Ciasto z cynamonowymi jabłkami

Zaktualizowany: 2024 3 października
ucierane ciasto z cynamonowym jabłkami i cynamonową kruszonką

Przepis na cynamonowe ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

Zapraszam dziś na jesienne ciasto z cynamonowymi jabłkami i korzenną kruszonką. To smakowite i aromatyczne ucierane ciasto z cynamonem przekładane jest kawałkami jabłka obtoczonymi w cynamonie i gałce muszkatołowej. Wierzch ciasta to prosta kruszonka zrobiona z dodatkiem cynamonu i gałki. Całość pyszna i idealna na jesienny deser. Zobacz mój przepis krok po kroku z filmem i zdjęciami i sprawdź jak zrobić idealne ciasto z jabłkami na jesień!

ciasto cynamonowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto z cynamonowymi jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i proste aromatyczne ciasta pieczone z jabłkami i owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

cynamonowe ciasto z kawałkami jabłek i kruszonką z cynamonem

Cynamonowe ciasto z cynamonowymi jabłkami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczne, wilgotne ciasto cynamonowe z jabłkami i cynamonową kruszonką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 day 6 hours
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 day 7 hours
Porcje 12
Kalorie 328 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22-23 cm.
Składniki

składniki na ciasto cynamonowe

składniki na jabłka

  • ok 300 g jabłek
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (u mnie 2)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

składniki na korzenną kruszonkę

Instrukcja
 

Jak zrobić cynamonowe ciasto z jabłkami krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Wyjmij wcześniej z lodówki jajka, maślankę i masło aby się ogrzały.
      3 jajka, 80 ml maślanki, 170 g masła
    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
    • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).

    Krok 2 – przygotuj jabłka

    • Jabłka obierz ze skórki i przekrój na pół, a następnie na ćwiartki.
      ok 300 g jabłek
    • Usuń gniazda nasienne.
    • Pokrój jabłka jeszcze na pół – aby otrzymać ósemki i pokrój je w większe kawałki – kostki.
    • Dodaj do jabłek cynamon – jeśli lubisz mocno cynamonowe to użyj 2 łyżeczki – i gałkę – wymieszaj dokładnie.
      1-2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      mieszanie pokrojonych jabłek z cynamonem i gałką muszkatołową

    Krok 3 – przygotuj ucierane ciasto cynamonowe

    • Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i wymieszaj.
      200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu
      dodawanie mielonego cynamonu do mąki z proszkiem do pieczenia
    • Masło zmiksuj z cukrem pudrem przez kilka minut na wysokich obrotach miksera – aż otrzymasz napuszone, jasne i gęste masło.
      170 g masła, 150 g cukru pudru
      ucieranie masła z cukrem na ciasto
    • Dodaj do masła po jednym jajku i łyżce zmieszanej mąki.
      3 jajka
      dodawanie jajek do utartego masła z cukrem
    • Zmiksuj po każdym krótko na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia składników.
    • Dodaj mniej więcej połowę pozostałej mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach.
      miksowanie ciasta z mąką
    • Wlej maślankę i krótko zmiksuj.
      80 ml maślanki
      miksowanie ciasta z maślanką
    • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – przestań, gdy jeszcze widzisz resztki mąki i domieszaj je już tylko krótko łyżką.
      mieszanie ciasta ucieranego łyżką
    • Do formy przełóż mniej więcej 2/3 ciasta i rozprowadź równą warstwą.
      wykładanie ucieranego ciasta cynamonowego do formy do pieczenia
    • Dodaj jabłka w cynamonie i rozłóż równomiernie.
      wykładanie jabłek w cynamonie na ciasto
    • Wyłóż resztę ciasta na jabłka.
      wykładanie ucieranego ciasta cynamonowego na jabłka

    Krok 4 – przygotuj kruszonkę

    • Przełóż do miski składniki na kruszonkę i zagnieć je krótko widelcem, albo palcami.
      75 g mąki pszennej, 70 g masła, 45 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      jak zrobić kruszonkę z cynamonem i gałką muszkatołową
    • Posyp kruszonką wierzch ciasta.
      posypywanie wierzchu ciasta korzenną kruszonką

    Krok 5 – upiecz ciasto

    • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto lekko ostudź.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz ewentualne wskazówki i zamienniki w uwagach pod przepisem. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 328kcalWeglowodany: 34gBiałko: 5gTłuszcz: 19g
    Słowa kluczowe cynamonowe ciasto z jabłkami, ucierane ciasto z jabłkami
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto z cynamonem jabłkami i kruszonką

    Cynamonowe ciasto z jabłkami i kruszonką – uwagi

    Miałam ostatnio ochotę na jakieś proste ale smakowite ciasto z jabłkami, a że ciągle potrzebuję nowych przepisów na blog, to udałam się w odmęty internetu po inspirację. Na blogu Pies and Tacos wypatrzyłam przepis na ciasto z jabłkami i kruszonką i postanowiłam go wypróbować. Ale przygotowałam swoją wersję – bardziej dostosowaną do polskich systemów metrycznych :) Samo ciasto po upieczeniu było bardzo aromatyczne i z mocno cynamonowymi miękkimi jabłkami w środku. Ja uwielbiam cynamon, jego smak i aromat, więc ciasto było dla mnie idealne! Koniecznie upiecz to ciasto jesienią, szczególnie w chłodniejsze i bardziej ponure dni – wtedy to ciasto na pewno poprawi ci humor!

    cinnamon apple cake with cinnamon streusel

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia cynamonowego ciasta z jabłkami?

    Aby upiec to ciasto z cynamonowymi jabłkami potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • jabłka – do ciasta wystarczy około 300 g jabłek – moje po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych ważyły 250 g, są to 2 średnie jabłka
    • cynamon i gałka muszkatołowa – potrzebujesz je zmielone, jeśli nie masz gałki, to z niej zrezygnuj, możesz wtedy użyć trochę więcej cynamonu, albo możesz zamiast gałki użyć goździki jeśli lubisz ich smak i aromat
    • maślanka – do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 1/3 szklanki maślanki w pokojowej temperaturze, możesz ją zastąpić kefirem, rzadszym jogurtem naturalnym, albo w ostateczności mlekiem
    • masło – ja użyłam masło ekstra o zawartości tłuszczu 82%, jeśli nie używasz masła, to możesz je zastąpić masłem roślinnym
    ucierane ciasto z jabłkami z cynamonową kruszonką

    Jak ocieplić składniki do temperatury pokojowej?

    Jeśli zapomnisz o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki (musisz je wyjąć przynajmniej 2 godziny wcześniej), to możesz sobie pomóc w inny sposób. Masło możesz krótko podgrzać w mikrofalówce – a jeśli jej nie masz, to miskę z masłem ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. W ten sposób masło się ogrzeje i zmięknie. Maślankę (i jej zamienniki) możesz również podgrzać krótko w mikrofalówce, a jeśli jej nie masz, to szklankę z maślanką wstaw do garnka z gorącą wodą. Jajka przełóż do miski i zalej gorącą wodą, zostaw je tak na kilka-kilkanaście minut.

    ciasto z jabłkami w cynamonie z kruszonką

    Jak podać cynamonowe ciasto z kawałkami jabłek?

    Ciasto jeszcze ciepłe i przez to bardziej aromatyczne możesz podać z gałką ulubionych lodów. A ja podałam swoje ciasto z pysznym domowym sosem waniliowym (sosem angielskim). Ten sos na bazie żółtek, mleka i śmietany kremówki doskonale smakuje i świetnie się nadaje właśnie to wszelkich ciast, ale także do deserów i lodów. Możesz zobaczyć przepis na sos angielski na moim blogu, albo możesz obejrzeć krótki film z przygotowań tego sosu.

    Jak przechowywać cynamonowe ciasto z jabłkami?

    Ciasto z jabłkami może przez kilka dni stać na zewnątrz – na kuchennym blacie. Aby nie obsychało warto przykryć je kloszem, albo przełożyć do pojemnika z przykrywką. Jeśli ciasto ma postać dłużej niż kilka dni, to możesz je schować do lodówki. Ze względu na dużą ilość masła, takie schłodzone ciasto zaraz po wyjęciu z lodówki będzie lekko twardawe. Dlatego najlepiej je przed jedzeniem ogrzać przynajmniej 30 minut w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Można je też krótko podgrzać w mikrofalówce.

    Ciasto z jabłkami i kruszonką nadaje się również do zamrożenia. Możesz je mrozić przez około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że to smakowite i aromatyczne ucierane ciasto z jabłkami zasmakuje tobie i twoim bliskim i będziesz je chętnie piec w okresie jesiennym i zimowym :) Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami i wypróbuj chociaż kilka z nich.

    Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

    Na blogu znajdziesz mnóstwo smacznych i wyjątkowych przepisów na ciasta z jabłkami. Są tu kruche szarlotki, puszyste ciasta z jabłkami, serniki z jabłkami, a nawet ciasta bez pieczenia z jabłkami. Koniecznie zobacz co dobrego dla ciebie przygotowałam, a tutaj mam takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2024 4 października

    Podziel się przepisem

    5 from 2 votes
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    3 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy