jesienne donuty

Przepis na drożdżowe jesienne donuty w czekoladowym lukrze

Przygotuj dziś ze mną pyszne, słodkie i lepkie od lukru smażone w głębokim tłuszczu oponki drożdżowe. Takie smażone donuty polane potem po wierzchu słodkim lukrem, to doskonały jesienny deser. Dodaje energii i zdecydowanie poprawia humor! Spróbuj koniecznie.

obważanki

Drożdżowe oponki w lukrze przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkości drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu to tej jesieni rozpieść się takimi słodkimi donatami.

jesienne donuty

Jesienne donuty drożdżowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na drożdżowe oponki smażone na głębokim tłuszczu i oblane czekoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours
Porcje 8
Składniki

składniki na drożdżowe oponki:

składniki na lukier czekoladowy:

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe ciasto na oponki

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj mleko i rozmieszaj – odstaw w ciepłe miejsce.
    10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i wanilię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – w razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub mleka.
    ok 400 g mąki pszennej, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 3 żółtka, 30 g cukru, 1 szczypta soli, 60 g masła
  • Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym oponki będą delikatniejsze – ja wyrabiałam ciasto mikserem przez około 20 minut.
  • Po wyrobieniu przykryj miskę z ciastem ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około 1-1,5 godziny.
  • Po wyrośnięciu ciasto wyjmij na posypany mąką blat i ponownie wyrób ciasto – w razie konieczności dodając trochę mąki.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  • Wykrawaj duże koła i wycinaj ich środki – ułóż obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby się napuszyły.
  • W tym czasie rozgrzej olej w dużym i płaskim rondelku – do temperatury około 180 stopni – nie większej.
  • Smaż oponki na rumiano z obydwu stron, a gotowe odsącz na ręczniku papierowym.

Jak zrobić lukier czekoladowy:

  • Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj gorzkie kakao oraz ekstrakt z wanilii (jak nie masz, to daj wodę) – wymieszaj, dodaj po łyżce mleko i zamieszaj – lukier ma być gęsty, ale płynny.
    150 g cukru pudru, 27 g gorzkiego kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Lukrem smaruj oponki, a na koniec udekoruj posypkami.
Prywatne
Słowa kluczowe oponki drożdżowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
donaty

Smażone oponki drożdżowe – uwagi

Czemu akurat jesienne donuty?

Jakoś jak popatrzyłam na zdjęcia moich oponek to mi się tak właśnie jesiennie skojarzyło – i na pewno nie z powodu tych jesiennych liści, czy też orzechów, o nie ;)

Nie wiem, jak Wy, ale ja właśnie z początkiem jesieni – zwłaszcza takiej chłodnej i mokrej mam ogromną ochotę na właśnie takie pyszności.

Drożdżowe, mięciutkie i apetyczne, do tego smażone w tłuszczyku, a potem maczane w lukrze i posypkach – chyba właśnie ten chłodek jesienny wysyła do mojej oponki brzusznej sygnał i zaczynam kolekcjonować kalorie na zimę ;)

Też tak macie? To dołączcie do Klubu Oponkowych Obżartuchów :D

obważanki

Oponki, obwarzanki, donuty, czy też bardziej polskie donaty pojawiły się już wcześniej na blogu (zajrzyjcie tutaj)- w różnych wersjach, dzisiejsza jest taka zwykła, prosta, drożdżowa, za to pewnie dzięki tej prostocie taka pyszna.

Mój mąż miał nawet do mnie pretensje – powiedział, wciągając trzeciego obwarzanka pod rząd, że zrobiłam je za dobre, a córka zjadając ostatniego stwierdziła, że muszę zrobić nową porcję :)

Tradycyjnie środki wykrawane ze środka oponek również usmażyłam (zamiast zagniatać je w ciasto i ponownie wycinać) i tym sposobem mieliśmy dodatkowo mini pączusie :D

donuty z lukrem
obważanki
minipączki
pączki

Inspiracja.

Polecane przepisy na smażone słodkości

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na smażone w głębokim tłuszczu słodkości takie jak oponki czy pączki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: