placki kukurydziane_7

Przepis na placuszki na mące kukurydzianej

Zapraszam dziś na pyszne placki kukurydziane. To delikatne, słodkie placuszki, których smak został wzbogacony mąką kukurydzianą. Ich puszysta konsystencja sprawi, że każdy kęs będzie czystą rozkoszą dla Twoich zmysłów. Doskonale nadają się na pyszne śniadanie, które doda energii na cały dzień, a także jako smaczna przekąska w ciągu dnia. Placki kukurydziane to idealny sposób na połączenie zdrowego i smacznego w jednym. Są one nie tylko pyszne, ale także proste do przygotowania. Przygotuj się na niezapomniane smakowe doznania i ciesz się wyjątkowymi plackami kukurydzianymi w każdej chwili dnia!

placki kukurydziane_2

Placki kukurydziane przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie śniadania z pysznymi placuszkami z różnymi dodatkami, to wypróbuj te placuszki kukurydziane zrobione na mieszance mąki pszennej i kukurydzianej.

placki kukurydziane 6

Placki kukurydziane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste placuszki zrobione z mąką kukurydzianą.
4.70 z 10 ocen
Porcje 6
Składniki

składniki na placki kukurydziane

Instrukcja
 

Jak zrobić placuszki kukurydziane

  • Masło rozgrzej w garnuszku do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia
    60 g masła
  • Żółtka zmiksuj z cukrem.
    3 żółtka, 3 łyżki cukru
  • Dodaj płynne masło.
  • Obydwie mąki i proszek do pieczenia zmieszaj razem.
    1,5 szklanki mąki kukurydzianej, 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj mąkę na zmianę z mlekiem do żółtek.
    ok 360 ml mleka
  • Ubij białka na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
    3 białka
  • Patelnię posmaruj lekko olejem (nie lej go za dużo – patelnia ma być tylko lekko nim posmarowana za pomocą pędzelka lub papierowych ręczników).
  • Smaż placuszki na rumiano z obydwu stron.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami – ja usmażone placuszki wstawiam na talerzu do lekko nagrzanego piekarnika (do około 70 stopni), tak aby za bardzo nie wystygły.
Notatki
Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką bezglutenową aby otrzymać bezglutenowe placuszki.
Pamiętaj wtedy o użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia, albo zamiast niego użyj 1 lekko czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej.
Z przepisu wychodzi duża ilość placuszków. Możesz więc zrobić je z połowy porcji. 
Prywatne
Słowa kluczowe placki kukurydziane, placuszki kukurydziane
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placki kukurydziane_1

Kukurydziane placuszki na słodko – uwagi

Te placki kukurydziane usmażyliśmy na patelni z małymi wgłębieniami i wyglądały po prostu uroczo – małe, pulchniutkie, żółciutkie placuszki :)

Kolejne świetne weekendowe śniadanie dla całej rodziny.

Kukurydziane placuszki podałam z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami.

Ale pyszne będą również z konfiturą, dżem albo bitą śmietaną.

Z przepisu wychodzi ogromna ilość placków – placków starczyło jeszcze na kolację :)

Podaję tu przepis na dużą porcję – sami zdecydujcie, czy dacie radę tyle zjeść :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na placuszki idealne na śniadanie.


placki kukurydziane_5

Polecane przepisy na placki na śniadanie

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne placki świetne na śniadanie, albo na słodką przekąskę w ciągu dnia. Tutaj podrzucam Wam trzy takie przepisy, a więcej na blogu:

Przepis znalazłam na blogu Apetyt i smak – podaję z moimi małymi zmianami.