Przepis na migdałowe ciasto z sercem na Walentynki

Co powiecie na walentynkowe ciasto niespodziankę?

Jeśli podoba się Wam ten pomysł, to koniecznie upieczcie ciasto z sercem ukrytym w środku :)

Najpierw musicie upiec ciasto w kolorze czerwonym (dlatego możecie zrobić to np. dzień wcześniej).

Potem kroicie go na plastry, foremką do ciastek o kształcie serca wycinacie serduszka.

Robicie „białe” ciasto, układacie w nim serduszka i razem pieczecie.

Łatwe? Łatwe :)

Może trochę czasochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu dla efektu „wow” ;)

Do tego to ciasto migdałowe jest przepyszne – miękkie, delikatne i aksamitne.

Przepis pochodzi z pierwszego numeru „BBC Goodfood” (podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami).

Ps. Nie wyrzucajcie ciasta, które zostanie Wam po wycięciu serduszek – możecie zrobić z niego pyszne bajaderki – tutaj znajdziecie przepis :)

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na Walentynki, polecam wam między innymi pyszny mus czekoladowy idealny dla zakochanych.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

migdałowe ciasto z sercem

ciasto na walentynki

migdałowe ciasto z sercem_5

hidden heart cake

migdałowe ciasto z sercem_2

Migdałowe ciasto z sercem przepis do druku

hidden heart cake

Migdałowe ciasto z sercem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i efektowe ciasto migdałowe z serduszkiem w środku.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 20 minut
3 godz
Czas całkowity 5 godz 20 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Foremka podłużna o długości około 25-27 cm.

Składniki

ciasta:

  • 2x 175 g masła miękkiego
  • 2x 175 g cukru pudru
  • 6 jajek (użyłam L)
  • 2x 140 g g mąki
  • 2x pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2x pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2x 85 g zmielonych blanszowanych migdałów
  • 2 łyżeczki gorzkiego kako do czerwonego ciasta
  • 2x 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • barwnik spożywczy czerwony lub różowy

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasta:

  • Najpierw przygotuj czerwone ciasto na serduszka.
  • Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj pojedynczo 3 jajka i po każdym krótko miksuj, dodaj wanilię.
  • Mąkę przesiej przez sito z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj zmielone migdały oraz kakao - wymieszaj.
  • Dodawaj mąkę na zmianę z mlekiem do masy maślanej (nie przejmuj się jeśli masa się zwarzyła - często dzieje się tak, gdy do masła dodaje się zimne jajka).
  • Na koniec dodaj barwnik - tyle aby uzyskać ładny kolor (jeśli używasz barwnika w proszku, to dobrze jest go najpierw rozpuścić w odrobinie mleka - np. na łyżeczce - wtedy kolor będzie intensywniejszy i nie będzie kropeczek barwnika w cieście).
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki keksowej.
  • Piecz na termoobiegu w temperaturze 160 stopni (170 bez termoobiegu) przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
  • Ciasto po upieczeniu ostudź i pokrój na plastry o grubości około 1-1,5 cm, foremką do wycinania ciastek w kształcie serduszka wytnij serca.
  • Przygotuj drugie ciasto podobnie jak pierwsze - nie dodawaj do niego kakao i barwnika :)
  • Do przygotowanej foremki wyłóż mniej więcej 2/3 ciasta , ułóż ściśle serca - tak aby stały i wyłóż resztę ciasta, tak aby zakryła serca.
  • Piecz podobnie jak pierwsze ciasto - przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź.

dekoracja:

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
  • Nałóż na ciasto i udekoruj kolorową posypką.

Notatki

Jeśli zrezygnujecie z dodatku kakao do ciasta, wtedy serduszko będzie miało jaśniejszy kolor :)
Wielkości produktów podane są 2 x ... - na każde ciasto idzie po jednej porcji produktów.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!