Ciasto karmelowe marzenie

Zaktualizowany: 2025 19 marca
karmelowe ciasto krówkowe marzenie z wiśniami i czekoladową dekoracją

Przepis na karmelowe ciasto z musem i owocową warstwą

Przygotuj ze mną wyjątkowo pyszne ciasto karmelowe marzenie. To warstwowe biszkoptowe ciasto przekładane musem karmelowym wspaniale smakuje z dodatkiem lekko kwaskowej konfitury, frużeliny lub dżemu. Ja swoje ciasto karmelowe połączyłam z frużeliną wiśniową i smakowało z nią wspaniale! Koniecznie zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku z przygotowań oraz obejrzyj krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić biszkopt z musem karmelowym i zrób to ciasto na święta lub inną okazję.

krówkowe ciasto z wiśniami i czekoladową dekoracją

Ciasto karmelowe marzenie przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe i jednocześnie proste do przygotowania ciasto, którym zachwycisz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto krówkowe marzenie z masą kajmakową i frużeliną z wiśni

Ciasto karmelowe marzenie przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na karmelowe ciasto biszkoptowe przekładane musem karmelowym oraz owocami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 20 minuty
4 godziny
Łączny czas 5 godziny
Porcje 20
Kalorie 364 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm lub opcjonalnie okrągła tortownica o średnicy 26 cm.
Składniki

składniki na karmelowy biszkopt

  • 4 białka (z jajek rozmiar L)
  • 100 g cukru (½ szklanki)
  • 4 żółtka
  • 3 opakowania budyniu toffi (karmelowego) (po 40 g każdy – u mnie bez cukru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na mus karmelowy

dodatkowo do ciasta

  • ok 300 g konfitury (dżemu lub frużeliny o lekko kwaskowym smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić karmelowe ciasto z musem krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie biszkoptu karmelowego

    • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
    • Formę wyłóż na dnie papierem do pieczenia, ale boki pozostaw puste i suche.
    • Białka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach miksera aż nabiorą białej barwy, staną się gęste i puszyste.
      4 białka, 100 g cukru
      miksowanie białek z cukrem na gęstą pianę
    • Dodaj wtedy do nich żółtka i krótko zmiksuj – ale już na najniższych obrotach miksera.
      4 żółtka
      dodawanie żółtek do ubitych białek
    • Przesiej przez sito budynie oraz proszek do pieczenia do miski z ubitymi jajkami.
      3 opakowania budyniu toffi (karmelowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      przesiewanie budyniu przez sitko
    • Delikatnie wymieszaj całość łopatką.
      mieszanie ubitych jajek z przesianym proszkiem budyniowym
    • Przełóż biszkopt do formy i wstaw do piekarnika – piecz przez około 20 minut.
      wykładanie masy biszkoptowej do formy do pieczenia
    • Po upieczeniu biszkopt zupełnie ostudź.

    Krok 2 – wstępne składanie ciasta

    • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
      przekrajanie biszkopta na dwa blaty
    • Umieść dolny spód w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Możesz dodatkowo nasączyć biszkopt – ja go nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
      nasączanie biszkopta
    • Wyłóż na biszkopt owocową konfiturę.
      ok 300 g konfitury
      wykładanie frużeliny lub dżemu na spód biszkoptowy

    Krok 3 – przygotowanie musu karmelowego

    • Zimną kremówkę przelej do dużej miski.
      500 ml śmietany kremówki
      przelewanie śmietany kremówki do miski przed jej ubiciem
    • Zmiksuj ją przez kilka minut na wysokich obrotach miksera, aż się mocno napuszy i zgęstnieje.
      miksowanie śmietany kremówki
    • Dodaj wtedy po łyżce zimny kajmak i miksuj do połączenia w jednolity krem.
      ok 500 g masy kajmakowej
      dodawanie kajmaku do ubitej śmietany kremówki
    • Żelatynę zalej niedużą ilością wody – daj jej tyle, aby była trochę ponad poziom żelatyny.
      2 łyżeczki żelatyny, trochę wody
      dodawanie zimnej wody do żelatyny
    • Odstaw ją na kilka minut, aby zgęstniała.
      zgęstniała żelatyna przed podgrzaniem
    • Wtedy podgrzej ją krótko (np. w mikrofalówce – przez około 10-20 sekund), aby stała się płynna, dodaj do niej łyżkę kremu karmelowego i dokładnie wymieszaj.
      mieszanie żelatyny z odrobina kremu
    • Wlej żelatynę do reszty kremu i od razu zmiksuj całość na wysokich obrotach.
      dodawanie żelatyny do kremu karmelowego

    Krok 4 – wykończenie ciasta karmelowego

    • Wyłóż mniej więcej połowę musu karmelowego na biszkopt z formie.
      wykładanie kremu na ciasto
    • Nałóż ostrożnie drugi blat biszkopta i go nasącz jeśli chcesz.
      wykładanie drugiego blatu biszkopta na wierzch ciasta
    • Wyłóż resztę musu i wyrównaj powierzchnię.
      wykładanie kremu karmelowego na wierzch ciasta
    • Schowaj ciasto do lodówki na około 4 godziny – aby mus dobrze stężał i smaki się dobrze połączyły ze sobą.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki dla użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 364kcalWeglowodany: 43gBiałko: 6gTłuszcz: 18g
    Słowo kluczowe ciasto karmelowe z wiśniami, karmelowe ciasto z musem, mus krówkowy
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto karmelowe z kremem udekorowane czekoladkami

