Ciasto brzoskwiniowiec

Zaktualizowany: 2024 2 listopada
ciasto brzoskwiniowiec

Przepis na lekki biszkopt z galaretką i brzoskwiniami

Zapraszam na pyszne ciasto z galaretką i bitą śmietaną. Ciasto brzoskwiniowiec, bo bardzo proste i mało skomplikowane ciasto, które uda się każdemu. Jego podstawą jest puszysty biszkopt, który po przekrojeniu przekładamy galaretką z dużą ilością brzoskwiń i na koniec smarujemy bitą śmietaną. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce i podajemy potem na zimno. Ciasto na zimno to idealny pomysł na gorące lato, kiedy bardziej potrzebujemy schłodzenia. Biszkopt z brzoskwiniami z puszki i galaretką sprawdzi się jako ciasto na specjalne okazje, ale również jako ciasto na grilla, czy też na weekendowy deser. Koniecznie wypróbujcie mój przepis!

ciasto z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Ciasto brzoskwiniowiec przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie i fajnie owocowe ciasta z galaretką, to koniecznie zróbcie ten biszkopt z brzoskwiniami i galaretką.

ciasto brzoskwiniowiec

Ciasto brzoskwiniowiec przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przekładane ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bitą śmietaną.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 135 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta

składniki na brzoskwinie w galaretce

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (około 800 g)
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (+ 1 litr wody )

składniki na poncz do nasączenia biszkoptu

  • 125 ml wody (letniej)
  • 125 ml soku z brzoskwiń

składniki na krem śmietankowy

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do ciasta przekładanego

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą białe i mocno gęste.
    4 białka, 100 g cukru
    jak zrobić biszkopt
  • W tym czasie przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną.
    100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    jak przesiać mąkę do ciasta
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
    dodawanie żółtek do biszkopta
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
    dodawanie mąki do ciasta na biszkopt
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto na biszkopt.
    biszkopt gotowy do pieczenia
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź.
  • Zdejmij ciasto z papieru do pieczenia i przekrój na dwa blaty.
    jak przekroić biszkopt na dwa blaty
  • Przełóż ponownie spodni blat (razem z papierem) do foremki i nasącz biszkopt ponczem przygotowanym ze zmieszanej wody z sokiem z brzoskwiń.
    125 ml wody, 125 ml soku z brzoskwiń

Jak zrobić brzoskwinie w galaretce

  • Galaretki przygotuj wg opisu na opakowaniu i odstaw do wystudzenia.
    2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w niedużą kostkę.
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    jak przygotować brzoskwinie do ciasta
  • Dodaj pokrojone owoce do galaretki i odstaw do lekkiego stężenia.
    jak zrobić galaretkę z brzoskwiniami
  • Nie wylewaj od razu galaretki na biszkopt bo może z niego spłynąć.
  • Gdy masa brzoskwiniowa zacznie tężeć i gęstnieć, wtedy przełóż ja na przygotowany biszkopt.
    ciasto z galaretką i brzoskwiniami
  • Na wierzchu ułóż drugi blat ciasta i jego również nasącz ponczem.
    jak nasączyć biszkopt
  • Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.

Jak zrobić krem śmietankowy

  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta.
    500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
    jak zrobić bitą śmietanę
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Gdy żelatyna napęcznieje to ją krótko podgrzej (ja podgrzewam max 10 sekund w mikrofalówce).
  • Do płynnej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj i dopiero wtedy przelej do reszty śmietany.
    jak przygotować żelatynę do ciasta
  • Zmiksuj szybko śmietanę z żelatyną.
  • Przełóż bitą śmietanę na wierzch ciasta, wyrównaj i schowaj do lodówki do schłodzenia.
    bita śmietana na ciasto
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 135kcalWeglowodany: 16gBiałko: 3gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe ciasto z brzoskwiniami, ciasto z galaretką i brzoskwiniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
z brzoskwiniami ciasto i z bitą śmietaną

Ciasto z brzoskwiniami w galaretce – uwagi

Nie wiem jak to jest u was w domu, ale u mnie zawsze wszyscy uwielbiali ciasta z owocami i galaretką. To również zostało zjedzone migusiem :)

Sukcesem tego ciasta jest jego prostota – łatwe wykonanie i podstawowe składniki. Dlatego koniecznie zrób to ciasto z brzoskwiniami z puszki i galaretką i zachwyć nim wszystkich domowników i gości.

ciasto brzoskwiniowiec z galaretką

Jak zrobić ciasto przekładane z brzoskwiniami – wskazówki

Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkopt, bo to w końcu biszkopt z galaretką i brzoskwiniami.

