Od jakiegoś czasu na moim osiedlu funkcjonuje mały bar z jedzeniem zza naszej wschodniej granicy i nie tylko. Pani prowadząca ten bar przygotowuje pyszne chinkali i właśnie cornishe lub inaczej czebureki z mięsem, które z mężem bardzo lubimy.
Szukając przepisów na to danie natknęłam się na mnóstwo przepisów na cornish – niestety wszystkie dotyczyły kuchni brytyjskiej i nadziewane były farszem z dodatkiem ziemniaków.
Nasze cornishe nadziewane są farszem z gotowanego mięsa wołowego i mocno doprawionej czarnym pieprzem białej kapusty. Wobec braku takiego przepisu – spróbowałam stworzyć swoją wersję tego dania.
Jeśli ktoś z Was zna cornishe, czebureki w takiej wersji i chce się podzielić przepisem, to proszę o kontakt :)
Na razie zapraszam na mój przepis.
Z podanej porcji otrzymacie 8 ogromnych pierogów.

Cornish z mięsem i kapustą
Składniki
farsz:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g białej kapusty
- opcjonalnie mała cebula
- przyprawy: pieprz czarny , sól, słodka papryka, czosnek
Instrukcja
ciasto:
- Wodę z solą i masłem zagotuj do wrzenia.
- Wsypy 1 szklankę mąki i dobrze wymieszaj.
- Odstaw na chwilę do przestygnięcia, po czym dodaj jajko, wymieszaj i po chwili dodaj po trochu pozostałą mąką.
- Wyrób gładkie i zwarte ciasto, które następnie zawiń w folię i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Podziel go na 8 równych kawałków.
farsz:
- Surowe mielone mięso przypraw - moja niezawodna metoda na przyprawienie to: po większe pół łyżeczki - soli, czarnego pieprzu i słodkiej papryki, do tego pół łyżeczki suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami.
- Następnie przełóż do garnka, zalej wodą, wodę lekko posól.
- Gotuj, aż mięso będzie gotowe.
- W tym czasie poszatkuj białą kapustę, posól ją do smaku i dodaj sporo czarnego pieprzu - tak, że może się wydawać, że jest go za dużo.
- Możesz dodać do kapusty, poszatkowaną cebulę.
- Wymieszaj mięso z kapustą.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek. Na połowie ułóż farsz, sklej ciasto tworząc duży pieróg.
- Smaż pierogi na głębokim tłuszczu - pierogi mają być rumiane z widocznymi bąbelkami powietrza.
- Po usmażeniu osusz krótko na papierowym ręczniku.
- Smacznego :)