Jesienne donuty
Przepis na drożdżowe jesienne donuty w czekoladowym lukrze
Przygotuj dziś ze mną pyszne, słodkie i lepkie od lukru smażone w głębokim tłuszczu oponki drożdżowe. Takie smażone donuty polane potem po wierzchu słodkim lukrem, to doskonały jesienny deser. Dodaje energii i zdecydowanie poprawia humor! Spróbuj koniecznie.
Spis treści
Drożdżowe oponki w lukrze przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkości drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu to tej jesieni rozpieść się takimi słodkimi donatami.
Jesienne donuty drożdżowe przepis
Składniki
składniki na drożdżowe oponki:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml mleka (ciepłego )
- ok 400 g mąki pszennej (niepełne 3 szklanki)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka (u mnie z jajek rozmiar L)
- 30 g cukru (3 łyżki)
- 1 szczypta soli
- 60 g masła (rozpuszczonego )
składniki na lukier czekoladowy:
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 27 g gorzkiego kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe ciasto na oponki
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj mleko i rozmieszaj – odstaw w ciepłe miejsce.10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
- W dużej misce umieść mąkę, żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i wanilię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – w razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub mleka.ok 400 g mąki pszennej, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 3 żółtka, 30 g cukru, 1 szczypta soli, 60 g masła
- Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym oponki będą delikatniejsze – ja wyrabiałam ciasto mikserem przez około 20 minut.
- Po wyrobieniu przykryj miskę z ciastem ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około 1-1,5 godziny.
- Po wyrośnięciu ciasto wyjmij na posypany mąką blat i ponownie wyrób ciasto – w razie konieczności dodając trochę mąki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Wykrawaj duże koła i wycinaj ich środki – ułóż obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby się napuszyły.
- W tym czasie rozgrzej olej w dużym i płaskim rondelku – do temperatury około 180 stopni – nie większej.
- Smaż oponki na rumiano z obydwu stron, a gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
Jak zrobić lukier czekoladowy:
- Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj gorzkie kakao oraz ekstrakt z wanilii (jak nie masz, to daj wodę) – wymieszaj, dodaj po łyżce mleko i zamieszaj – lukier ma być gęsty, ale płynny.150 g cukru pudru, 27 g gorzkiego kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Lukrem smaruj oponki, a na koniec udekoruj posypkami.
Prywatne
Smażone oponki drożdżowe – uwagi
Czemu akurat jesienne donuty?
Jakoś jak popatrzyłam na zdjęcia moich oponek to mi się tak właśnie jesiennie skojarzyło – i na pewno nie z powodu tych jesiennych liści, czy też orzechów, o nie ;)
Nie wiem, jak Wy, ale ja właśnie z początkiem jesieni – zwłaszcza takiej chłodnej i mokrej mam ogromną ochotę na właśnie takie pyszności.
Drożdżowe, mięciutkie i apetyczne, do tego smażone w tłuszczyku, a potem maczane w lukrze i posypkach – chyba właśnie ten chłodek jesienny wysyła do mojej oponki brzusznej sygnał i zaczynam kolekcjonować kalorie na zimę ;)
Też tak macie? To dołączcie do Klubu Oponkowych Obżartuchów :D
Oponki, obwarzanki, donuty, czy też bardziej polskie donaty pojawiły się już wcześniej na blogu (zajrzyjcie tutaj)- w różnych wersjach, dzisiejsza jest taka zwykła, prosta, drożdżowa, za to pewnie dzięki tej prostocie taka pyszna.
Mój mąż miał nawet do mnie pretensje – powiedział, wciągając trzeciego obwarzanka pod rząd, że zrobiłam je za dobre, a córka zjadając ostatniego stwierdziła, że muszę zrobić nową porcję :)
Tradycyjnie środki wykrawane ze środka oponek również usmażyłam (zamiast zagniatać je w ciasto i ponownie wycinać) i tym sposobem mieliśmy dodatkowo mini pączusie :D
Polecane przepisy na smażone słodkości
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na smażone w głębokim tłuszczu słodkości takie jak oponki czy pączki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Smażone oponki w lukrze przepis
Wypróbuj dziś mój przepis na amerykańskie donuty drożdżowe w słodkim lukrze czekoladowym. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku i usmaż swojej rodzinie takie pyszne jesienne oponki. Koniecznie przygotuj do nich słodki lukier czekoladowy z mojego przepisu i oblej nim usmażone i przestudzone oponki. Do tego dodaj jeszcze kolorowe posypki i idealny deser gotowy!