Przepis na proste ciasto z jabłkami i migdałami

Przepis na tą szarlotkę wypatrzyłam na opakowaniu cukru trzcinowego Diamant i zaintrygowała mnie łatwość jego wykonania.

Ciasto jest łatwe, szybkie i proste – takie właśnie rustykalne :)

Prażone migdały świetnie do niego pasują, a ja jeszcze dodatkowo polałam je sosem karmelowym :)

Spróbujcie koniecznie, a nie zawiedziecie si tym smakiem.

Podana porcja jest na tortownicę 26 cm.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

rustykalna szarlotka

szarlotka z migdałami 2

szarlotka z migdałami 3

szarlotka z migdałami 4

Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami przepis do druku

szarlotka z migdac582ami1

Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i pyszne ciasto z jabłkami i migdałami.
5 z 2 ocen
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.

Składniki

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g masła
  • 4 jabłka średnie
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek płatków migdałowych podprażonych (do posypania po wierzchu).

Instrukcja
 

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
    4 jabłka
  • Jajka ubij z mlekiem.
    2 jajka, 2 łyżki mleka
  • Mąkę wymieszaj w dużej misce z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem.
    250 g cukru trzcinowego, 200 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodaj do mąki masło w małych kawałkach i rozetrzyj razem tworząc kruszonkę.
    80 g masła
  • Wlej jajka do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jabłka i wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta, ale się tym nie przejmuj).
  • Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię i posyp dwoma łyżkami cukru trzcinowego.
    2 łyżki cukru trzcinowego
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
  • Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.
    5 łyżek płatków migdałowych
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!