placki ziemniaczane drożdżowe

Przepis na placki ziemniaczane na drożdżach

Zapraszam dziś na pyszne i nietypowe placki ziemniaczane drożdżowe. Tutaj do tartych ziemniaków dodane są drożdże, aby placki były nie tylko chrupiące, ale również fajnie puszyste. Koniecznie spróbuj takiej wersji tych popularnych placków.

ziemniaczenedrozdzowe2

Placki ziemniaczane drożdżowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz placki z ziemniaków, to koniecznie wypróbuj taką wersję z dodatkiem drożdży.

ziemniaczenedrozdzowe1

Placki ziemniaczane drożdżowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ziemniaczane placki przygotowane z dodatkiem drożdży.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Składniki

składniki na placki ziemniaczane drożdżowe

Instrukcja
 

Jak zrobić placki ziemniaczane na drożdżach

  • Ziemniaki utrzyj na tarce, utrzyj cebulę, odcedź dokładnie wytworzoną wodę.
    1,5 kg ziemniaków, 1 średnia cebula
  • Zalej ziemniaki 3/4 szklanki gorącego mleka, zamieszaj i odstaw do lekkiego ostudzenia.
    180 ml mleka
  • Dodaj do ziemniaków drożdże rozpuszczone w pozostałym lekko ciepłym mleku.
    20 g świeżych drożdży, 60 ml mleka
  • Dodaj do ziemniaków żółtka, mąkę, stopione wystudzone masło, sól.
    2 żółka, 3-5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka masła, sól
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość.
    2 białka
  • Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-60 minut.
  • Placki smaż na rozgrzanym ogniu na rumiano (z dwóch stron)
  • Podaj polane śmietaną z cukrem, albo jak u mnie – z gulaszem :)
Prywatne
Słowa kluczowe placki z ziemniaków
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ziemniaczenedrozdzowe1

Placki ziemniaczane drożdżowe – uwagi

W naszym domu lubimy bardzo placki ziemniaczane, a ostatnio zrobiliśmy eksperyment i usmażyliśmy placki ziemniaczane z drożdżami.

Placuszki wyszły wyśmienite – chrupiące z wierzchu i lekko puszyste w środku – do tego mam wrażenie, że były dużo mniej tłuste niż zwykle :)

Większość przepisów w sieci na te placki polecała podawanie ich na słodko – z sosem owocowym, albo ze śmietaną i cukrem, ale my je zjedliśmy w wersji na „zbójecko”, czyli z gulaszem :)

Zachęcam Was do spróbowania tej wersji, bo warto :)

Z podanej porcji otrzymacie masę placuszków – my we czworo mieliśmy porcję dwudniową :)

Zapraszam was serdecznie wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe obiady. Zajdziecie tam również przepisy na inne smakowite placki :)

Polecane przepisy na placki na obiad

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na placki idealne na obiad albo przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy: