Placki ziemniaczane drożdżowe
W naszym domu lubimy bardzo placki ziemniaczane, a ostatnio zrobiliśmy eksperyment i usmażyliśmy placki ziemniaczane z drożdżami.
Placuszki wyszły wyśmienite – chrupiące z wierzchu i lekko puszyste w środku – do tego mam wrażenie, że były dużo mniej tłuste niż zwykle :)
Większość przepisów w sieci na te placki polecała podawanie ich na słodko – z sosem owocowym, albo ze śmietaną i cukrem, ale my je zjedliśmy w wersji na „zbójecko”, czyli z gulaszem :)
Zachęcam Was do spróbowania tej wersji, bo warto :)
Z podanej porcji otrzymacie masę placuszków – my we czworo mieliśmy porcję dwudniową :)
Zapraszam was serdecznie wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe obiady. Zajdziecie tam również przepisy na inne smakowite placki :)
Placki ziemniaczane drożdżowe – przepis do druku

Placki ziemniaczane drożdżowe
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 3-5 łyżek mąki
- czubata łyżka masła
- sól - do smaku
- ja dałam jeszcze jedną cebulę (do wersji na słodko z niej rezygnujemy)
- olej do smażenia
Instrukcja
- Ziemniaki utrzyj na tarce, utrzyj cebulę, odcedź wodę i zalej ziemniaki 3/4 szklanki wrzącego mleka, zamieszaj i za chwilę - jak się trochę wystudzi - dodaj drożdże rozpuszczone w pozostałym lekko ciepłym mleku oraz żółtka, mąkę, stopione wystudzone masło, sól.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Placki smaż na rozgrzanym ogniu na rumiano (z dwóch stron)
- Podaj polane śmietaną z cukrem, albo jak u mnie - z gulaszem :)