    Karmelowe ciasto z musem karmelowym – uwagi

    Moje dzisiejsze ciasto to już takie pierwsze próby i przygotowania przed Wielkanocą :) Wymyśliłam sobie karmelowe warstwowe ciasto przygotowane na podstawie biszkoptu. Tutaj przygotowałam budyniowy biszkopt karmelowy – zrobiony zamiast na mące, to na proszkach budyniowych. Do tego mocno kajmakowy i słodki mus z kremówki i masy kajmakowej w puszce. Dla przełamania smaku dodałam warstwę frużeliny wiśniowej i tak powstało to karmelowe marzenie :)

    trzy kawałki ciasta warstwowego ułożone na podłużnym talerzyku

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania karmelowego ciasta z musem?

    Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, ale są one bardzo łatwo dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję skrócona listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • budyń toffi – ja użyłam budyń bez cukru od Dr.Oetker, każdy miał 40 g, więc w sumie użyłam 120 g budyniu w proszku, możesz oczywiście użyć budyń innej firmy, jeśli masz taki z dodanym już cukrem, to wtedy użyj mniej cukru do miksowania z białkami – myślę, że 50 g (1/4 szklanki) wtedy wystarczy
    • masa kajmakowa – ja użyłam masę kajmakową z Gostynia (tradycyjną), puszka miała 510 g i mus był słodki, możesz też użyć inną masę nawet taką o mniejszej wadze – mus będzie wtedy delikatnie mniej słodki
    • śmietana kremówka – polecam użycie śmietanki 36% – ja użyłam Łaciatą w kartoniku, jeśli nie możesz kupić śmietany 36%, to użyj 30% i do stabilizacji musu użyj wtedy 3 łyżeczki żelatyny zamiast dwóch
    • warstwa owocowa – ja użyłam tu wiśnie w żelu od Helcom, możesz użyć inne kwaskowate owoce – np. czarną porzeczkę czy maliny, zamiast frużeliny możesz użyć konfiturę lub zwykły dżem, możesz też przygotować domową frużelinę z wiśni, albo innych owoców
    biszkoptowe ciasto karmelowe z owocową konfiturą

    Jak usprawnić przygotowanie ciasta karmelowego?

    Aby przygotowanie ciasta było sprawne i zajęło jak najmniej czasu gorąco polecam upieczenie dzień wcześniej biszkopta karmelowego. Świeży biszkopt, tylko po ostudzeniu, trudniej się kroi na blaty, łatwo się rozrywa i kruszy. Taki przeleżany biszkopt, łatwiej przekroić na blaty.

    Ten karmelowy biszkopt na budyniu jest delikatniejszy od tradycyjnego biszkopta i po upieczeniu może mocniej opaść (dlatego warto dodać do niego proszek do pieczenia). Jeśli ci opadnie, to się nie martw, raczej bez problemu przetniesz go na dwa blaty.

    ciasto krówkowe z dżemem owocowym

    Jak przekroić biszkopt karmelowy na blaty?

    Ja używam tu takiej strunowej przecinarki, która ładnie i równo tnie ciasto. Jeśli nie masz w domu specjalnego przyrządu do przecinania, to polecam użycie nitki, albo nici dentystycznej. Najpierw na jednym boku zrób płytkie nacięcie nożem na wysokości gdzie, chcesz mieć przekrojony biszkopt. Potem przyłóż w tym miejscu nitkę i ciągnąc ją do siebie rozetnij biszkopt.

    krówkowe ciasto z kremem i konfiturą owocową

    Ile kcal ma ciasto karmelowe marzenie z musem?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta z musem kajmakowym i wiśniami (z produktów użytych przeze mnie). Jeśli ciasto podzielisz na 20 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał wtedy około 237 kcal (węglowodany – 28 g, białka – 4 g, tłuszcze – 12 g). Jak widać, mimo użycia tłustej śmietany i słodkiego kajmaku ciasto w całości nie jest aż tak bardzo kaloryczne jak by się mogło wydawać :) Mogę więc tu jedynie życzyć smacznego!

    Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je łatwo zapisać sobie na później :)

    ciasto karmelowe marzenie z musem karmelowym i wiśniami w żelu

    Polecane przepisy na ciasta karmelowe

    Jeśli uwielbiasz kajmak, karmel we wszelkich możliwych postaciach, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy, tutaj polecam między innymi takie trzy słodkie wypieki:

    Opublikowano: 2025 21 marca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na biszkopt karmelowy z musem

    Zapraszam dziś na wyjątkowo pyszne i słodkie ciasto karmelowe przekładane musem kajmakowym oraz lekko kwaskowymi owocami. To ciasto to karmelowy biszkopt budyniowy przygotowany z budyniu toffi w proszku. Do tego słodki, lekki i obłędnie pyszny mus kajmakowy zrobiony ze śmietany kremówki i masy kajmakowej. Całość przełamana lekko kwaskowymi wiśniami w żelu. To sprawia, że ciasto nie tylko przepięknie się prezentuje po przekrojeniu, ale jednocześnie smakuje wręcz niewyobrażalnie dobrze. Takie karmelowe ciasto z musem kajmakowym możesz spokojnie podać na święta wielkanocne, albo na różne rodzinne uroczystości - jak Komunia św., Chrzest, czy też urodziny. Spróbuj koniecznie!