Muffinki cruffiny
Przepis na cruffiny z kremem pistacjowym albo czekoladowym
Przygotuj dziś ze mną takie pyszne muffinki cruffiny nadziane kremem pistacjowym lub Nutellą. Te amerykańskie muffiny przygotowane z maślanego ciasta drożdżowego możesz podać na słodkie śniadanie, albo na przekąskę w ciągu dnia. Sprawdź mój przepis i zobacz jak zrobić cruffins w zaciszu własnej kuchni. Zdjęcia z przygotowań oraz krótki film pomogą ci w ich bezbłędnym przygotowaniu :)
Spis treści
Muffinki cruffiny z kremem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz drożdżowe wypieki i uwielbiasz testować nowe przepisy, to koniecznie wypróbuj przepis na cruffiny jak z amerykańskiej cukierni.
Muffinki cruffiny z kremem przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek.
Składniki
składniki na ciasto do cruffins
- 7-8 g drożdży suszonych (lub 15 g drożdży świeżych)
- 60 ml letniej wody
- 125 ml mleka
- 1 jajko (rozmiar L)
- 350 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki)
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 250 g masła (bardzo zimnego)
składniki na nadzienie do cruffinów
- ok 60 g kremu pistacjowego
- ok 60 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutelli)
Instrukcja
Jak zrobić cruffiny krok po kroku
Krok 1 – przygotuj ciasto na cruffiny
- Rozpuść drożdże w wodzie – wymieszaj je.7-8 g drożdży suszonych, 60 ml letniej wody
- Zmieszaj razem mleko i jajko.125 ml mleka, 1 jajko
- W większej misce zmieszaj mąkę i cukier.350 g mąki pszennej, 50 g cukru
- Masło zetrzyj na grubej tarce albo pokrój na drobne kawałki.250 g masła
- Dodaj masło do mąki i zagnieć na kruszonkę.
- Dodaj do miski mokre składniki.
- Wymieszaj wszystko łyżką – masa będzie lepka.
- Miskę przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.
Krok 2 – przygotuj cruffiny
- Wyjmij schłodzone ciasto na lekko posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm (możesz podsypać delikatnie mąką).
- Złóż jeden bok ciasta do środka.
- Drugi bok ciasta złóż do środka nakrywając pierwszy kawałek – składaj tak jak list.
- Ponownie rozwałkuj ciasto i złóż jak poprzednio.
- Powtórz wałkowanie i składanie kilka razy – ja to zrobiłam 9 razy.
- Na koniec rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5-1 cm.
- Pokrój ciasto na 8 mniej więcej równych porcji – albo więcej, jeśli chcesz otrzymać więcej cruffinów.
- Każdy kawałek dodatkowo lekko rozwałkuj.
- Przekrój kawałek na pół zostawiając około 2 cm nie przekrojonego ciasta.
- Zwiń wokół siebie przekrojone kawałki – jakby na warkocz.
- Zwiń ciasto w rulon tak aby wyglądał jak róża.
- Ułóż cruffiny w przygotowanej formie (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką).
- Formę z cruffinami przykryj folią lub ściereczką i zostaw tak na około godzinę, aby się napuszyły.
Krok 3 – pieczenie cruffinów
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra/dół.
- Wstaw formę z cruffinami do piekarnika i piecz je przez około 25 minut – aż będą rumiane.
- Wyjmij cruffiny z piekarnika i ostrożnie wyjmij je z formy.
Krok 4 – dekorowanie cruffinów
- Jeszcze ciepłe cruffiny posmaruj rozpuszczonym masłem – polecam użycie pędzelka.ok 20 g masła
- Obsyp je dodatkowo cukrem – ja go wsypałam do miseczki i "maczałam" w nim cruffiny.ok 30 g cukru
- Kremy przełóż do woreczka z założoną tylką (np. taką jak do nadziewania pączków – u mnie to tylka gwiazka Wilton 1M).ok 60 g kremu pistacjowego, ok 60 g kremu czekoladowo-orzechowego
- Tylkę wetknij w środek cruffina i wyciśnij krem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są cruffins?
