Przepis na komosankę z borówkami
Komosanka z borówkami, czyli komosa ryżowa (tudzież quinoa) z mlekiem, borówkami i u mnie dodatkowo z odrobiną solonego karmelu :)
Robiłam niedawno komosę do sałatki z pieczonymi warzywami – potem mój mąż dzwonił do mnie z pracy, co ja mu tam wpakowałam, bo siedzą z chłopakami i się zastanawiają, co to za „ustrojstwo” i czy to można bezpiecznie jeść ;)
Powiem tak – z mężami to czasem gorzej niż z dziećmi – niby taki dorosły i większość rzeczy je, ale jak mu podsuniesz coś nowego, to na kilometr wyczuje, że to „coś zdrowego, ale niekoniecznie smacznego” ;)
Mi sałatka bardzo zasmakowała i idąc za ciosem przygotowałam sobie quinoę w wersji na słodko-śniadaniowo :)
Lubię na śniadanie zjeść jakieś musli, czy też owsiankę z owocami, więc stwierdziłam, że taka komosanka może być fajna.
Quinoę ugotowałam najpierw w wodzie, bo nie byłam pewna jak się będzie gotowała w mleku (muszę przeprowadzić testy i dam wam znać).
Komosa wessała całą wodę i wtedy dodałam do niej mleka – bo lubię moje owsianki bardziej mleczne.
Wierzch posypałam borówkami, posiekanymi pistacjami i dosłodziłam odrobiną solonego karmelu – chociaż jakoś specjalnie nie trzeba było tego dosładzać ;)
Komosanka z borówkami przepis do druku

Komosanka z borówkami
Składniki
Instrukcja
- Quinoę umieść w gęstym sicie (jeśli nie masz, to sitko wyłóż gazą, albo pieluchą tetrową) i płucz pod strumieniem zimnej wody przez kilka minut - aż przestanie się pienić.0,5 szklanki quinoi
- Przełóż komosę do garnka, zalej szklanką wody i dodaj szczyptę soli - zagotuj.1 szklanka wody, 1 szczypta soli
- Gdy woda się zagotuje, to przykryj garnek pokrywką, zmniejsz zupełnie gaz i gotuj tak komosę przez 15 minut - w tym czasie wchłonie się cała woda.
- Do gotowej quinoi możesz dodać mleko jeśli lubisz :)mleko
- Podaj z ulubionymi owocami i opcjonalnie dosłódź do smaku.miód