Muffinki cruffiny

Zaktualizowany: 2024 17 października
drożdżowe muffiny z kremem pistacjowym lub nutellą

Przepis na cruffiny z kremem pistacjowym albo czekoladowym

Przygotuj dziś ze mną takie pyszne muffinki cruffiny nadziane kremem pistacjowym lub Nutellą. Te amerykańskie muffiny przygotowane z maślanego ciasta drożdżowego możesz podać na słodkie śniadanie, albo na przekąskę w ciągu dnia. Sprawdź mój przepis i zobacz jak zrobić cruffins w zaciszu własnej kuchni. Zdjęcia z przygotowań oraz krótki film pomogą ci w ich bezbłędnym przygotowaniu :)

drożdżowe muffinki cruffiny z kremem pistacjowym i nutellą

Muffinki cruffiny z kremem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz drożdżowe wypieki i uwielbiasz testować nowe przepisy, to koniecznie wypróbuj przepis na cruffiny jak z amerykańskiej cukierni.

nutella cruffins

Muffinki cruffiny z kremem przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na duże drożdżowe muffiny nadziane kremem pistacjowym lub czekoladowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 45 minut
Czas wykonania 25 minut
9 hours
Czas całkowity 10 hours 10 minut
Porcje 8 lub więcej
Kalorie 528 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek.
Składniki

składniki na ciasto do cruffins

  • 7-8 g drożdży suszonych (lub 15 g drożdży świeżych)
  • 60 ml letniej wody
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 350 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 250 g masła (bardzo zimnego)

składniki na obtoczenie cruffinów

składniki na nadzienie do cruffinów

  • ok 60 g kremu pistacjowego
  • ok 60 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutelli)
Instrukcja
 

Jak zrobić cruffiny krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj ciasto na cruffiny

    • Rozpuść drożdże w wodzie – wymieszaj je.
      7-8 g drożdży suszonych, 60 ml letniej wody
      przygotowanie drożdży do ciasta
    • Zmieszaj razem mleko i jajko.
      125 ml mleka, 1 jajko
      mieszanie jajka z mlekiem
    • W większej misce zmieszaj mąkę i cukier.
      350 g mąki pszennej, 50 g cukru
      dodawanie cukru do ciasta
    • Masło zetrzyj na grubej tarce albo pokrój na drobne kawałki.
      250 g masła
      jak przygotować masło do ciasta
    • Dodaj masło do mąki i zagnieć na kruszonkę.
      zagniatanie składników na ciasto
    • Dodaj do miski mokre składniki.
      dodawanie mokrych składników do ciasta na cruffins
    • Wymieszaj wszystko łyżką – masa będzie lepka.
      mieszania ciasta na cruffiny
    • Miskę przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.
      przygotowanie ciasta na cruffiny

    Krok 2 – przygotuj cruffiny

    • Wyjmij schłodzone ciasto na lekko posypany mąką blat i krótko zagnieć.
      zagniatanie ciasta na cruffiny
    • Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm (możesz podsypać delikatnie mąką).
      wałkowanie ciasta na cruffiny
    • Złóż jeden bok ciasta do środka.
      składanie ciasta na cruffiny
    • Drugi bok ciasta złóż do środka nakrywając pierwszy kawałek – składaj tak jak list.
      składanie ciasta na cruffiny
    • Ponownie rozwałkuj ciasto i złóż jak poprzednio.
    • Powtórz wałkowanie i składanie kilka razy – ja to zrobiłam 9 razy.
    • Na koniec rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5-1 cm.
    • Pokrój ciasto na 8 mniej więcej równych porcji – albo więcej, jeśli chcesz otrzymać więcej cruffinów.
      dzielenie ciasta na cruffiny
    • Każdy kawałek dodatkowo lekko rozwałkuj.
    • Przekrój kawałek na pół zostawiając około 2 cm nie przekrojonego ciasta.
      jak przygotować muffiny cruffins
    • Zwiń wokół siebie przekrojone kawałki – jakby na warkocz.
      jak zwinąć cruffiny
    • Zwiń ciasto w rulon tak aby wyglądał jak róża.
      jak uformować cruffiny
    • Ułóż cruffiny w przygotowanej formie (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką).
      układanie cruffinów w formie do pieczenia
    • Formę z cruffinami przykryj folią lub ściereczką i zostaw tak na około godzinę, aby się napuszyły.

    Krok 3 – pieczenie cruffinów

    • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra/dół.
    • Wstaw formę z cruffinami do piekarnika i piecz je przez około 25 minut – aż będą rumiane.
    • Wyjmij cruffiny z piekarnika i ostrożnie wyjmij je z formy.

    Krok 4 – dekorowanie cruffinów

    • Jeszcze ciepłe cruffiny posmaruj rozpuszczonym masłem – polecam użycie pędzelka.
      ok 20 g masła
      smarowanie muffinek rozpuszczonym masłem
    • Obsyp je dodatkowo cukrem – ja go wsypałam do miseczki i "maczałam" w nim cruffiny.
      ok 30 g cukru
      obsypywanie cruffinów cukrem
    • Kremy przełóż do woreczka z założoną tylką (np. taką jak do nadziewania pączków – u mnie to tylka gwiazka Wilton 1M).
      ok 60 g kremu pistacjowego, ok 60 g kremu czekoladowo-orzechowego
    • Tylkę wetknij w środek cruffina i wyciśnij krem.
      nadziewanie cruffinów kremem pistacjowym
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz uwagi pod przepisem gdzie są ewentualne zamienniki albo dodatkowe wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 528kcalWeglowodany: 44gBiałko: 8gTłuszcz: 35g
    Słowa kluczowe cruffins z kremem, muffinki z nutellą, muffiny z pistacjami
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    cruffiny z kremem pistacjowym i nutellą

    Co to są cruffins?

