Kawowe bezy Dalgona

Zaktualizowany: 2023 10 lipca
kawowe bezy dalgona

Przepis na kawowe bezy inspirowane popularną kawą Dalgona

Zapraszam na pyszne i piękne kawowe bezy Dalgona. Te słodkie małe beziki podane z kremem śmietankowym i gęstą kawową pianką to doskonały deser na w letnie dni. Nie musicie już nawet pić kawy! Upieczcie wcześniej małe słodkie bezy i podajcie je gościom, a na pewno będą zachwyceni ich smakiem!

pavlova z kawowym musem

Kawowe bezy Dalgona przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kawę i słodkie desery, to koniecznie spróbuj te kawowe bezy z kremem śmietankowym i kawową pianką.

kawowe bezy dalgona

Kawowe bezy Dalgona przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie bezy z mocno kawowym kremem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 1 hour 40 minut
Porcje 12
Kalorie 140 kcal
Składniki

składniki na małe bezy:

składniki na krem śmietankowy do bez

składniki na kawową piankę do bez

  • 12 łyżeczek kawy ( rozpuszczalnej w proszku)
  • 12 łyżeczek cukru ((60 g) )
  • 12 łyżeczek wody (gorącej )
Instrukcja
 

Jak zrobić kawowe bezy Dalgona

  • Przygotuj bezy – lekko roztrzep białka i zacznij wsypywać powoli cukier, gdy wsypiesz cały zwiększ maksymalnie obroty i miksuj aż białka będą bardzo gęste, białe i lśniące.
    3 białka, 150 g drobnego cukru
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet/sok z cytryny i krótko zmiksuj.
    0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki octu
  • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na spód łyżki nabierz odrobinę ubitych białek – posmaruj na rogach od spodu papier do pieczenia i przylep papier do blachy (zapobiegnie to "lataniu" papieru podczas pieczenia).
  • Nałóż łyżką bezy na blachę – ja zrobiłam 12 bez.
  • Piecz w 110 stopniach (użyłam termoobieg) przez około 70-80 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, delikatnie go uchyl i poczekaj aż bezy ostygną.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta – użyłam jedynie łyżkę cukru pudru, bo całość i tak wyszła słodka.
    250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
  • Kawę rozpuszczalną i cukier wsyp do kubka, zalej 12 łyżeczkami gorącej wody. Zmiksuj mikserem (przydaje się taki ręczny, gdzie można włożyć tylko jedno mieszadło).
    12 łyżeczek kawy, 12 łyżeczek cukru, 12 łyżeczek wody
  • Miksuj kilka minut, aż utworzy się gęsta lekko beżowa pianka.
  • Nałóż na bezy bitą śmietanę, a na wierzch nałóż kawową piankę.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 140kcalWeglowodany: 19gBiałko: 2gTłuszcz: 6g
Słowa kluczowe bezy z kremem kawowym, deser bezowy, kawowe bezy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pavlova z bitą śmietaną i kawą

Bezy kawowe – uwagi

Kawowe bezy Dalgona to moja propozycja na pyszny i nietuzinkowy deser.

Ten deser bezowy zainspirowała słynna kawa Dalgona. 

Ta kawa oponowała ostatnio „internety” i nie dziwię się temu.

Nie dość, że wygląda rewelacyjnie, to też równie dobrze smakuje :)

Jeśli jeszcze takiej nie robiliście, to nic straconego!

Możecie ją bardzo łatwo i szybko przygotować w domu!

kawowa pavlova z bitą śmietaną

Jak zrobić kawę Dalgona?

Przygotujcie sobie składniki – na jedną porcję potrzebujecie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku, 2 łyżeczki cukru (jest niezbędny – może być też erytrol) i 2 łyżeczki gorącej wody.

Wszystko razem miksujecie – najlepiej mikserem – aż otrzymacie gęstą i puszystą piankę.

Taką piankę wykładacie na wierzch szklanki z mlekiem i tyle ❤❤

Sama też sobie ją robię i zainspirowana nią przygotowałam kawowe bezy Dalgona.

kawowe bezy

Jak zrobić bezy z kremem kawowym – wskazówki

Zaczynamy oczywiście od przygotowania bez. Możecie je zrobić wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.

