Ciasto karmelowe marzenie

Przepis na karmelowe ciasto z musem i owocową warstwą
Przygotuj ze mną wyjątkowo pyszne ciasto karmelowe marzenie. To warstwowe biszkoptowe ciasto przekładane musem karmelowym wspaniale smakuje z dodatkiem lekko kwaskowej konfitury, frużeliny lub dżemu. Ja swoje ciasto karmelowe połączyłam z frużeliną wiśniową i smakowało z nią wspaniale! Koniecznie zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku z przygotowań oraz obejrzyj krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić biszkopt z musem karmelowym i zrób to ciasto na święta lub inną okazję.
Spis treści
Ciasto karmelowe marzenie przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe i jednocześnie proste do przygotowania ciasto, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto karmelowe marzenie przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm lub opcjonalnie okrągła tortownica o średnicy 26 cm.
Składniki
składniki na karmelowy biszkopt
składniki na mus karmelowy
- ok 500 g masy kajmakowej (zimnej – schłodzonej w lodówce przez kilka godzin)
- 500 ml śmietany kremówki (36% – mocno schłodzonej)
- 2 łyżeczki żelatyny (w proszku)
- trochę wody (do żelatyny)
dodatkowo do ciasta
- ok 300 g konfitury (dżemu lub frużeliny o lekko kwaskowym smaku)
Instrukcja
Jak zrobić karmelowe ciasto z musem krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie biszkoptu karmelowego
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
- Formę wyłóż na dnie papierem do pieczenia, ale boki pozostaw puste i suche.
- Białka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach miksera aż nabiorą białej barwy, staną się gęste i puszyste.4 białka, 100 g cukru
- Dodaj wtedy do nich żółtka i krótko zmiksuj – ale już na najniższych obrotach miksera.4 żółtka
- Przesiej przez sito budynie oraz proszek do pieczenia do miski z ubitymi jajkami.3 opakowania budyniu toffi (karmelowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Delikatnie wymieszaj całość łopatką.
- Przełóż biszkopt do formy i wstaw do piekarnika – piecz przez około 20 minut.
- Po upieczeniu biszkopt zupełnie ostudź.
Krok 2 – wstępne składanie ciasta
- Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Umieść dolny spód w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Możesz dodatkowo nasączyć biszkopt – ja go nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
- Wyłóż na biszkopt owocową konfiturę.ok 300 g konfitury
Krok 3 – przygotowanie musu karmelowego
- Zimną kremówkę przelej do dużej miski.500 ml śmietany kremówki
- Zmiksuj ją przez kilka minut na wysokich obrotach miksera, aż się mocno napuszy i zgęstnieje.
- Dodaj wtedy po łyżce zimny kajmak i miksuj do połączenia w jednolity krem.ok 500 g masy kajmakowej
- Żelatynę zalej niedużą ilością wody – daj jej tyle, aby była trochę ponad poziom żelatyny.2 łyżeczki żelatyny, trochę wody
- Odstaw ją na kilka minut, aby zgęstniała.
- Wtedy podgrzej ją krótko (np. w mikrofalówce – przez około 10-20 sekund), aby stała się płynna, dodaj do niej łyżkę kremu karmelowego i dokładnie wymieszaj.
- Wlej żelatynę do reszty kremu i od razu zmiksuj całość na wysokich obrotach.
Krok 4 – wykończenie ciasta karmelowego
- Wyłóż mniej więcej połowę musu karmelowego na biszkopt z formie.
- Nałóż ostrożnie drugi blat biszkopta i go nasącz jeśli chcesz.
- Wyłóż resztę musu i wyrównaj powierzchnię.
- Schowaj ciasto do lodówki na około 4 godziny – aby mus dobrze stężał i smaki się dobrze połączyły ze sobą.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Karmelowe ciasto z musem karmelowym – uwagi
Moje dzisiejsze ciasto to już takie pierwsze próby i przygotowania przed Wielkanocą :) Wymyśliłam sobie karmelowe warstwowe ciasto przygotowane na podstawie biszkoptu. Tutaj przygotowałam budyniowy biszkopt karmelowy – zrobiony zamiast na mące, to na proszkach budyniowych. Do tego mocno kajmakowy i słodki mus z kremówki i masy kajmakowej w puszce. Dla przełamania smaku dodałam warstwę frużeliny wiśniowej i tak powstało to karmelowe marzenie :)
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania karmelowego ciasta z musem?
