Przepis na makaroniki truskawkowe
Chciałam Wam dziś zaprezentować makaroniki truskawkowe – w typie włoskich ciastek.
Makaroniki to takie ciasteczka, których podstawą jest beza z dodatkami (zwykle są to mielone migdały, ale mogą też być mielone orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, różne przyprawy, miód, czy śmietanka).
Oryginalnie wywodzą się z Włoch – a dokładnie z Wenecji, w samych Włoszech znajdziecie mnóstwo wersji makaroników.
Na świecie są również bardzo popularne makaroniki francuskie – z charakterystyczną stopką.
Zależnie od sposobu przygotowania i pieczenia makaroniki mogą być kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan.
Po ostudzeniu przekłada się je czasem kremem, albo dekoruje polewą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem.
Można je dodatkowo barwić barwnikami spożywczymi i tworzyć różne zestawy kolorystyczne.
Ja tym razem postawiłam na róż :)
Ciasteczka makaroniki przełożyłam krem truskawkowym z serka mascarpone.
Spróbujcie sami zrobić te ciasteczka – wychodzą świetne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Jeśli chcecie przygotować typowe francuskie makaroniki, to na blogu znajdziecie makaroniki w wersji bożonarodzeniowej :)
Makaroniki truskawkowe przepis do druku

Makaroniki truskawkowe
Składniki
makaroniki:
- 2 białka z jajek rozmiar L
- 30 g cukru
- 70 g migdałów mielonych
- 120 g cukru pudru
- barwnik spożywczy ewentualnie
krem
- 100 g serka mascarpone
- 1 garść truskawek (ja użyłam 4 bardzo duże)
- 1 łyżka cukru pudru lub do smaku
Instrukcja
ciasteczka:
- Białka zmiksuj aż będą sztywne.2 białka
- Dodaj do nich 30 g cukru i miksuj aż się rozpuści.30 g cukru
- Migdały zmieszaj z cukrem pudrem i dodaj do ubitych białek - wymieszaj łyżką.70 g migdałów, 120 g cukru pudru
- Możesz dodać barwnik spożywczy.barwnik spożywczy
- Przełóż masę do worka cukierniczego.
- Przygotuj dwie blachy do pieczenia.
- Wyciskaj na nie nieduże ciasteczka (około 3 cm średnicy) - zachowaj między nimi odstępy.
- Pozostaw ciastka do lekkiego podsuszenia przez około 15-30 minut.
- Po tym czasie upiecz ciastka w 150 stopniach przez około 15 minut (ja piekłam obie blachy jednocześnie, więc użyłam termoobiegu i temperatury 140 stopni).
- Po upieczeniu ciastka ostudź, a następnie ostrożnie zdejmij z blachy.
krem:
- Truskawki zmiksuj - jeśli są mało słodkie, to delikatnie je posłódź.1 garść truskawek, 1 łyżka cukru pudru
- Serek krótko zmiksuj, dodawaj po trochu mus z truskawek.100 g serka mascarpone
- Nałóż krem na spód ciastka i przykryj drugim.