Przepis na pyszne ciasto kawowe

 

Mam dla was bardzo proste i smaczne ciasto kawowe idealne do kawy lub herbaty :)

Ciacho jest mięciutkie, lekkie i aromatyczne – a kawowy smak dodatkowo podkreśla lukier z dodatkiem likieru kawowego (możecie go zastąpić odrobiną ostudzonej kawy).

We wnętrzu kryje się dodatkowa niespodzianka – spora ilość orzechów (użyłam orzechy pekan, ale można wykorzystać orzechy włoskie).

To ciasto kawowe znika samo – spróbujcie, a sami się przekonacie :)

Polecam wam również przepis na pijaną babkę kawową z nieziemskim lukrem kawowym 😋

 

kawowe ciasto3

kawowe ciasto1

kawowe ciasto2

kawowe ciasto4

 

Przepis na ciasto kawowe

 

 

ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Wypieki Beaty
3.5 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut

Składniki
  

ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (użyłam dark muscovado)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1/4 szklanki mocnej kawy (ostudzonej)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

lukier:

  • około szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki likieru kawowego lub mocnej ostudzonej kawy (jeśli cukier się nie rozpuszcza, to trzeba dać więcej)

Instrukcja
 

ciasto:

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • Dodaj do nich olej, kawę, mleko i żółtka - wymieszaj łyżką.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  • Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Na koniec wmieszaj orzechy.
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej keksowej foremki o długości około 24 cm (ciasta będzie dużo, ale podczas pieczenia niewiele rośnie).
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Przygotuj lukier i oblej nim ciasto.
Słowa kluczowe kawa, likier kawowy, orzechy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.