Od jakiegoś czasu na moim osiedlu funkcjonuje mały bar z jedzeniem zza naszej wschodniej granicy i nie tylko. Pani prowadząca ten bar przygotowuje pyszne chinkali i właśnie cornishe lub inaczej czebureki z mięsem, które z mężem bardzo lubimy.

Szukając przepisów na to danie natknęłam się na mnóstwo przepisów na cornish – niestety wszystkie dotyczyły kuchni brytyjskiej i nadziewane były farszem z dodatkiem ziemniaków.

Nasze cornishe nadziewane są farszem z gotowanego mięsa wołowego i mocno doprawionej czarnym pieprzem białej kapusty. Wobec braku takiego przepisu – spróbowałam stworzyć swoją wersję tego dania.

Jeśli ktoś z Was zna cornishe, czebureki w takiej wersji i chce się podzielić przepisem, to proszę o kontakt :)

Na razie zapraszam na mój przepis.

Z podanej porcji otrzymacie 8 ogromnych pierogów.

cornish czebureki z mięsem

cornish czebureki pieróg smażony

smażony pieróg

Cornish z mięsem i kapustą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 8

Składniki
  

ciasto:

farsz:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g białej kapusty
  • opcjonalnie mała cebula
  • przyprawy: pieprz czarny , sól, słodka papryka, czosnek

Instrukcja
 

ciasto:

  • Wodę z solą i masłem zagotuj do wrzenia.
  • Wsypy 1 szklankę mąki i dobrze wymieszaj.
  • Odstaw na chwilę do przestygnięcia, po czym dodaj jajko, wymieszaj i po chwili dodaj po trochu pozostałą mąką.
  • Wyrób gładkie i zwarte ciasto, które następnie zawiń w folię i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Podziel go na 8 równych kawałków.

farsz:

  • Surowe mielone mięso przypraw - moja niezawodna metoda na przyprawienie to: po większe pół łyżeczki - soli, czarnego pieprzu i słodkiej papryki, do tego pół łyżeczki suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami.
  • Następnie przełóż do garnka, zalej wodą, wodę lekko posól.
  • Gotuj, aż mięso będzie gotowe.
  • W tym czasie poszatkuj białą kapustę, posól ją do smaku i dodaj sporo czarnego pieprzu - tak, że może się wydawać, że jest go za dużo.
  • Możesz dodać do kapusty, poszatkowaną cebulę.
  • Wymieszaj mięso z kapustą.
  • Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek. Na połowie ułóż farsz, sklej ciasto tworząc duży pieróg.
  • Smaż pierogi na głębokim tłuszczu - pierogi mają być rumiane z widocznymi bąbelkami powietrza.
  • Po usmażeniu osusz krótko na papierowym ręczniku.
  • Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!