Co powiecie na walentynkowe ciasto niespodziankę?

Jeśli podoba się Wam ten pomysł, to koniecznie upieczcie ciasto z sercem ukrytym w środku :)

Najpierw musicie upiec ciasto w kolorze czerwonym (dlatego możecie zrobić to np. dzień wcześniej), potem kroicie go na plastry, foremką do ciastek o kształcie serca wycinacie serduszka.

Robicie “białe” ciasto, układacie w nim serduszka i razem pieczecie.

Łatwe? Łatwe :) Może trochę czasochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu dla efektu “wow” ;)

Do tego to ciasto jest przepyszne – miękkie, delikatne i aksamitne.

Przepis pochodzi z pierwszego numeru “BBC Goodfood” (podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami).

Ps. Nie wyrzucajcie ciasta, które zostanie Wam po wycięciu serduszek – możecie zrobić z niego pyszne bajaderki – tutaj znajdziecie przepis :)

migdałowe ciasto z sercem_6

migdałowe ciasto z sercem_3

migdałowe ciasto z sercem_5

hidden heart cake

migdałowe ciasto z sercem_2

hidden heart cake

Migdałowe ciasto z sercem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasta:

  • 2 x 175 g miękkiego masła
  • 2 x 175 g cukru pudru
  • 6 dużych jaj (użyłam L)
  • 2 x 140 g mąki
  • 2 x pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 x pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 x 85 g zmielonych blanszowanych migdałów
  • 2 łyżeczki gorzkiego kako
  • 2 x 100 ml mleka
  • 2 x łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • czerwony lub różowy barwnik spożywczy

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasta:

  • Najpierw przygotuj czerwone ciasto na serduszka.
  • Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj pojedynczo 3 jajka i po każdym krótko miksuj, dodaj wanilię.
  • Mąkę przesiej przez sito z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj zmielone migdały oraz kakao - wymieszaj.
  • Dodawaj mąkę na zmianę z mlekiem do masy maślanej (nie przejmuj się jeśli masa się zwarzyła - często dzieje się tak, gdy do masła dodaje się zimne jajka).
  • Na koniec dodaj barwnik - tyle aby uzyskać ładny kolor (jeśli używasz barwnika w proszku, to dobrze jest go najpierw rozpuścić w odrobinie mleka - np. na łyżeczce - wtedy kolor będzie intensywniejszy i nie będzie kropeczek barwnika w cieście).
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki keksowej.
  • Piecz na termoobiegu w temperaturze 160 stopni (170 bez termoobiegu) przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
  • Ciasto po upieczeniu ostudź i pokrój na plastry o grubości około 1-1,5 cm, foremką do wycinania ciastek w kształcie serduszka wytnij serca.
  • Przygotuj drugie ciasto podobnie jak pierwsze - nie dodawaj do niego kakao i barwnika :)
  • Do przygotowanej foremki wyłóż mniej więcej 2/3 ciasta , ułóż ściśle serca - tak aby stały i wyłóż resztę ciasta, tak aby zakryła serca.
  • Piecz podobnie jak pierwsze ciasto - przez około godzinę - sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź.

dekoracja:

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
  • Nałóż na ciasto i udekoruj kolorową posypką.

Notatki

Jeśli zrezygnujecie z dodatku kakao do ciasta, wtedy serduszko będzie miało jaśniejszy kolor :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!