Placki z mascarpone przepis

Zaktualizowany: 2024 6 maja
placki z mascarpone

Przepis na puszyste i pyszne placuszki z mascarpone

Jeśli lubisz śniadania na słodko i uwielbiasz słodkie placuszki, to mój dzisiejszy przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotuj razem ze mną puszyste placki z mascarpone. Serek mascarpone dodany do ciasta na placuszki dodaje im świetnego, lekko sernikowego smaku oraz niezwykłej aksamitności. Mimo tego, że nie dodajemy do ciasta piany z białek to i tak placuszki są super puszyste. Koniecznie sprawdźcie mój przepis i zobaczcie jak zrobić placuszki z serkiem mascarpone.

puszyste placuszki z mascarpone

Placki z mascarpone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz smakowite i puszyste placuszki na śniadanie albo przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

placki z mascarpone

Placki z mascarpone przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste placuszki z dodatkiem mascarpone.
4.22 z 19 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 25 minut
Porcje 14
Kalorie 135 kcal
Składniki

składniki na placuszki z serkiem mascarpone

Instrukcja
 

Jak zrobić puszyste placki z mascarpone

  • Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia.
    160 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • W drugiej misce zmiksuj razem mascarpone, jogurt naturalny, jajka, olej oraz cukier z wanilią.
    125 g serka mascarpone, 120 ml jogurtu naturalnego, 3 jajka, 3 łyżki oleju, 2 łyżki cukru waniliowego
  • Wlej mokre składniki do mąki i zmiksuj – aż ciasto będzie gładkie.
  • Rozgrzej patelnię teflonową – możesz ją delikatnie posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju.
  • Nakładaj porcje ciasta.
  • Możesz patelnię przykryć pokrywką, wtedy placuszki będą bardziej puszyste – smaż na małym ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki i dziurki – wtedy przewróć na drugą stronę i krótko podsmaż.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 135kcalWeglowodany: 10gBiałko: 4gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe placki z mascarpone, puszyste placuszki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placuszki z mascarpone

Proste placuszki z serkiem mascarpone – uwagi

Po tych świątecznych szaleństwach, aż fajnie zjeść „coś normalnego”. A u nas normalność w wolne dni to placuszki i naleśniki. Tym razem padło na placki z mascarpone. Delikatne i puszyste. Bardzo smaczne. Możecie je podać z dowolnymi dodatkami – same w sobie prawie nie mają cukru, więc użyjcie słodki dżem, czekoladę czy owoce.

puszyste placuszki na śniadanie

Jak zrobić puszyste placuszki z mascarpone – wskazówki

Aby placuszki z serkiem były fajnie puszyste ważne jest, żeby składniki były w temperaturze pokojowej. Dobrze jest je więc wyjąć wcześniej z lodówki. Wiadomo, że rano przed śniadaniem możecie mieć mało czasu na odpowiednio wczesne wyjęcie wszystkiego z lodówki. Możecie sobie trochę pomóc wkładając jajka do gorącej wody z kranu – niech poleżą w takiej gorącej wodzie z 10 minut. Jogurt naturalny możecie podgrzać krótko w mikrofalówce, albo możecie wstawić szklankę z jogurtem do gorącej wody. Podobnie możecie zrobić z serkiem mascarpone – wstawcie pudełko z serkiem do gorącej wody. Dodatkowo przesiejcie mąkę razem z proszkiem do pieczenia przez sitko. To napowietrzy mąkę i sprawi, że placuszki będą lżejsze.

Nakładajcie około łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię teflonową posmarowaną odrobiną oleju i smażcie na małym lub średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się małe dziurki. Wtedy przełóżcie placuszki na drugą stronę i podsmażcie przez około minutę. Placuszki podajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Czy można zrobić placki z mascarpone i jabłkami? Oczywiście, że tak! Wystarczy jedno jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie na dość cienkie plasterki. Takie jabłka dodajcie do ciasta na placki z mascarpone, wymieszajcie i smażcie na rozgrzanej patelni.

Jeśli, tak jak moja rodzina, uwielbiacie placuszki na śniadanie, to zajrzyjcie do innych moich przepisów na placki – na pewno znajdziecie tam trochę inspiracji :D

Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego profilu instagramowego, gdzie moje przepisy możecie bardzo łatwo zapisywać sobie na później, aby nic ciekawego wam nie uciekło!

szybkie i proste placuszki z mascarpone
szybki i proste placki z mascarpone puszyste placki z mascarpone

Źródło – Ania gotuje

Polecane przepisy na placuszki na śniadanie

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne słodkie placuszki idealne na śniadanie, na przekąskę w ciągu dnia, albo do spakowania dzieciom do szkoły. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 6 stycznia

Podziel się przepisem

4.22 from 19 votes (19 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na placki z mascarpone

Zapraszam was dziś na pyszne i puszyste placuszki serowe z dodatkiem serka mascarpone. Serek mascarpone nadaje im fajnego smaku oraz cudownej gładkości. Takie placuszki idealnie smakują podane z owocami i może odrobiną ubitej śmietany kremówki. Lekkie, puszyste i waniliowe w smaku placuszki to idealne śniadanie. Przygotujcie je na leniwe weekendowe śniadanie i podajcie swojej rodzinie lub ukochanym :) Jestem przekonana, że Wasze dzieci i rodzina będą nimi zachwycone. Jak smażyć placuszki aby były puszyste? Ja polecam smażyć je na dużej patelni teflonowej tylko delikatnie posmarowanej olejem - ja ją smaruję pędzelkiem silikonowym. Placuszki z mascarpone smażę na małym ogniu i jeszcze dodatkowo przykrywam patelnię przykrywką, aby mogły fajnie rosnąć. Placuszki ostrożnie przekładam na drugą stronę, gdy wierzch zaczyna się ścinać i tą drugą stronę smażę jeszcze z 1-2 minuty - teraz już nie musicie przykrywać patelni przykrywką.

Placuszki z mascarpone przepis

Zobaczcie mój dokładny przepis na placuszki z mascarpone i sprawdźcie jak zrobić placki z serkiem mascarpone. Jeśli placuszków nie podajecie od razu, a nie chcecie, aby Wam stygły, to polecam moją metodę. Włączam piekarnik na około 100 stopni i wkładam do niego usmażone placki z mascarpone. W ten sposób zachowują swoje ciepło i mogę je podać wszystkie na raz :) Taka samo robię gdy smażę gofry - wtedy wszystkie są cieplutkie, gdy serwuję je rodzinie na śniadanie. Koniecznie sprawdźcie tą metodę!

Pyszne puszyste placuszki na śniadanie albo na kolację, to u mnie zawsze świetny pomysł. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakowały :) A jeśli macie więcej czasu to przygotujcie jakieś pyszne gofry, ja wam polecam idealnie chrupiące gofry na wodzie - gofry z tego przepisu zawsze wychodzą rewelacyjne!