    Cruffins, albo lekko spolszczone „cruffiny” to połączenie muffinek i croissantów. A mówiąc jeszcze prościej – muffinki zrobione z ciasta w stylu francuskim. Na blogu pojawił się wcześniej przepis na cronuty, czyli oponki przygotowane z takiego ciasta. Teraz postawiłam na smakowite muffiny, które dodatkowo po upieczeniu nadziałam kremem. Nie chciałam przy ich przygotowaniu używać gotowego ciasta francuskiego, za to wybrałam nieco łatwiejsze i szybsze ciasto duńskie. Ogólnie ciasto typu francuskiego to ciasto drożdżowe, które jest wielokrotnie wałkowane z zimnym masłem. Dzięki temu w cieście tworzą się mikrowarstwy. Przy cieście duńskim masło dodaje się do ciasta w małych kawałeczkach, więc już od początku jest ono rozprowadzone mocno po cieście. Wtedy wałkowanie i składanie ciasta można trochę skrócić. Jeśli lubisz takie słodkości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

    babeczki cruffins z kremem pistacjowym i nutellą

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania cruffinów?

    Samo ciasto drożdżowe z masłem ma zaledwie kilka składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję krótką listę produktów, które ja użyłam.

    • drożdże – tym razem użyłam drożdże instant i to z jednego powodu – skończyły mi się świeże drożdże :) możesz użyć jedne albo drugie, nie ma to tu większego znaczenia
    • masło – mimo wysokiej ceny polecam użycie masła extra o dużej zawartości tłuszczu
    • mleko – u mnie to mleko UHT 1.5%, możesz użyć dowolne inne, a nawet mleko roślinne
    • mąka pszenna – najlepiej typ 500, ale nada się też typ 550
    • cukier – do ciasta dodałam jedynie 50 g cukru i cruffiny wychodzą mało słodkie – szczególnie przy tak dużej ilości masła, dlatego warto je po upieczeniu nadziać kremem i obsypać po wierzchu cukrem. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, to możesz dodać więcej cukru do samego ciasta
    muffiny cruffins z nutellą i cukrem

    Czym nadziać muffiny?

    Ja swoje muffinki cruffiny nadziałam w połowie kremem pistacjowym – mój jest z Biedronki. Nie dodawałam nic do niego i z niczym nie mieszałam. Drugą część cruffinów nadziałam kremem Nutella. Zamiast tych kremów możesz użyć inne kremy – np. krem Biscoff (jeśli ci został po przygotowaniu moich przepisów z tym kremem ;)) Możesz też nadziać je marmoladą, konfiturą albo zwykłym dżemem.

    muffiny drożdżowe z nutellą i kremem pistacjowym

    Ile kcal mają cruffiny?

    W tabelce pod przepisem podałam, że jedna sztuka cruffinów ma 528 kcal. Trzeba przyznać, że jest to znaczna kaloryczność, ale przy użyciu 250 g masła nie ma się co dziwić, a kremy też swoje dodały. Co zrobić jeśli masz ochotę na cruffiny, ale chcesz trochę obciąć ich kaloryczność? Najprościej będzie zrobić z tej porcji ciasta więcej cruffinów. Moje wyszły naprawdę ogromne (pamiętaj, że one urosną podczas pieczenia). Dlatego możesz ciasto podzielić nie na 8 porcji, ale np. na 12. Od razu sztuka będzie miała mniej kalorii. A zamiast kalorycznych kremów do nadzienia użyj dżemu albo domowej konfitury :)

    drożdżowe muffiny z kremem pistacjowym i nutellą

    Jak przechowywać cruffiny?

    Cruffiny jako wypiek drożdżowy wraz z czasem będzie lekko obsychać i twardnieć. Chociaż mniej niż tradycyjne drożdżówki, bo mają w sobie dużo masła. Aby temu zapobiec warto niezjedzone cruffiny schować do szczelnego pojemnika z przykrywką. Na drugi dzień możesz je odświeżyć krótko podgrzewając je w mikrofalówce lub w rozgrzanym piekarniku.

    Mam nadzieję, że takie niezwykłe muffinki z kremem pistacjowym zasmakują tobie i twoim bliskim. Będzie mi bardzo miło jeśli wypróbujesz przepis i podzielisz się swoimi uwagami w komentarzach pod przepisem :)

    Ps. Przy okazji gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później.

    Polecane przepisy na muffiny

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste muffiny, które sprawdzą się zarówno na deser, przekąskę jak i na śniadanie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2024 18 października

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na cruffins

    Zapraszam dziś na smakowite cruffins z kremem pistacjowym albo innym ulubionym kremem. To połączenie muffinek i croissantów nadziane kremem pistacjowym jest wręcz obłędne! Z moimi wskazówkami, zdjęciami z przygotowań i filmem upieczenie cruffinów nie powinno sprawić żadnych problemów! Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich albo przyjaciół cruffinami z kremem pistacjowym jak z najlepszej cukierni, to koniecznie wypróbuj ten przepis!