ciasto kawowe

Przepis na pyszne kawowe ciasto z lukrem kawowym

Przepis na ciasto kawowe z chrupiącymi orzechami i słodkim lukrem z dodatkiem likieru kawowego to doskonała propozycja dla miłośników kawy i orzechów. Delikatne ciasto wzbogacone jest o chrupiące orzechy, które dodają mu wyjątkowej tekstury i smaku. Słodki lukier z nutą likieru kawowego nadaje ciastu intensywny aromat i delikatną słodycz. To idealna kombinacja smaków, która zadowoli każde podniebienie i zachwyci gości podczas spotkań rodzinnych czy przyjęć. Przygotuj to wyjątkowe ciasto krok po kroku, delektując się jego aromatycznym zapachem i wyjątkowym smakiem.

kawowe ciasto

Ciasto kawowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz miękkie i lekko wilgotne ciasta z dodatkiem chrupiących orzechów, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto kawowe

Ciasto kawowe z orzechami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto kawowe z orzechami i kawowym lukrem.
4.32 z 19 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Keksowa forma do pieczenia o długości około 24-25 cm.
Składniki

składniki na kawowe ciasto:

składniki na kawowy lukier:

  • ok 1 szklanka cukru pudru (150 g)
  • 2-3 łyżki likieru kawowego ( lub mocnej ostudzonej kawy (jeśli cukier się nie rozpuszcza, to trzeba dać więcej))
Instrukcja
 

Jak zrobić kawowe ciasto z orzechami

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 0,5 łyżeczki soli
  • Dodaj do nich olej, kawę, mleko i żółtka – wymieszaj łyżką.
    1 szklanka oleju, 1/4 szklanki kawy, 1/4 szklanki mleka, 4 żółtka
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
    4 białka
  • Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj orzechy.
    2/3 szklanki orzechów włoskich
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej keksowej foremki o długości około 25 cm (ciasta będzie dużo, ale podczas pieczenia niewiele rośnie).
  • Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni (tryb góra-dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Przygotuj lukier – wsyp cukier puder do miseczki dodaj po łyżce likier kawowy i wymieszaj.
    ok 1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki likieru kawowego
  • Polej lukrem ciasto.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z kawą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kawowe ciasto4

Ciasto z kawą i orzechami – uwagi

Mam dla was bardzo proste i smaczne ciasto kawowe idealne do kawy lub herbaty. Ciacho jest mięciutkie, lekkie i aromatyczne – a kawowy smak dodatkowo podkreśla lukier z dodatkiem likieru kawowego (możecie go zastąpić odrobiną ostudzonej kawy). We wnętrzu kryje się dodatkowa niespodzianka – spora ilość orzechów (użyłam orzechy pekan, ale można wykorzystać orzechy włoskie). To ciasto z kawą znika samo – spróbujcie, a sami się przekonacie!

Polecam wam również przepis na pijaną babkę kawową z nieziemskim lukrem kawowym.

kawowe ciasto2

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na ciasta z kawą

Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie wypieki przygotowane z dodatkiem kawy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: