Przepis na makaroniki truskawkowe

Chciałam Wam dziś zaprezentować makaroniki truskawkowe – w typie włoskich ciastek.

Makaroniki to takie ciasteczka, których podstawą jest beza z dodatkami (zwykle są to mielone migdały, ale mogą też być mielone orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, różne przyprawy, miód, czy śmietanka).

Oryginalnie wywodzą się z Włoch – a dokładnie z Wenecji, w samych Włoszech znajdziecie mnóstwo wersji makaroników.

Na świecie są również bardzo popularne makaroniki francuskie – z charakterystyczną stopką.

Zależnie od sposobu przygotowania i pieczenia makaroniki mogą być kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan.

Po ostudzeniu przekłada się je czasem kremem, albo dekoruje polewą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem.

Można je dodatkowo barwić barwnikami spożywczymi i tworzyć różne zestawy kolorystyczne.

Ja tym razem postawiłam na róż :)

Ciasteczka makaroniki przełożyłam krem truskawkowym z serka mascarpone.

Spróbujcie sami zrobić te ciasteczka – wychodzą świetne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Jeśli chcecie przygotować typowe francuskie makaroniki, to na blogu znajdziecie makaroniki w wersji bożonarodzeniowej :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.17 z 6 ocen
Postaw mi kawę

makaroniki truskawkowe1

makaroniki truskawkowe2

makaroniki truskawkowe3

Makaroniki truskawkowe przepis do druku

makaroniki truskawkowe2

Makaroniki truskawkowe

Wypieki Beaty
Przepis na włoskie makaroniki z kremem truskawkowym.
4.17 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut

Składniki

makaroniki:

krem

Instrukcja
 

ciasteczka:

  • Białka zmiksuj aż będą sztywne.
    2 białka
  • Dodaj do nich 30 g cukru i miksuj aż się rozpuści.
    30 g cukru
  • Migdały zmieszaj z cukrem pudrem i dodaj do ubitych białek - wymieszaj łyżką.
    70 g migdałów, 120 g cukru pudru
  • Możesz dodać barwnik spożywczy.
    barwnik spożywczy
  • Przełóż masę do worka cukierniczego.
  • Przygotuj dwie blachy do pieczenia.
  • Wyciskaj na nie nieduże ciasteczka (około 3 cm średnicy) - zachowaj między nimi odstępy.
  • Pozostaw ciastka do lekkiego podsuszenia przez około 15-30 minut.
  • Po tym czasie upiecz ciastka w 150 stopniach przez około 15 minut (ja piekłam obie blachy jednocześnie, więc użyłam termoobiegu i temperatury 140 stopni).
  • Po upieczeniu ciastka ostudź, a następnie ostrożnie zdejmij z blachy.

krem:

  • Truskawki zmiksuj - jeśli są mało słodkie, to delikatnie je posłódź.
    1 garść truskawek, 1 łyżka cukru pudru
  • Serek krótko zmiksuj, dodawaj po trochu mus z truskawek.
    100 g serka mascarpone
  • Nałóż krem na spód ciastka i przykryj drugim.
Słowa kluczowe białka, ciasteczka, migdały, truskawki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!