lukier

Lukier – przepisy dla każdego!

Lukier to słodki składnik spożywczy, który składa się z cukru pudru i płynnego składnika, a czasem także dodatku aromatu lub barwnika spożywczego.

Jest często wykorzystywany do dekoracji ciast, ciasteczek i innych słodkości.

Lukier jest bogaty w kalorie i cukier, co oznacza, że powinien być spożywany z umiarem.

Niektóre rodzaje lukru, zwłaszcza te kupowane w sklepach, mogą zawierać sztuczne barwniki i aromaty, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Dlatego warto zwrócić uwagę na skład lukru i wybierać produkty, które są naturalne i wolne od sztucznych dodatków.

Dlatego lukier lepiej zrobić samodzielnie zrobić w domu – wystarczy do cukru pudru dodać trochę mleka, wody, śmietany kremówki, soku owocowego albo nawet trochę alkoholu.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: lukier