Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Makaroniki truskawkowe

 

Chciałam Wam dziś zaprezentować makaroniki truskawkowe – w typie włoskich ciastek.

Makaroniki to takie ciasteczek, których podstawą jest beza z dodatkami (zwykle są to mielone migdały, ale mogą też być mielone orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, różne przyprawy, miód, czy śmietanka). Oryginalnie wywodzą się z Włoch – a dokładnie z Wenecji, w samych Włoszech znajdziecie mnóstwo wersji makaroników. Na świecie są również bardzo popularne makaroniki francuskie – z charakterystyczną stopką.

Zależnie od sposobu przygotowania i pieczenia makaroniki mogą być kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Po ostudzeniu przekłada się je czasem kremem albo dekoruje polewą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem.

Można je dodatkowo barwić barwnikami spożywczymi i tworzyć różne zestawy kolorystyczne.

Ja tym razem postawiłam na róż 🙂

Ciasteczka przełożyłam krem truskawkowym z serka mascarpone.

Spróbujcie sami zrobić te ciasteczka – wychodzą świetne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Jeśli chcecie przygotować typowe francuskie makaroniki, to na blogu znajdziecie makaroniki w wersji bożonarodzeniowej 🙂

 

makaroniki truskawkowe1

makaroniki truskawkowe2

makaroniki truskawkowe3

Makaroniki truskawkowe
 
Autor:
Składniki
makaroniki:
  • 2 białka
  • 30 g cukru
  • 70 g mielonych migdałów
  • 120 g cukru pudru
  • ewentualnie barwnik spożywczy
krem
  • 100 g serka mascarpone
  • około garść truskawek (ja użyłam 4 bardzo duże)
  • ewentualnie łyżka cukru pudru - do smaku
Wykonanie
ciasteczka:
  1. Białka zmiksuj aż będą sztywne.
  2. Dodaj do nich 30 g cukru i miksuj aż się rozpuści.
  3. Migdały zmieszaj z cukrem pudrem i dodaj do ubitych białek - wymieszaj łyżką.
  4. Możesz dodać barwnik spożywczy.
  5. Przełóż masę do worka cukierniczego.
  6. Przygotuj dwie blachy do pieczenia.
  7. Wyciskaj na nie nieduże ciasteczka (około 3 cm średnicy) - zachowaj między nimi odstępy.
  8. Pozostaw ciastka do lekkiego podsuszenia przez około 15-30 minut.
  9. Po tym czasie upiecz ciastka w 150 stopniach przez około 15 minut (ja piekłam obie blachy jednocześnie, więc użyłam termoobiegu i temperatury 140 stopni).
  10. Po upieczeniu ciastka ostudź, a następnie ostrożnie zdejmij z blachy.
krem:
  1. Truskawki zmiksuj - jeśli są mało słodkie, to delikatnie je posłódź.
  2. Serek krótko zmiksuj, dodawaj po trochu mus z truskawek.
  3. Nałóż krem na spód ciastka i przykryj drugim.
 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

  • z tego co widzę, to one raczej nie wyszły, ale pomysł dobry

  • Przykro mi to powiedziec ale one sa nieudane…ale cierpliwosci.po kilku probach powinno byc ok

  • Piękne zdjęcia, piękne makaroniki i cudne truskawki. Przepis koniecznie do wypróbowania, az mi ślinka cieknie 🙂

    • wypiekibeaty

      Dziękuję i zachecam do wypróbowania 🙂

  • Ula

    ile wychodzi makaroników z tego przepisu ?

    • wypiekibeaty

      Mi wyszły dwie blachy makaroników o średnicy około 3 cm

  • Michał Mirończuk

    Jak na moje oko to wyszly…ale ciasteczka migdalowe. Makroniki to absolutnie nie sa

    • Są makaroniki i makaroniki. Te są bardziej zbliżone do makaroników włoskich – typ amaretti. Ty myślisz o makaronikach francuskich.

      • Michał Mirończuk

        Amaretti to amaretti, nie ma czegos takiego jak makaroniki wloskie (ew. na beze wloskiej – wtedy sie zgodze); uwazam, ze prowadzenie bloga wymaga rzetelnosci…

        • No cóż, nie mogę się z tobą zgodzić. Nawet kokosanki, to makaroniki 🙂 https://pl.wikipedia.org/wiki/Makaronik

          • Michał Mirończuk

            dalej uwazam, ze to marna proba zrobienia makaronikow francuskich. Znawca nie jestem, i nie zniechecam, bo sam takie amaretti jadlem trzykrotnie zanim stworzylem co chcialem; jednak wstawianie czegos takiego na bloga, ktory zalozmy stanowi dla kogos ispiracje lub zrodlo wiedzy, jest wg mnie co najmniej niestosowne; nie chce sie wyklocac o to, co jest, a co nie jest makaronikiem; napisalem, co mysle i nie zamierzam brnac w bezsensowna dyskusje

          • Każdy ma prawo do swojego zdania, nie zamierzam Cię przekonywać. Makaroniki pochodzą z Wenecji a to, że u nas mówiąc makaroniki myslimy tylko i wyłacznie o francuskich, to zupełnie inna sprawa. Nie zamykajmy się i właśnie wiedzę przyswajajmy. Na blogu znajdziesz również typowo francuskie makaroniki http://wypiekibeaty.com.pl/makaroniki-zurawinowe/. Pozdrawiam 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux