Klasyczne palmiery
Przepis na chrupiące ciastka palmiery
Ciastka palmier to przepyszna i popularna przekąska, która charakteryzuje się cienkim i chrupiącym ciastem francuskim oraz karmelowym, delikatnie słodkim smakiem. Ciasto francuskie jest tutaj kluczowe, ponieważ to właśnie ono tworzy delikatną i kruchą strukturę ciastek. Palmiery są zazwyczaj posypywane cukrem, który karmelizuje się podczas pieczenia i nadaje ciastkom słodki smak.
Spis treści
Palmiery PRZEPIS krok po kroku
Jeśli masz w domu gotowe ciasto francuskie, to już dziś możesz przygotować sobie te proste i jednocześnie pyszne francuskie ciastka z cukrem. Spróbuj koniecznie!
Klasyczne palmiery przepis
Składniki
składniki na ciastka palmiery
- 1 porcja ciasta francuskiego
- ok 30 g cukru (u mnie trzcinowy)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka palmiery
- Blat stołu posyp cukrem, połóż na nim ciasto francuskie i jego wierzch również posyp cukrem.ok 30 g cukru, 1 porcja ciasta francuskiego
- Rozwałkuj delikatnie ciasto, aby cukier się do niego przykleił.
- Potnij ciasto na paski o szerokości około 1-1,5 cm.
- Zwiń paski z dwóch stron w ślimaczki tak aby spotkały się na środku
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie rozpłaszcz nasadą dłoni.
- Piekarnik rozgrzej do 210 stopni (góra-dół).
- Piecz palmiery przez około 5 -10 minut – do momentu aż ładnie się zrumienią.
- Zaraz po upieczeniu ciastka będą dość miękkie, ale gdy ostygną, to stwardnieją i staną się chrupiące.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka palmier – uwagi
Co oznacza nazwa „palmier”?
Otóż są różne interpretacje – wikipedia podaje, że to oznacza „świńskie uszy” albo „słoniowe uszy” ale również „palmowe serce”.
Nazwa ta nawiązuje do wyglądu tych francuskich ciasteczek – czyli dwóch zwiniętych razem kółek.
Palmiery to takie ciasteczka, z którymi nikt – nawet przysłowiowe „dwie lewe ręce” – nie będzie miał problemów przy przygotowaniu :)
W tej podstawowej wersji będziecie potrzebować jedynie porcję ciasta francuskiego oraz trochę cukru (użyłam trzcinowy, ale może być zwykły kryształ).
Jeśli jesteście bardziej „zaawansowani” to możecie samodzielnie przygotować ciasto francuskie – nie jest to wcale takie trudne :)
Na moim blogu znajdziecie przepis ze wskazówkami do wykonania – znajdziecie go przy przepisie na croissanty, które również robione są z ciasta francuskiego.
Jak zrobić palmiery?
Same ciastka przygotowuje się wręcz ekspresowo jeśli macie gotowe ciasto francuskie. Jeśli macie w domu tylko mrożone ciasto, to musicie je wcześniej rozmrozić.
Ciasto francuskie posypujecie cukrem (możecie również dodać odrobinę cynamonu, jeśli lubicie) i kroicie na cienkie paski.
Każdy pasek należy teraz zwinąć jednocześnie z dwóch końców tworząc dwa ślimaczki spotykające się po środku.
W zasadzie ciasteczka są już gotowe do pieczenia :)
Te ciastka francuskie robi się bardzo szybko i piecze krótko, więc będą idealne gdy wpadną niespodziewani goście :)
Mimo prostoty ciasteczka są bardzo smaczne, lekko karmelowe i chrupiące (moją porcję palmierów zjadł prawie w całości synek :)).
Ciastka palmier zazwyczaj serwowane są jako przekąska lub słodki dodatek do herbaty lub kawy. Są idealne na każdą okazję – od spotkań z przyjaciółmi po romantyczną kolację we dwoje. Palmiery są łatwe do przygotowania, więc koniecznie upieczcie je również w swoim domu.
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciastka.
Polecane przepisy na ciastka
Jeśli lubisz pyszne domowe ciasteczka, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te nieduże słodkości. Tutaj na szybko polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Palmier przepis
Przepis na francuskie ciastka palmier to najprostszy przepis na ciasteczka na świecie! A dlaczego? Bo do tych ciasteczek potrzebujecie jedynie dwóch, DWÓCH składników! Gotowego ciasta francuskiego i cukru. Już od was zależy jaki rodzaj cukru użyjecie - czy to będzie zwykły kryształ, czy trzcinowy - nie ważne. Z każdym te francuskie ciastka będą smakować wyśmienicie. A to dlatego, że podczas pieczenia cukier się skarmelizuje. Te ciasteczka zrobi każdy. Bo są tak proste, że nie można ich zepsuć. Wystarczy ciasto francuskie obsypać cukrem, zwinąć i pokroić. Potem już tylko szybkie pieczenie i pyszne, chrupiące, lekko karmelowe ciasteczka palmier są gotowe.
Przepis na palmiery
Te proste francuskie ciastka z cukrem to świetny pomysł na szybki deser, gdy zbliżają się niespodziewani goście. Wystarczy, że będziecie trzymać w lodówce porcję ciasta francuskiego na nieprzewidywane okoliczności. Wtedy szybko wyciągacie ciasto, posypujecie cukrem i chwilę potem chrupiące ciastka francuskie są już gotowe. Palmiery z ciasta francuskiego to przepis, który nigdy nie zawodzi. Sami spróbujcie. Przy okazji polecam wam również przepis na ciastka francuskie z budyniem i malinami.