Przepis na placuszki na mące kukurydzianej
Te placki kukurydziane usmażyliśmy na patelni z małymi wgłębieniami i wyglądały po prostu uroczo – małe, pulchniutkie, żółciutkie placuszki :)
Kolejne świetne weekendowe śniadanie dla całej rodziny.
Kukurydziane placuszki podałam z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami.
Ale pyszne będą również z konfiturą, dżem albo bitą śmietaną.
Z przepisu wychodzi ogromna ilość placków – placków starczyło jeszcze na kolację :)
Podaję tu przepis na dużą porcję – sami zdecydujcie, czy dacie radę tyle zjeść :)
Zobaczcie również inne moje przepisy na placuszki idealne na śniadanie.
Placki kukurydziane przepis

Placki kukurydziane
Przepis na puszyste placuszki z mąką kukurydzianą.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 60 g masła
- ok 1,5 szklanki mleka (albo do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 3 białka z jajek rozmiar L
- 3 żółtka
Instrukcja
- Masło rozgrzej w garnuszku do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia60 g masła
- Żółtka zmiksuj z cukrem.3 żółtka, 3 łyżki cukru
- Dodaj płynne masło.
- Obydwie mąki i proszek do pieczenia zmieszaj razem.1,5 szklanki mąki kukurydzianej, 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj mąkę na zmianę z mlekiem do żółtek.ok 1,5 szklanki mleka
- Ubij białka na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.3 białka
- Patelnię posmaruj lekko olejem (nie lej go za dużo - patelnia ma być tylko lekko nim posmarowana za pomocą pędzelka lub papierowych ręczników).
- Smaż placuszki na rumiano z obydwu stron.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja usmażone placuszki wstawiam na talerzu do lekko nagrzanego piekarnika (do około 70 stopni), tak aby za bardzo nie wystygły.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam na blogu Apetyt i smak – podaję z moimi małymi zmianami.