Dogodziłam ostatnio mojej rodzince i na sobotnie śniadanko zaserwowałam orzechowe pancakesy z kawałkami czekolady.

Żeby rozpuście nie było końca, podałam do nich podgrzaną nutellę oraz orzeszki ziemne w karmelu – po prostu mniam :)

A co do kalorii – no comments ;)

Tutaj podaję podstawowy przepis, ale ja od razu robiłam go z podwójnej porcji – wtedy wyszło mi jakieś 9 placków o średnicy około 10-12cm.

orzechowe pancakes2

orzechowe pancakes4

orzechowe pancakes3

orzechowe placki

Orzechowe pancakesy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

placuszki:

orzeszki w karmelu:

  • •ok 150g solonych orzeszków ziemnych
  • •pół szklanki cukru
  • •2 łyżki wody
  • •1/3 szklanki śmietany kremówki

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem jajko, masło orzechowe, masę kajmakową. Dodawaj stopniowo mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia - masa wyjdzie dość gęsta.
  • Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  • Nałóż łyżką trochę ciasta na wysmarowaną olejem patelnię, delikatnie rozsmaruj.
  • Smaż z obu stron na rumiano.
  • Gotowe pancakesy możesz przykryć, albo trzymać w lekko zagrzanym piekarniku do momentu aż usmażysz wszystkie.

orzeszki w karmelu:

  • W rondelku z grubym dnem umieść cukier i wodę, gotuj nie mieszając(wykonywać można jedynie koliste ruchy garnkiem, aż nabierze on ciemnozłotego koloru (cukru nie można mieszać do póki się w zupełności nie rozpuści i nie nabierze odpowiedniego koloru).
  • Zdejmij garnek z ognia i stopniowo dolewaj śmietanę - teraz masa może pryskać i pienić się, więc zalecam mieszanie w rękawicy kuchennej ;)
  • W pierwszym momencie karmel się mocno zagęści i należy mieszać, aż całość się dobrze połączy i nabierze płynności.
  • Wrzuć orzeszki do karmelu i dokładnie wymieszaj.
  • Sosem polej placuszki i danie gotowe :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj