Ciasto brzoskwiniowiec
Przepis na lekki biszkopt z galaretką i brzoskwiniami
Zapraszam na pyszne ciasto z galaretką i bitą śmietaną. Ciasto brzoskwiniowiec, bo bardzo proste i mało skomplikowane ciasto, które uda się każdemu. Jego podstawą jest puszysty biszkopt, który po przekrojeniu przekładamy galaretką z dużą ilością brzoskwiń i na koniec smarujemy bitą śmietaną. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce i podajemy potem na zimno. Ciasto na zimno to idealny pomysł na gorące lato, kiedy bardziej potrzebujemy schłodzenia. Biszkopt z brzoskwiniami z puszki i galaretką sprawdzi się jako ciasto na specjalne okazje, ale również jako ciasto na grilla, czy też na weekendowy deser. Koniecznie wypróbujcie mój przepis!
Spis treści
Ciasto brzoskwiniowiec przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie i fajnie owocowe ciasta z galaretką, to koniecznie zróbcie ten biszkopt z brzoskwiniami i galaretką.
Ciasto brzoskwiniowiec przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
- 4 białka (- z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 100 g mąki pszennej (- 2/3 szklanki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na brzoskwinie w galaretce
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (około 800 g)
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (+ 1 litr wody )
składniki na poncz do nasączenia biszkoptu
- 125 ml wody (letniej)
- 125 ml soku z brzoskwiń
składniki na krem śmietankowy
- 500 ml śmietany kremówki (- u mnie 30% – mocno schłodzonej)
- 2-3 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
- 3 łyżeczki żelatyny (+ trochę wody)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta przekładanego
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą białe i mocno gęste.4 białka, 100 g cukru
- W tym czasie przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną.100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto na biszkopt.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź.
- Zdejmij ciasto z papieru do pieczenia i przekrój na dwa blaty.
- Przełóż ponownie spodni blat (razem z papierem) do foremki i nasącz biszkopt ponczem przygotowanym ze zmieszanej wody z sokiem z brzoskwiń.125 ml wody, 125 ml soku z brzoskwiń
Jak zrobić brzoskwinie w galaretce
- Galaretki przygotuj wg opisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w niedużą kostkę.1 puszka brzoskwiń w syropie
- Dodaj pokrojone owoce do galaretki i odstaw do lekkiego stężenia.
- Nie wylewaj od razu galaretki na biszkopt bo może z niego spłynąć.
- Gdy masa brzoskwiniowa zacznie tężeć i gęstnieć, wtedy przełóż ja na przygotowany biszkopt.
- Na wierzchu ułóż drugi blat ciasta i jego również nasącz ponczem.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.
Jak zrobić krem śmietankowy
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta.500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę.3 łyżeczki żelatyny
- Gdy żelatyna napęcznieje to ją krótko podgrzej (ja podgrzewam max 10 sekund w mikrofalówce).
- Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj i dopiero wtedy przelej do reszty śmietany.
- Zmiksuj szybko śmietanę z żelatyną.
- Przełóż bitą śmietanę na wierzch ciasta, wyrównaj i schowaj do lodówki do schłodzenia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z brzoskwiniami w galaretce – uwagi
Nie wiem jak to jest u was w domu, ale u mnie zawsze wszyscy uwielbiali ciasta z owocami i galaretką. To również zostało zjedzone migusiem :)
Sukcesem tego ciasta jest jego prostota – łatwe wykonanie i podstawowe składniki. Dlatego koniecznie zrób to ciasto z brzoskwiniami z puszki i galaretką i zachwyć nim wszystkich domowników i gości.
Jak zrobić ciasto przekładane z brzoskwiniami – wskazówki
Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkopt, bo to w końcu biszkopt z galaretką i brzoskwiniami.
Ja upiekłam biszkopt z blaszce o wymiarach 20/30 cm. Z tej samej proporcji składników upieczecie również biszkopt z blaszce 24/24 cm. Jeśli macie inną foremkę, to zobaczcie w przeliczarce jakie ilości składników będziecie potrzebować.
Pieczemy taki biszkopt, który da się przekroić na dwa blaty – ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy kroimy. Ja lubię upiec biszkopt co najmniej dzień wcześniej – taki „odstany” dużo łatwiej się przekraja.
Do masy brzoskwiniowej użyłam brzoskwinie w puszce, wykorzystałam również syrop do nasączenia ciasta. Jeśli nie chcecie używać owoców w syropie, to kupcie około pół kilograma brzoskwiń i zdejmijcie z nich skórkę. A ciasto nasączcie lekko osłodzoną wodą z sokiem z cytryny.
Pamiętajcie o tym, że galaretkę z owocami wylewamy na ciasto dopiero jak zacznie tężeć – inaczej spłynie ona z ciasta!
Biszkopt z brzoskwiniami chowamy do lodówki, tak aby galaretka stężała i dopiero wtedy przygotowujemy bitą śmietanę.
Ja na wierzch użyłam płynną śmietankę 30% i aby była bardziej stabilna dodałam do niej żelatynę. Możecie również użyć śmietanę 36 % – tylko wtedy zmieni się kaloryczność ciasta!
Ciasto brzoskwiniowiec możecie dodatkowo przed podaniem posypać tartą czekoladą, albo ułożyć na nim kawałki brzoskwini.
Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną przechowujemy w lodówce, ale dzięki żelatynie ciasto może również postać trochę dłużej na zewnątrz.
Mam nadzieję, że to proste ciasto przekładane z galaretką przypadnie wam do gustu :)
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem!
Przy okazji gorąco polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszne domowe ciasta i torty :)
Polecane przepisy na przekładane cista biszkoptowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i lekkie ciasta biszkoptowe, które sprawdzą się idealnie na różne rodzinne i nie tylko okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto brzoskwiniowiec
Dziś mam dla was przepyszne i niebywale proste ciasto biszkoptowe przekładane brzoskwiniami w galaretce i udekorowane bitą śmietaną. Z brzoskwiniami ciasto to idealny pomysł na ciasto na ciepłe dni. Podane prosto z lodówki ciasto z galaretką wspaniale orzeźwia i schładza, a do tego smakuje wybornie! Ciasta z galaretką, to jedne z moich ulubionych, moje dzieci również je uwielbiają. Zresztą chyba wszyscy lubią owocowe galaretki. A tu brzoskwiniowa galaretka wymieszana jest z dużą ilością pokrojonych drobno brzoskwiń. Taka masa brzoskwiniowa umieszczona jest między dwoma blatami biszkoptu.
Ciasto przekładane z brzoskwiniami przepis
Zobaczcie mój przepis na biszkopt z brzoskwiniami i sprawdźcie jak zrobić warstwowe ciasto z galaretką i bitą śmietaną. Dokładny przepis krok po kroku i do tego zdjęcia z przygotowania ciasta pomogą wam przygotować pyszne ciasto z brzoskwiniami, którym zaskoczycie całą rodzinę i gości. Przy minimalnym wysiłku i kosztach wykonacie wspaniałe ciasto z kremem i galaretką. Tanie ciasto z owocami to hit lata i nie tylko! Możecie przygotować je o każdej porze roku i wykorzystać owoce z puszki do ciasta.
Przekładane ciasto z galaretką
Jeśli lubicie ciasta z owocami oraz ciasta z kremem, to to ciasto z brzoskwiniami i galaretką jest właśnie dla was! Lekki i puszysty biszkopt, warstwa brzoskwiń w galaretce i pyszna bita śmietana na wierzchu. To ciasto na dużą blachę, więc wystarczy go dla wszystkich domowników i gości. Biszkopt z brzoskwiniami możecie przygotować na święta, albo na rodzinną uroczystość. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto przekładane z brzoskwiniami i bitą śmietaną! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe oraz na ciasta z owocami. Znajdziecie tam mnóstwo pysznych i prostych przepisów idealnych na różne okazje!