Placki ziemniaczane drożdżowe

placki ziemniaczane drożdżowe

 

W naszym domu lubimy bardzo placki ziemniaczane, a ostatnio zrobiliśmy eksperyment i usmażyliśmy placki ziemniaczane z drożdżami.

Placuszki wyszły wyśmienite – chrupiące z wierzchu i lekko puszyste w środku – do tego mam wrażenie, że były dużo mniej tłuste niż zwykle :)

Większość przepisów w sieci na te placki polecała podawanie ich na słodko – z sosem owocowym, albo ze śmietaną i cukrem, ale my je zjedliśmy w wersji na „zbójecko”, czyli z gulaszem :)

Zachęcam Was do spróbowania tej wersji, bo warto :)

Z podanej porcji otrzymacie masę placuszków – my we czworo mieliśmy porcję dwudniową :)

Zapraszam was serdecznie wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe obiady. Zajdziecie tam również przepisy na inne smakowite placki :)

 

ziemniaczenedrozdzowe1

ziemniaczenedrozdzowe2

 

 

Placki ziemniaczane drożdżowe – przepis do druku

Placki ziemniaczane drożdżowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 4 porcje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Ziemniaki utrzyj na tarce, utrzyj cebulę, odcedź wodę i zalej ziemniaki 3/4 szklanki wrzącego mleka, zamieszaj i za chwilę - jak się trochę wystudzi - dodaj drożdże rozpuszczone w pozostałym lekko ciepłym mleku oraz żółtka, mąkę, stopione wystudzone masło, sól.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość.
  • Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Placki smaż na rozgrzanym ogniu na rumiano (z dwóch stron)
  • Podaj polane śmietaną z cukrem, albo jak u mnie - z gulaszem :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!