Przepis na rajskie babeczki Hummingbird Cupcakes

Czemu rajskie?

Bo takie mam skojarzenia jak je jem :)

Babeczki wypełnione są bananami, orzechami włoskimi i ananasem, do tego mieszanka przypraw i robi się od razu cieplej, milej, weselej :)

Idealne na pochmurną, deszczową, mglistą pogodę do poprawiania humoru.

Przepis znalazłam na stronie Marthy Steward, ale mam jeszcze jeden z jeszcze większą ilością składników i pewnie też go niedługo wypróbuję :)

Tradycyjnie nie lubię ucierać masła, więc go rozpuszczam i lekko przestudzam, ale jeśli wolicie ucierać masło z cukrem, to proszę bardzo ;)

Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu na babeczki Hummingbird.

Polecam wam także inne przepisy na babeczki z bloga.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

rajskie babeczki

babeczki hummingbird

rajskie babeczki z bananami

rajskie babeczki z orzechamim

 

Rajskie babeczki przepis do druku

rajskie1

Hummingbird cupcakes, czyli rajskie babeczki

Wypieki Beaty
Przepis na popularne babeczki hummingbird z egzotycznymi owocami i aromatycznymi przyprawami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 12 sztuk

Składniki

  • 190 g mąki 1 i 1/4 szklanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 1 szklanka cukru 200 g
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 3 banany bardzo dojrzałe - rozgniecione widelcem
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • 0,5 szklanki ananasa (może być z puszki) rozdrobionego
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki (oprócz cukru).
    190 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki soli
  •  Masło rozpuść i przestudź.
    110 g masła
  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    2 duże jajka, 1 szklanka cukru
  • Dodaj na zmianę mąkę i masło.
  • Dodaj owoce, miód, orzechy i wodę - wymieszaj.
    1 łyżka miodu, 3 banany, 0,5 szklanki orzechów włoskich, 0,5 szklanki ananasa, 1/4 szklanki gorącej wody
  • Napełnij papilotki do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź i przystąp do degustacji :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!