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, ale są one bardzo łatwo dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję skrócona listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- budyń toffi – ja użyłam budyń bez cukru od Dr.Oetker, każdy miał 40 g, więc w sumie użyłam 120 g budyniu w proszku, możesz oczywiście użyć budyń innej firmy, jeśli masz taki z dodanym już cukrem, to wtedy użyj mniej cukru do miksowania z białkami – myślę, że 50 g (1/4 szklanki) wtedy wystarczy
- masa kajmakowa – ja użyłam masę kajmakową z Gostynia (tradycyjną), puszka miała 510 g i mus był słodki, możesz też użyć inną masę nawet taką o mniejszej wadze – mus będzie wtedy delikatnie mniej słodki
- śmietana kremówka – polecam użycie śmietanki 36% – ja użyłam Łaciatą w kartoniku, jeśli nie możesz kupić śmietany 36%, to użyj 30% i do stabilizacji musu użyj wtedy 3 łyżeczki żelatyny zamiast dwóch
- warstwa owocowa – ja użyłam tu wiśnie w żelu od Helcom, możesz użyć inne kwaskowate owoce – np. czarną porzeczkę czy maliny, zamiast frużeliny możesz użyć konfiturę lub zwykły dżem, możesz też przygotować domową frużelinę z wiśni, albo innych owoców
Jak usprawnić przygotowanie ciasta karmelowego?
Aby przygotowanie ciasta było sprawne i zajęło jak najmniej czasu gorąco polecam upieczenie dzień wcześniej biszkopta karmelowego. Świeży biszkopt, tylko po ostudzeniu, trudniej się kroi na blaty, łatwo się rozrywa i kruszy. Taki przeleżany biszkopt, łatwiej przekroić na blaty.
Ten karmelowy biszkopt na budyniu jest delikatniejszy od tradycyjnego biszkopta i po upieczeniu może mocniej opaść (dlatego warto dodać do niego proszek do pieczenia). Jeśli ci opadnie, to się nie martw, raczej bez problemu przetniesz go na dwa blaty.
Jak przekroić biszkopt karmelowy na blaty?
Ja używam tu takiej strunowej przecinarki, która ładnie i równo tnie ciasto. Jeśli nie masz w domu specjalnego przyrządu do przecinania, to polecam użycie nitki, albo nici dentystycznej. Najpierw na jednym boku zrób płytkie nacięcie nożem na wysokości gdzie, chcesz mieć przekrojony biszkopt. Potem przyłóż w tym miejscu nitkę i ciągnąc ją do siebie rozetnij biszkopt.
Ile kcal ma ciasto karmelowe marzenie z musem?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta z musem kajmakowym i wiśniami (z produktów użytych przeze mnie). Jeśli ciasto podzielisz na 20 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał wtedy około 237 kcal (węglowodany – 28 g, białka – 4 g, tłuszcze – 12 g). Jak widać, mimo użycia tłustej śmietany i słodkiego kajmaku ciasto w całości nie jest aż tak bardzo kaloryczne jak by się mogło wydawać :) Mogę więc tu jedynie życzyć smacznego!
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je łatwo zapisać sobie na później :)
Polecane przepisy na ciasta karmelowe
Jeśli uwielbiasz kajmak, karmel we wszelkich możliwych postaciach, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy, tutaj polecam między innymi takie trzy słodkie wypieki:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na biszkopt karmelowy z musem
Zapraszam dziś na wyjątkowo pyszne i słodkie ciasto karmelowe przekładane musem kajmakowym oraz lekko kwaskowymi owocami. To ciasto to karmelowy biszkopt budyniowy przygotowany z budyniu toffi w proszku. Do tego słodki, lekki i obłędnie pyszny mus kajmakowy zrobiony ze śmietany kremówki i masy kajmakowej. Całość przełamana lekko kwaskowymi wiśniami w żelu. To sprawia, że ciasto nie tylko przepięknie się prezentuje po przekrojeniu, ale jednocześnie smakuje wręcz niewyobrażalnie dobrze. Takie karmelowe ciasto z musem kajmakowym możesz spokojnie podać na święta wielkanocne, albo na różne rodzinne uroczystości - jak Komunia św., Chrzest, czy też urodziny. Spróbuj koniecznie!