Sernik na zimno na makowym spodzie
Przepis na sernik na zimno na makowym spodzie
Przepis na sernik na zimno na biszkopcie z makiem i z owocową galaretką to wspaniałe połączenie smaków. Ten lekki i delikatny sernik zaskakuje nie tylko kremowym wnętrzem, ale także wyjątkowym spodem z maku, który nadaje mu unikalny charakter. Wisienką na torcie jest warstwa owocowej galaretki na wierzchu, nadająca sernikowi nie tylko świeżości, ale także estetycznego uroku. To doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawi, że każdy kęs tego sernika na pewno będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Odkryj świeżość i oryginalność w każdym kęsie tego wyjątkowego deseru.
Spis treści
Sernik na zimno na makowym spodzie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz serniki na zimno z galaretką, to przygotuj taki na biszkopcie z makiem.
Sernik na zimno na makowym spodzie przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na spód makowy do sernika
- 1 jajko (rozmiar L)
- 25 g cukru ((mnie więcej 2 łyżki))
- 20 g mąki pszennej (1 czubata łyżka)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g maku (niemielonego (4 łyżki))
składniki na sernik na zimno
- 500 g sera twarogowego (- dobrej jakości – polecam Piątnicę, Mój Ulubiony)
- 125 g cukru (trochę ponad pół szklanki)
- 50 ml wody
- 2 żółtka (u mnie z jajek rozmiar L)
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 5 łyżek zimnej wody ((do żelatyny))
- 200 ml śmietany kremówki (ubitej na sztywno)
dodatkowe składniki do sernika
- galaretka (dowolna)
- owoce (ewentualnie )
Instrukcja
Jak zrobić spód makowy do sernika
- Zmiksuj jajko z cukrem na puszystą masę.1 jajko, 25 g cukru
- W miseczce zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i mak.20 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 40 g maku
- Dodaj suche składniki do jajka i ostrożnie wymieszaj łyżką.
- Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do foremki.
- Piecz biszkopt z makiem w piekarniku rozgrzanym do180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut – do lekkiego zrumienienia – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu przestudź – nie zdejmuj z ciasta rantu.
Jak zrobić sernik na zimno
- Pięćdziesiąt ml wody zagotuj razem z cukrem – ma wrzeć.50 ml wody, 125 g cukru
- W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.2 żółtka
- Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą – odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej krótko, aby się rozpuściła.5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku, 5 łyżek zimnej wody
- Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg.500 g sera twarogowego
- Do żelatyny dodaj łyżkę masy twarogowej i wymieszaj dokładnie. Przelej żelatynę do reszty masy twarogowej i dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach.
- Wyłącz mikser, dodaj ubitą śmietanę kremówkę – mieszaj delikatnie łopatką lub rózgą.200 ml śmietany kremówki
- Masę sernikową wyłóż na spód makowy i włóż do lodówki do stężenia – najlepiej na około 4 godziny.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę i lekko tężejącą wylej na sernik.galaretka
- Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
- Aby sernik ładnie odszedł od rantu tortownicy wystarczy podgrzać foremkę suszarką do włosów – lekko ocieplona da się łatwo odczepić od ciasta :)
Prywatne
Sernik z makowym biszkoptem – uwagi
Mam dla Was kolejny sernik na zimno. Ten mi wyszedł jakoś w konwencji walentynkowej (ta czerwień galaretki pasowała mi do serduszek). Oczywiście jest to przepis bardzo uniwersalny i będzie świetny na różne inne okazje i „bezokazje”.
Serniczek podany jest na makowym spodzie, a do masy serowej dodałam zaparzane żółtka. Całość wieńczy apetyczna wiśniowa galaretka (można użyć dowolnej ulubionej galaretki). Lekko, aksamitnie i bardzo smacznie!
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na serniki oraz przepisów na ciasta na zimno.
Polecane przepisy na serniki na zimno
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne serniki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik na zimno na makowym spodzie
Przepis na pyszny sernik na zimno na biszkopcie z dodatkiem maku oraz z owocową galaretką. Taki sernik możecie przygotować na święta lub różne okazje, bo prezentuje się rewelacyjnie. A do tego taki sernik z makowym ciastem smakuje rewelacyjnie! Nie wiem jak wy, ale ja osobiście uwielbiam serniki na zimno. Mają w sobie coś, co nie pozwala się mi im oprzeć. Może to ta aksamitna konsystencja serników na zimno, a może dodatek galaretki owocowej. Nie wiem, ale gorąco polecam wam ten sernik na biszkopcie z makiem.
Makowy sernik na zimno z galaretką
Taki sernik na zimno z galaretką na pewno zasmakuje dzieciom. Chyba wszystkie dzieci uwielbiają ciasta z galaretką. Na pewno moje :) Spróbujcie tego przepisu krok po kroku na sernik na zimno z galaretką wiśniową, a na pewno nie rozczarujecie się jego smakiem. Lekki i aksamitny sernik na zimno, puszysty biszkopt z makiem i owocowa galaretka. Wszystko razem smakuje przepysznie! Koniecznie przygotujcie ten sernik na zimno na makowym spodzie, a nie pożałujecie!
Gorąco polecam wam również inne moje przepisy na serniki, między innymi na sernik na zimno z brzoskwiniami.