Czekoladowa tarta z solonym karmelem
Przepis na kruchą tartę z czekoladą i solonym karmelem
Dziś u mnie niezwykle pyszna czekoladowa tarta z solonym karmelem. Tutaj kruche ciasto upieczone jest z mocno czekoladowym nadzieniem z dużej ilości czekolady. Do tego warstwa słono-słodkiego karmelu na wierzchu i idealna czekoladowa tarta gotowa! Gorąco polecam!
Spis treści
Czekoladowa tarta z solonym karmelem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z mocno czekoladowym nadzieniem, a do tego w połączeniu ze słodkim karmelem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czekoladowa tarta z solonym karmelem przepis
Wyposażenie
- Jedna większa forma do tarty o średnicy około 26 cm albo kilka mniejszych foremek do tarty.
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szczypta soli
- 120 g masła
- 1 żółtko
- trochę zimnej wody
składniki na masę czekoladową do tarty
- 200 g gorzkiej czekolady
- 160 g mlecznej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- 1 żółtko
składniki na solony karmel do tarty
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- ok 100 g masła
- 120 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka soli
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do tarty
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, w razie potrzeby dodaj trochę zimnej wody.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 szczypta soli, 120 g masła, 1 żółtko, trochę zimnej wody
- Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na rozmiar foremki do tarty.
- Wyłóż ciastem foremkę, przykryj folią aluminiową a na wierzch wysyp groch lub kuleczki do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu zdejmij folię z grochem i lekko przestudź.
Jak zrobić masę czekoladową do tarty
- Podgrzej kremówkę, dodaj do niej połamane czekolady i zamieszaj, aż się rozpuści.200 g gorzkiej czekolady, 160 g mlecznej czekolady, 250 ml śmietany kremówki
- Jajko i żółtka zmiksuj, dodaj 1/4 część masy czekoladowej i zmieszaj.1 jajko, 1 żółtko
- Dodaj pozostałą masę.
- Wyłóż masę czekoladową na spód.
- Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez 25-30 minut.
- Po upieczeniu wystudź.
Jak zrobić solony karmel do tarty
- Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj go mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje – uważaj żeby go nie przypalić!200 g cukru
- Dodaj masło (może zajść gwałtowna reakcja) – mieszaj do połączenia masła z cukrem.ok 100 g masła
- Dodaj kremówkę i sól, wymieszaj.120 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka soli
- Masę lekko ostudź, a następnie wylej na wierzch tarty.
- Wierzch zastygającego karmelu możesz posypać dodatkowo gruboziarnistą solą.
Prywatne
Krucha tarta z czekoladą i solonym karmelem – uwagi
Taka czekoladowa tarta chodziła za mną od jakiegoś czasu i wreszcie znalazłam dla niej czas :)
Nie chciałam robić wielkiej tarty, więc zrobiłam sobie minitarty z połowy porcji – chociaż masy czekoladowej nie żałowałam ;)
A masa czekoladowa, to czysty obłęd – mnóstwo gorzkiej i mlecznej czekolady z odrobiną śmietany kremówki i żółtkami.
Wierzch polany jest niesamowitym solonym karmelem (muszę przyznać, że to połączenie smaków bardzo przypadło mi do gustu).
Poniżej podaję przepis na taki solony karmel – ale jeśli obawiacie się, że sobie nie poradzicie z jego przygotowaniem, albo nie macie na to czasu, to możecie użyć gotową masę kajmakową, do której dodajcie soli.
Podaję przepis na całą porcję – czyli tartę o wielkości około 25 cm średnicy, albo 4-6 minitart.
Ps. Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie tarty – na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na tarty czekoladowe
Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie czekoladowe tarty. Tutaj polecam również takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowa tarta z karmelem przepis
Upiecz dziś ze mną pyszną kruchą tartę z nadzieniem czekoladowym polaną solonym karmelem. Przygotuj rozpływające się w ustach kruche ciasto oraz niebywale czekoladowe nadzienie na dużej ilości czekolady. Do tego dla zrównoważenia smaku czekolady słodki karmel z dodatkiem soli. To połączenie smaków gorzkiej czekolady i słonego karmelu jest bombowe! Spróbuj koniecznie!