Solony karmel
Przepis na słony karmel
Jak ja uwielbiam solony karmel.
To już chyba nawet uzależnienie ;) ale walczę, nawet nie zjadałam na miejscu tego słoiczka :D
Tylko oblizywałam ciągle łyżeczki ;)
Taki słony karmel pasuje idealnie do wielu deserów, do lodów, do polania ciasta, naleśników, placuszków i gofrów, a jak wam będzie źle i niedobrze, to trzeba go zjeść prosto ze słoiczka :D
Jak zrobić słony karmel?
Sam przepis jest bardzo prosty – chociaż robiony, że tak powiem od zera.
Robimy karmel z cukru – tylko się nie przejmujcie – możecie go mieszać – ja nie mam cierpliwości należnej do czekania na rozpuszczenie się cukru. I zawsze mu pomagam mieszając od czasu do czasu.
Jak karmel będzie miał ładny karmelowy kolor możecie go zdjąć z ognia i dodać resztę składników. Całość zajmie wam może 10 minut – tylko przygotujcie sobie wszystkie składniki aby mieć je pod ręką :)
A jeśli potrzebujecie ekspresowego sosu karmelowego to możecie go zrobić w mikrofalówce – serio😁 na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy z mikrofalówki – do niego też możecie dodać soli :D
Jeśli jednak solony karmel nie należy do waszych ulubionych smaków, to po prostu nie dodawajcie do niego soli, a otrzymacie idealny karmel :D
Solony karmel przepis do druku
Solony karmel
Składniki
- 200 g cukru
- 90 g masła (miękkiego )
- 120 ml śmietany kremówki ((użyłam 30%))
- 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
Instrukcja
- Cukier wsyp do rondelka o gruby dnie i podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką.200 g cukru
- Podgrzewaj cukier aż nabierze karmelowej barwy - jeśli będzie już miał odpowiedni kolor, ale dalej będą w nim grudki nierozpuszczonego cukru, to zdejmij rondel z ognia i mieszaj energicznie, aż cały cukier się rozpuści (jeśli będziesz podgrzewać cukier zbyt długo, to karmel będzie miał gorzki smak).
- Dodaj masło podzielone na kawałeczki i dokładnie wymieszaj - na początku masło może nie chcieć się ładnie połączyć z karmelem.90 g masła
- Dolej śmietankę kremówkę i zamieszaj - teraz sos powinien już nabrać gładkości :)120 ml śmietany kremówki
- Na koniec posól sos i przelej do słoiczka.1 łyżeczka soli
- Przechowuj go lodówce - wraz ze stygnięciem sos będzie gęstniał, po pobycie w lodówce będzie bardzo gęsty - bardziej do smarowania - wystarczy go lekko pogrzać, aby uzyskał płynną konsystencję :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam u Sally :)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Słony karmel przepis
Przepis na domowy karmel z solą przydaje się w wielu przypadkach. Ja uwielbiam taki solony karmel dodawać do placuszków lub naleśników. Czasami polewam nim ciasta - szczególnie ciasta z jabłkami albo z gruszkami. Świetnie pasuje też do ciast z orzechami i oczywiście jest idealny do lodów. Dokładny przepis krok po kroku daje gwarancję pysznego sosu karmelowego. Pamiętajcie tylko aby nie przypalić cukru. Gdy za mocno ściemnieje stanie się gorzki i nie będzie się nadawał do użycia. Trzeba wyrzucić taki cukier i przygotować nową porcję.
Przepis na solony karmel
Domowy sos karmelowy idealny do deserów to pyszny i uniwersalny dodatek. Warto zapamiętać przepis i przygotowywać go samodzielnie w domu. Jeśli macie mało czasu możecie zrobić ekspresowy sos karmelowy z mikrofalówki i po przygotowaniu dodać do niego trochę soli :)