nich ciacho 🙂

W domu będzie Wam obłędnie pachnieć bananami, a smak ciasta Was wciągnie i nie poprzestaniecie na jednym kawałku.

Jeśli interesują Was inne przepisy autorki do zapraszam tutaj.

ciasto bananowe donny hay_1

ciasto bananowe donny hay_3

ciasto bananowe donny hay_4

ciasto bananowe donny hay_7

ciasto bananowe donny hay_8

ciasto bananowe donny hay_10

Ciasto bananowe 3
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 duże dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sos karmelowy:
  • 1,5 szklanki (375 ml) śmietany kremówki
  • ¾ szklanki brązowego cukru
Wykonanie
ciasto:
  1. Zmiksuj razem masło, cukier, banany, cynamon i jajka, dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj.
  2. Przełóż ciasto do foremki keksowej (użyłam taką o długości 21 cm).
  3. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę (ja piekłam z 5 minut dłużej) sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  4. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
sos karmelowy:
  1. Śmietankę podgrzewaj z cukrem, aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje.
  2. Odstaw gotowy sos do wystudzenia.
  3. Polej nim ciasto (możesz też najpierw posmarować ciasto rozpuszczoną czekoladą).
Ps. Podaję przepis odrobiny zmieniony (ograniczyłam ilość użytego cukru).

Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: