Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami

Zaktualizowany: 2024 18 kwietnia
szarlotka z migdałami 2

Przepis na proste ciasto z jabłkami i migdałami

Dziś u mnie prosta i smakowita rustykalna szarlotka. Wypróbuj ten prosty przepis na szarlotkę z prażonymi migdałami. To połączenie chrupiących migdałów, soczystych jabłek i delikatnego aromatu cynamonu sprawi, że każdy kęs będzie smakował wyjątkowo. Ta szarlotka to prawdziwa uczta dla zmysłów – idealna na przyjęcia rodzinne, spotkania ze znajomymi lub po prostu jako pyszna domowa przekąska. Odkryj urok tradycyjnego smaku w rustykalnym wydaniu!

rustykalna szarlotka

Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i aromatyczne ciasta z jabłkami, to koniecznie spróbuj jak smakuje ta szybka szarlotka z jabłkami i prażonymi migdałami.

szarlotka z migdac582ami1

Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i pyszne ciasto z jabłkami i migdałami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na rustykalną szarlotkę z migdałami

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g masła
  • 4 jabłka (średnie)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu ((opcjonalnie))
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek płatków migdałowych (podprażonych (do posypania po wierzchu).)
Instrukcja
 

Jak zrobić rustykalną szarlotkę z jabłkami i migdałami

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
    4 jabłka
  • Jajka ubij z mlekiem.
    2 jajka, 2 łyżki mleka
  • Mąkę wymieszaj w dużej misce z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem.
    250 g cukru trzcinowego, 200 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj do mąki masło w małych kawałkach i rozetrzyj razem tworząc kruszonkę.
    80 g masła
  • Wlej jajka do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jabłka i wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta, ale się tym nie przejmuj).
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię i posyp dwoma łyżkami cukru trzcinowego.
    2 łyżki cukru trzcinowego
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
  • Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.
    5 łyżek płatków migdałowych
Prywatne
Słowa kluczowe proste ciasto z jabłkami, szarlotka z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szarlotka z migdałami 4

Migdałowa szarlotka – uwagi

Przepis na tą szarlotkę wypatrzyłam na opakowaniu cukru trzcinowego Diamant i zaintrygowała mnie łatwość jego wykonania. Ciasto jest łatwe, szybkie i proste – takie właśnie rustykalne. Prażone migdały świetnie do niego pasują, a ja jeszcze dodatkowo polałam je sosem karmelowym. Spróbujcie koniecznie, a nie zawiedziecie si tym smakiem.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.

szarlotka z migdałami 3

Sprawdzone przepisy na szarlotki

Wypróbuj koniecznie inne moje przepisy na pyszne szarlotki pełne smaku i aromatu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu:

Opublikowano: 2013 22 kwietnia

Podziel się przepisem

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

10 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami

Przepis na bardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami i migdałami. To ciasto z jabłkami zrobisz bez miksera. Wymieszaj najpierw suche składniki z masłem, a potem dodaj jajka z mlekiem. Do gęstego ciasta dodaj pokrojone jabłka i upiecz ciasto. Szarlotka z migdałami ma po upieczeniu słodki chrupiący wierzch, który dodatkowo podkręcają uprażone migdały. To ciasto fenomenalnie smakuje jeszcze na ciepło z gałką lodów - koniecznie spróbujcie.

Przepis na szarlotkę z migdałami

Rustykalna szarlotka to idealne ciasto na weekend do kawy, możecie go też zabrać do pracy, albo spakować do szkoły. Ciasto ma taką konsystencję, że się nie rozkruszy i nie pobrudzi wszystkiego dookoła. Zobaczcie mój prosty przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić rustykalną szarlotkę z jabłkami i migdałami. Gorąco polecam wam również przepis na szarlotkę z kruszonką oraz rewelacyjny przepis na rosyjską szarlotkę.