Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Jesienne donuty

Jesienne donuty

 

jesienne donuty

 

Czemu akurat jesienne donuty?

Jakoś jak popatrzyłam na zdjęcia moich oponek to mi się tak właśnie jesiennie skojarzyło – i na pewno nie z powodu tych jesiennych liści, czy też orzechów, o nie 😉

Nie wiem, jak Wy, ale ja właśnie z początkiem jesieni – zwłaszcza takiej chłodnej i mokrej mam ogromną ochotę na właśnie takie pyszności.

Drożdżowe, mięciutkie i apetyczne, do tego ssssssmażone w tłuszczyku, a potem maczane w lukrze i posypkach – chyba właśnie ten chłodek jesienny wysyła do mojej oponki brzusznej sygnał i zaczynam kolekcjonować kalorie na zimę 😉

Też tak macie? To dołączcie do Klubu Oponkowych Obżartuchów 😀

Oponki, obwarzanki, donuty, czy też bardziej polskie donaty pojawiły się już wcześniej na blogu (zajrzyjcie tutaj)- w różnych wersjach, dzisiejsza jest taka zwykła, prosta, drożdżowa, za to pewnie dzięki tej prostocie taka pyszna.

Mój mąż miał nawet do mnie pretensje – powiedział, wciągając trzeciego obwarzanka pod rząd, że zrobiłam je za dobre, a córka zjadając ostatniego stwierdziła, że muszę zrobić nową porcję 🙂

Tradycyjnie środki wykrawane ze środka oponek również usmażyłam (zamiast zagniatać je w ciasto i ponownie wycinać) i tym sposobem mieliśmy dodatkowo mini pączusie 😀

obważanki

 

donaty

 

obważanki

 

donuty z lukrem

 

obważanki

 

minipączki

 

pączki

 

Jesienne donuty
 
Autor:
Składniki
oponki:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • około 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 g rozpuszczonego masła
lukier czekoladowy:
  • 150 g cukru pudru
  • 27 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie
ciasto:
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj mleko i rozmieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce umieść mąkę, żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i wanilię, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub mleka.
  3. Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym oponki będą delikatniejsze - ja wyrabiałam ciasto mikserem przez około 20 minut.
  4. Po wyrobieniu przykryj miskę z ciastem ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 1-1,5 godziny.
  5. Po wyrośnięciu ciasto wyjmij na posypany mąką blat i ponownie wyrób ciasto - w razie konieczności dodając trochę mąki.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
  7. Wykrawaj duże koła i wycinaj ich środki - ułóż obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby się napuszyły.
  8. W tym czasie rozgrzej olej w dużym i płaskim rondelku - do temperatury około 180 stopni - nie większej.
  9. Smaż oponki na rumiano z obydwu stron, a gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
lukier czekoladowy:
  1. Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj gorzkie kakao oraz ekstrakt z wanilii (jak nie masz, to daj wodę) - wymieszaj, dodaj po łyżce mleko i zamieszaj - lukier ma być gęsty, ale płynny.
  2. Lukrem smaruj oponki, a na koniec udekoruj posypkami.
 

Inspiracja.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • Monika Kozłowska

    Te oponki są piękne. Koniecznie muszę je zrobić. Może jutro 🙂 Do kawy 🙂 Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do siebie http://www.tarkaimiarka.pl – sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi.

  • Jakoś w tamtym roku o tej porze robiłyśmy piernikowe donuty chyba musimy teraz kolejne zrobić 😀 Bo te wyglądają super pysznie 😀

  • Niezwykle apetycznie się prezentują 🙂 i idealnie komponują z tym jesiennym tłem 🙂

  • Hmmmm, z chęcią bym zweganizowała… Ciekawe, czy wyjdą… 🙂 Piękna stylizacja!

  • Anna M

    Donuty, ale mi narobiłaś smaku! Wyglądają pysznie!

    Szkoda, że nie jestem jeszcze tak dobra w przerabianiu na bezglutenki.

    Kobiecemyli.pl

    • Już się tu ktoś zastanawiał, jak je przerobić, więc może coś z czasem wyjdzie w tym temacie 🙂

  • Pingback: Przepisy na Tłusty Czwartek - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux