Przepis na babeczki polskiego kibica w dwóch kolorach

Dziś babeczki idealne na najbliższe dni – czyli babeczki kibica – obowiązkowo biało-czerwone (zarówno w środku, jak i na zewnątrz).

Do babeczek używamy tylko białek z jajek, więc są idealne, gdy pozostały nam po innych wypiekach białka (albo po robieniu lodów – jak u mnie :)).

Dzięki temu babeczki na białkach mają czysty biały kolor, a nie żółtawy jak przy użyciu całych jajek.

Aby uzyskać efekt dwukolorowej babeczki w pionowe pasy potrzebujemy dwóch woreczków do wyciskania ciasta (jeśli nie posiadacie, albo nie chce się wam tak robić, to można zrobić pasy poziome poprzez nałożenie warstw ciasta łyżką).

Woreczki sklejamy razem taśmą klejącą, aby się nam nie „rozjeżdżały” w trakcie napełniania papilotek (później na zdjęciu będzie to dokładnie widać, ale ja za pierwszym razem skleiłam trochę za wysoko i potem przeklejałam taśmę bardziej na dół woreczków).

Papilotki napełniamy ruchem do siebie i z powrotem, do mniej więcej 2/3 wysokości.

Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy kremami na biało-czerwono i serwujemy w piątkowy wieczór podczas meczu Polska – Grecja ;)

Zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Dwukolorowe babeczki kibica

babeczki kibica 

dwukolorowe babeczki111 

 

Dwukolorowe babeczki kibica przepis

dwukolorowe babeczki71

Dwukolorowe babeczki kibica :)

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe dwukolorowe babeczki kibica idealne na świętowanie sportowych wydarzeń.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 16

Składniki

składniki na około 16 sztuk:

  • 400 g mąki
  • 225 g cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 białka z jajek rozmiar L
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła miękkiego (ja je lekko rozpuściłam w mikrofalówce)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • czerwony barwnik do koloru

składniki kremu:

Instrukcja
 

wykonanie babeczek:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  • Wymieszaj razem wszystkie sypkie składniki.
    400 g mąki, 225 g cukru, łyżka proszku do pieczenia
  • Białka zmiksuj z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
    4 białka, 200 ml mleka, 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • Do mąki dodaj masło i połącz razem.
    150 g masła
  • Gdy zaczną się łączyć, wolno wlej mieszaninę mleka i białek i miksuj do zupełnego połączenia.
  • Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj czerwony barwnik.
    czerwony barwnik
    dwukolorowe babeczki1
  • Przełóż ciasta do oddzielnych rękawów cukierniczych (grubych woreczków), końce zwiń i zabezpiecz przez rozwiązaniem, połóż woreczki obok siebie i sklej na dole taśmą klejącą.
    dwukolorowe babeczki3
  • Obetnij końcówki i napełnij papilotki ciastem.
    dwukolorowe babeczki4
  • Babeczki piecz około 20 minut (do suchego patyczka).
    dwukolorowe babeczki5
  • Babeczki ostudź.
    dwukolorowe babeczki6

wykonanie kremu:

  • Ubij kremówkę na sztywno, w trakcie dodaj cukier puder.
    250 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Na koniec dodaj serek mascarpone i zmiksuj do całkowitego połączenia.
    2-3 łyżeczki serka mascarpone
  • Podziel krem na dwie części i do jednej z nich dodaj czerwony barwnik.
    czerwony barwnik
  • Udekoruj babeczki na biało i czerwono.

Notatki

Czerwony barwnik można kupić w wielu miejscach - najprościej na allegro. Polecam barwniki w żelu lub w proszku - barwią o wiele lepiej niż te w płynie i dodatkowo nie zmieniają konsystencji kremu, czy ciasta.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja do tych babeczek pochodzi ze strony Bakerella