Te placki kukurydziane usmażyliśmy na patelni z małymi wgłębieniami i wyglądały po prostu uroczo – małe, pulchniutkie, żółciutkie placuszki :)

Kolejne świetne weekendowe śniadanie – chociaż dzieci się ostatnio niecierpliwią, bo w sobotę odsypiamy sobie ciężki tydzień pracy, a potem jeszcze trzeba czekać, aż mama wszystko sfotografuje :)

Z tego wszystkiego robi się dość „późne” śniadanie.

No cóż – uroki blogowania – rodzina musi się poświęcić ;)

Tym razem zrobiliśmy ogromną ilość placków – obawiałam się, że z przepisu w wersji podstawowej się nie najemy – placków starczyło jeszcze na kolację :)

Podaję tu przepis na dużą porcję – sami zdecydujcie, czy dacie radę tyle zjeść :)

placki kukurydziane_7

placki kukurydziane_1

placki kukurydziane_2

placki kukurydziane_5

Placki kukurydziane

Wypieki Beaty
4.41 z 5 ocen

Składniki
  

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • ok 1 ,5 szklanki mleka (albo do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

Instrukcja
 

  • Masło rozgrzej w garnuszku do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia
  • Żółtka zmiksuj z cukrem.
  • Dodaj płynne masło
  • Obydwie mąki i proszek do pieczenia zmieszaj razem
  • Dodaj mąkę na zmianę z mlekiem do żółtek.
  • Ubij białka na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Patelnię posmaruj lekko olejem (nie lej go za dużo - patelnia ma być tylko lekko nim posmarowana za pomocą pędzelka lub papierowych ręczników).
  • Smaż placuszki na rumiano z obydwu stron.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja usmażone placuszki wstawiam na talerzu do lekko nagrzanego piekarnika (do około 70 stopni), tak aby za bardzo nie wystygły.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam na blogu Apetyt i smak – podaję z moimi małymi zmianami.