Dziś mam drugi przepis z książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” – wcześniej upiekłam z niej babkę jogurtowo-cytrynową (gorąco polecam).
Ciasto czekoladowe to zupełne przeciwieństwo babka – która była lekka i orzeźwiająca.
To prawdziwa bomba czekoladowa (będziecie potrzebować prawie 4 tabliczki gorzkiej czekolady) z minimalną ilością mąki (za to z mielonymi migdałami). Ciasto jest ciężkie, treściwe i mocno czekoladowe (do tego niezbyt słodkie).
Będzie idealne na długie jesienne i zimowe wieczory z kubkiem gorącego kakao :)
A duża dawka czekolady na pewno każdemu poprawi humor :)
Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania – jak wszystkie przepisy Donny Hay z tej książki – więc nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu sobie poradzą :D

Ciasto czekoladowe Donny Hay
Składniki
Instrukcja
- Czekoladę połam na kawałki, masło pokrój w kawałki i dodaj do czekolady - miskę z czekoladą podgrzej w mikrofalówce - czas podgrzewania zależy od mocy mikrofalówki, ale proponuję na początek włączyć na 1 minutę, zamieszać masę i ewentualnie ponownie krótko podgrzać.
- Wymieszaj dokładnie czekoladę z masłem.
- Do czekolady dodaj cukier, mąkę, zmielone migdały, mleko i proszek do pieczenia - wymieszaj.
- Dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
- Przełóż masę do tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.