Jesienne donuty
Czemu akurat jesienne donuty?
Jakoś jak popatrzyłam na zdjęcia moich oponek to mi się tak właśnie jesiennie skojarzyło – i na pewno nie z powodu tych jesiennych liści, czy też orzechów, o nie ;)
Nie wiem, jak Wy, ale ja właśnie z początkiem jesieni – zwłaszcza takiej chłodnej i mokrej mam ogromną ochotę na właśnie takie pyszności.
Drożdżowe, mięciutkie i apetyczne, do tego ssssssmażone w tłuszczyku, a potem maczane w lukrze i posypkach – chyba właśnie ten chłodek jesienny wysyła do mojej oponki brzusznej sygnał i zaczynam kolekcjonować kalorie na zimę ;)
Też tak macie? To dołączcie do Klubu Oponkowych Obżartuchów :D
Oponki, obwarzanki, donuty, czy też bardziej polskie donaty pojawiły się już wcześniej na blogu (zajrzyjcie tutaj)- w różnych wersjach, dzisiejsza jest taka zwykła, prosta, drożdżowa, za to pewnie dzięki tej prostocie taka pyszna.
Mój mąż miał nawet do mnie pretensje – powiedział, wciągając trzeciego obwarzanka pod rząd, że zrobiłam je za dobre, a córka zjadając ostatniego stwierdziła, że muszę zrobić nową porcję :)
Tradycyjnie środki wykrawane ze środka oponek również usmażyłam (zamiast zagniatać je w ciasto i ponownie wycinać) i tym sposobem mieliśmy dodatkowo mini pączusie :D
Przepis do druku

Jesienne donuty
Składniki
oponki:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- około 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 60 g rozpuszczonego masła
lukier czekoladowy:
- 150 g cukru pudru
- 27 g gorzkiego kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Instrukcja
ciasto:
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj mleko i rozmieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
- W dużej misce umieść mąkę, żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i wanilię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub mleka.
- Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym oponki będą delikatniejsze - ja wyrabiałam ciasto mikserem przez około 20 minut.
- Po wyrobieniu przykryj miskę z ciastem ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 1-1,5 godziny.
- Po wyrośnięciu ciasto wyjmij na posypany mąką blat i ponownie wyrób ciasto - w razie konieczności dodając trochę mąki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Wykrawaj duże koła i wycinaj ich środki - ułóż obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby się napuszyły.
- W tym czasie rozgrzej olej w dużym i płaskim rondelku - do temperatury około 180 stopni - nie większej.
- Smaż oponki na rumiano z obydwu stron, a gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
lukier czekoladowy:
- Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj gorzkie kakao oraz ekstrakt z wanilii (jak nie masz, to daj wodę) - wymieszaj, dodaj po łyżce mleko i zamieszaj - lukier ma być gęsty, ale płynny.
- Lukrem smaruj oponki, a na koniec udekoruj posypkami.