Ja upiekłam biszkopt z blaszce o wymiarach 20/30 cm. Z tej samej proporcji składników upieczecie również biszkopt z blaszce 24/24 cm. Jeśli macie inną foremkę, to zobaczcie w przeliczarce jakie ilości składników będziecie potrzebować.

Pieczemy taki biszkopt, który da się przekroić na dwa blaty – ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy kroimy. Ja lubię upiec biszkopt co najmniej dzień wcześniej – taki „odstany” dużo łatwiej się przekraja.

Do masy brzoskwiniowej użyłam brzoskwinie w puszce, wykorzystałam również syrop do nasączenia ciasta. Jeśli nie chcecie używać owoców w syropie, to kupcie około pół kilograma brzoskwiń i zdejmijcie z nich skórkę. A ciasto nasączcie lekko osłodzoną wodą z sokiem z cytryny.

Pamiętajcie o tym, że galaretkę z owocami wylewamy na ciasto dopiero jak zacznie tężeć – inaczej spłynie ona z ciasta!

Biszkopt z brzoskwiniami chowamy do lodówki, tak aby galaretka stężała i dopiero wtedy przygotowujemy bitą śmietanę.

Ja na wierzch użyłam płynną śmietankę 30% i aby była bardziej stabilna dodałam do niej żelatynę. Możecie również użyć śmietanę 36 % – tylko wtedy zmieni się kaloryczność ciasta!

Ciasto brzoskwiniowiec możecie dodatkowo przed podaniem posypać tartą czekoladą, albo ułożyć na nim kawałki brzoskwini.

Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną przechowujemy w lodówce, ale dzięki żelatynie ciasto może również postać trochę dłużej na zewnątrz.

Mam nadzieję, że to proste ciasto przekładane z galaretką przypadnie wam do gustu :)

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem!

Przy okazji gorąco polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszne domowe ciasta i torty :)

biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną
ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną
biszkopt z galaretką i brzoskwiniami

Polecane przepisy na przekładane cista biszkoptowe

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i lekkie ciasta biszkoptowe, które sprawdzą się idealnie na różne rodzinne i nie tylko okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2022 26 sierpnia

Podziel się przepisem

4.84 from 6 votes (6 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na ciasto brzoskwiniowiec

Dziś mam dla was przepyszne i niebywale proste ciasto biszkoptowe przekładane brzoskwiniami w galaretce i udekorowane bitą śmietaną. Z brzoskwiniami ciasto to idealny pomysł na ciasto na ciepłe dni. Podane prosto z lodówki ciasto z galaretką wspaniale orzeźwia i schładza, a do tego smakuje wybornie! Ciasta z galaretką, to jedne z moich ulubionych, moje dzieci również je uwielbiają. Zresztą chyba wszyscy lubią owocowe galaretki. A tu brzoskwiniowa galaretka wymieszana jest z dużą ilością pokrojonych drobno brzoskwiń. Taka masa brzoskwiniowa umieszczona jest między dwoma blatami biszkoptu.

Ciasto przekładane z brzoskwiniami przepis

Zobaczcie mój przepis na biszkopt z brzoskwiniami i sprawdźcie jak zrobić warstwowe ciasto z galaretką i bitą śmietaną. Dokładny przepis krok po kroku i do tego zdjęcia z przygotowania ciasta pomogą wam przygotować pyszne ciasto z brzoskwiniami, którym zaskoczycie całą rodzinę i gości. Przy minimalnym wysiłku i kosztach wykonacie wspaniałe ciasto z kremem i galaretką. Tanie ciasto z owocami to hit lata i nie tylko! Możecie przygotować je o każdej porze roku i wykorzystać owoce z puszki do ciasta.

Przekładane ciasto z galaretką

Jeśli lubicie ciasta z owocami oraz ciasta z kremem, to to ciasto z brzoskwiniami i galaretką jest właśnie dla was! Lekki i puszysty biszkopt, warstwa brzoskwiń w galaretce i pyszna bita śmietana na wierzchu. To ciasto na dużą blachę, więc wystarczy go dla wszystkich domowników i gości. Biszkopt z brzoskwiniami możecie przygotować na święta, albo na rodzinną uroczystość. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto przekładane z brzoskwiniami i bitą śmietaną! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe oraz na ciasta z owocami. Znajdziecie tam mnóstwo pysznych i prostych przepisów idealnych na różne okazje!