Ja lubię upiec sobie trochę bez w różnych rozmiarach i trzymać je na awaryjne sytuacje.

Małe beziki wykorzystuję do dekoracji ciast i deserów, a te trochę większe zjadamy na deser :)

Jeśli macie akurat w lodówce odłożone białka, to zmiksujcie je z cukrem i upieczcie średnie bezy – u mnie to była mega czubata łyżka na jedną bezę.

Gdy bezy będą już ładnie wysuszone i ostudzone, to zróbcie bitą śmietanę (ja polecam dodanie do śmietany kremówki trochę serka mascarpone – ładnie on stabilizuje bitą śmietanę i dodaje jej gęstości).

Moje kawowe bezy Dalgona to nieduże bezy, bita śmietana oraz kawowa pianka – wszystko razem PYCHA!

Idealny deser dla kawoszy :)

Gorąco polecam wam ten kawowy deser z bezami!

Zapraszam was również do wypróbowania innych pysznych przepisów na bezy i beziki :)

beza z bitą śmietaną i kawową pianką
beza z kawą i bitą śmietaną

 

 

Polecane przepisy na bezy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne słodkie bezy w różnych smakach i z różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2020 10 lipca

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Kawowe bezy Dalgona

Dziś zapraszam was na przepyszny i rewelacyjnie wyglądający deser bezowy z kremem kawowym. Ten deser bezowy, to prawdziwa gratka dla wielbicieli kawy. Każda beza udekorowana jest bitą śmietaną oraz puszystym kremem kawowym. A ten krem kawowy, to tak na prawdę kawowa pianka zrobiona jak kawa Dalgona. Co to takiego kawa Dalgona? To bardzo popularna kawa, która stała się wiralem w internecie. Taka kawa mrożona jest idealna na lato, a zimą możecie ją przygotować z gorącym mlekiem zamiast zimnego. Jak zrobić kawę Dalgona? Aby przygotować kawę Dalgona musicie zmiksować w równych porcjach kawę rozpuszczalną (koniecznie w proszku!) z cukrem i gorącą wodą. Jeśli więc używacie 2 łyżeczki kawy, to bierzecie również 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki wody - kawę i cukier weźcie płaskie łyżeczki, bo trudno nalać czubatą łyżeczkę wody ;) Kawę, cukier i wodę miksujecie na wysokich obrotach aż utworzą gęstą kawową piankę. Taką piankę wystarczy nałożyć na wierzch mleka i podać :)

Przepis na bezy z kremem i kawą

Mój kawowy deser z bezami i bitą śmietaną zainspirowany jest właśnie taką kawą - stąd dół deseru stanowi biała beza i bita śmietana, a na wierzchu mamy zmiksowaną piankę kawową. Zobaczcie mój przepis na kawę dalgona oraz na bezy i przygotujcie taki bezowy deser z kremem kawowym. Bezy przygotujcie sobie wcześniej i przechowajcie w szczelnym pojemniku. Dopiero przed podaniem nałóżcie na ich wierzch bitą śmietanę i kawową piankę. Ja tu przygotowałam bitą śmietanę ze zmiksowanej schłodzonej śmietany kremówki i odrobiny cukru. Możecie również dodać przy miksowaniu trochę serka mascarpone. Doda on bitej śmietanie gęstości oraz uczyni ją stabilniejszą. Przy tej ilości śmietany kremówki wystarczy około 100-125 g serka mascarpone. Pamiętajcie, że serek i śmietana muszą być mocno schłodzone.

Bezy z kremem kawowym

Zobaczcie mój przepis zamieszczony na górze i sprawdźcie jak zrobić bezy z kremem. Ten prosty, a jednocześnie pyszny deser z bezami zasmakuje każdemu. Możecie go przygotować na weekend albo nawet na święta, czy jakąś rodzinną uroczystość. Bezy z kremem i pianką kawową tak pięknie się prezentują, że będą ozdobą każdego stołu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis oraz zobaczcie inne moje przepisy na bezy.