Przepis na placuszki na mące kukurydzianej

Te placki kukurydziane usmażyliśmy na patelni z małymi wgłębieniami i wyglądały po prostu uroczo – małe, pulchniutkie, żółciutkie placuszki :)

Kolejne świetne weekendowe śniadanie dla całej rodziny.

Kukurydziane placuszki podałam z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami.

Ale pyszne będą również z konfiturą, dżem albo bitą śmietaną.

Z przepisu wychodzi ogromna ilość placków – placków starczyło jeszcze na kolację :)

Podaję tu przepis na dużą porcję – sami zdecydujcie, czy dacie radę tyle zjeść :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na placuszki idealne na śniadanie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.7 z 10 ocen
Postaw mi kawę

placki kukurydziane_7

placki kukurydziane_1

placki kukurydziane_2

placki kukurydziane_5

Placki kukurydziane przepis

placki kukurydziane 6

Placki kukurydziane

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste placuszki z mąką kukurydzianą.
4.7 z 10 ocen
Porcje 6

Składniki

Instrukcja
 

  • Masło rozgrzej w garnuszku do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia
    60 g masła
  • Żółtka zmiksuj z cukrem.
    3 żółtka, 3 łyżki cukru
  • Dodaj płynne masło.
  • Obydwie mąki i proszek do pieczenia zmieszaj razem.
    1,5 szklanki mąki kukurydzianej, 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj mąkę na zmianę z mlekiem do żółtek.
    ok 1,5 szklanki mleka
  • Ubij białka na sztywno, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
    3 białka
  • Patelnię posmaruj lekko olejem (nie lej go za dużo - patelnia ma być tylko lekko nim posmarowana za pomocą pędzelka lub papierowych ręczników).
  • Smaż placuszki na rumiano z obydwu stron.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami - ja usmażone placuszki wstawiam na talerzu do lekko nagrzanego piekarnika (do około 70 stopni), tak aby za bardzo nie wystygły.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na blogu Apetyt i smak – podaję z moimi małymi zmianami.