Cruffins, albo lekko spolszczone „cruffiny” to połączenie muffinek i croissantów. A mówiąc jeszcze prościej – muffinki zrobione z ciasta w stylu francuskim. Na blogu pojawił się wcześniej przepis na cronuty, czyli oponki przygotowane z takiego ciasta. Teraz postawiłam na smakowite muffiny, które dodatkowo po upieczeniu nadziałam kremem. Nie chciałam przy ich przygotowaniu używać gotowego ciasta francuskiego, za to wybrałam nieco łatwiejsze i szybsze ciasto duńskie. Ogólnie ciasto typu francuskiego to ciasto drożdżowe, które jest wielokrotnie wałkowane z zimnym masłem. Dzięki temu w cieście tworzą się mikrowarstwy. Przy cieście duńskim masło dodaje się do ciasta w małych kawałeczkach, więc już od początku jest ono rozprowadzone mocno po cieście. Wtedy wałkowanie i składanie ciasta można trochę skrócić. Jeśli lubisz takie słodkości, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania cruffinów?
Samo ciasto drożdżowe z masłem ma zaledwie kilka składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję krótką listę produktów, które ja użyłam.
- drożdże – tym razem użyłam drożdże instant i to z jednego powodu – skończyły mi się świeże drożdże :) możesz użyć jedne albo drugie, nie ma to tu większego znaczenia
- masło – mimo wysokiej ceny polecam użycie masła extra o dużej zawartości tłuszczu
- mleko – u mnie to mleko UHT 1.5%, możesz użyć dowolne inne, a nawet mleko roślinne
- mąka pszenna – najlepiej typ 500, ale nada się też typ 550
- cukier – do ciasta dodałam jedynie 50 g cukru i cruffiny wychodzą mało słodkie – szczególnie przy tak dużej ilości masła, dlatego warto je po upieczeniu nadziać kremem i obsypać po wierzchu cukrem. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, to możesz dodać więcej cukru do samego ciasta
Czym nadziać muffiny?
Ja swoje muffinki cruffiny nadziałam w połowie kremem pistacjowym – mój jest z Biedronki. Nie dodawałam nic do niego i z niczym nie mieszałam. Drugą część cruffinów nadziałam kremem Nutella. Zamiast tych kremów możesz użyć inne kremy – np. krem Biscoff (jeśli ci został po przygotowaniu moich przepisów z tym kremem ;)) Możesz też nadziać je marmoladą, konfiturą albo zwykłym dżemem.
Ile kcal mają cruffiny?
W tabelce pod przepisem podałam, że jedna sztuka cruffinów ma 528 kcal. Trzeba przyznać, że jest to znaczna kaloryczność, ale przy użyciu 250 g masła nie ma się co dziwić, a kremy też swoje dodały. Co zrobić jeśli masz ochotę na cruffiny, ale chcesz trochę obciąć ich kaloryczność? Najprościej będzie zrobić z tej porcji ciasta więcej cruffinów. Moje wyszły naprawdę ogromne (pamiętaj, że one urosną podczas pieczenia). Dlatego możesz ciasto podzielić nie na 8 porcji, ale np. na 12. Od razu sztuka będzie miała mniej kalorii. A zamiast kalorycznych kremów do nadzienia użyj dżemu albo domowej konfitury :)
Jak przechowywać cruffiny?
Cruffiny jako wypiek drożdżowy wraz z czasem będzie lekko obsychać i twardnieć. Chociaż mniej niż tradycyjne drożdżówki, bo mają w sobie dużo masła. Aby temu zapobiec warto niezjedzone cruffiny schować do szczelnego pojemnika z przykrywką. Na drugi dzień możesz je odświeżyć krótko podgrzewając je w mikrofalówce lub w rozgrzanym piekarniku.
Mam nadzieję, że takie niezwykłe muffinki z kremem pistacjowym zasmakują tobie i twoim bliskim. Będzie mi bardzo miło jeśli wypróbujesz przepis i podzielisz się swoimi uwagami w komentarzach pod przepisem :)
Ps. Przy okazji gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na muffiny
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste muffiny, które sprawdzą się zarówno na deser, przekąskę jak i na śniadanie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na cruffins
Zapraszam dziś na smakowite cruffins z kremem pistacjowym albo innym ulubionym kremem. To połączenie muffinek i croissantów nadziane kremem pistacjowym jest wręcz obłędne! Z moimi wskazówkami, zdjęciami z przygotowań i filmem upieczenie cruffinów nie powinno sprawić żadnych problemów! Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich albo przyjaciół cruffinami z kremem pistacjowym jak z najlepszej cukierni, to koniecznie wypróbuj ten przepis!