ciasto czekoladowe donny hay_6

Przepis na migdałowe ciasto czekoladowe od Donny Hay

Przygotuj dziś ze mną pyszne i mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością mielonych migdałów i gorzkiej czekolady. To ciasto nie jest zbyt słodkie, ale za to bogate w smak. To prawdziwa gratka dla wielbicieli ciast czekoladowych i gorzkiej czekolady! Spróbujcie koniecznie! Sprawdź również poniżej jak zrobić to ciasto jako bezglutenowe ciasto czekoladowe.

ciasto czekoladowe donny hay_9
ciasto czekoladowe donny hay 8

Ciasto czekoladowe z migdałami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto migdałowe z dużą ilością czekolady.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na migdałowe ciasto czekoladowe

Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowe ciasto czekoladowe

  • Czekoladę połam na kawałki, masło pokrój w kawałki i dodaj do czekolady – miskę z czekoladą podgrzej w mikrofalówce – czas podgrzewania zależy od mocy mikrofalówki, ale proponuję na początek włączyć na 1 minutę, zamieszać masę i ewentualnie ponownie krótko podgrzać.
    375 g czekolady, 125 g masła
  • Wymieszaj dokładnie czekoladę z masłem.
  • Do czekolady dodaj cukier, mąkę, zmielone migdały, mleko i proszek do pieczenia – wymieszaj.
    200 g cukru, 35 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka
  • Dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
    5 jajek
  • Przełóż masę do tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
Notatki
Jeśli chcesz zrobić ciasto bezglutenowe, to pamiętaj o zastąpieniu mąki pszennej bezglutenową – np. jaglaną i bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Zamiast proszku do pieczenia możesz użyć odrobinę sody oczyszczonej. 
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto migdałowe z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe donny hay_7

Migdałowe ciasto z czekoladą – uwagi

Dziś mam drugi przepis z książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” – wcześniej upiekłam z niej babkę jogurtowo-cytrynową (gorąco polecam).

Ciasto czekoladowe to zupełne przeciwieństwo babka – która była lekka i orzeźwiająca.

To prawdziwa bomba czekoladowa (będziecie potrzebować prawie 4 tabliczki gorzkiej czekolady) z minimalną ilością mąki (za to z mielonymi migdałami). Ciasto jest ciężkie, treściwe i mocno czekoladowe (do tego niezbyt słodkie).

Będzie idealne na długie jesienne i zimowe wieczory z kubkiem gorącego kakao :)

A duża dawka czekolady na pewno każdemu poprawi humor :)

Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania – jak wszystkie przepisy Donny Hay z tej książki – więc nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu sobie poradzą :D

ciasto czekoladowe donny hay_3

Jak zrobić bezglutenowe ciasto czekoladowe z migdałami?

Mąki pszennej dodaje się tak mało do tego ciasta, że bardzo łatwo możecie zrobić wersję bezglutenową. Wystarczy mąkę pszenną zastąpić dowolną mąką bezglutenową – jeśli jest ona mocniej higroskopijna, to dodajcie trochę więcej mleka, aby ciasto miało lepszą konsystencję.

Ważne jest tu także zastąpienie wtedy zwykłego proszku do pieczenia bezglutenowym proszkiem. Zamiast proszku do pieczenia możecie użyć również sodę oczyszczoną. Soda jest dużo silniejsza niż proszek, więc pół łyżeczki proszku zastąpcie większą szczyptą sody.

A jeśli szukacie przepisów bez glutenu, to koniecznie zobaczcie moje przepisy bezglutenowe.

ciasto czekoladowe donny hay_10
ciasto czekoladowe donny hay_5

Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy: