Solony karmel

Zaktualizowany: 2022 19 maja

Przepis na słony karmel

solony karmel


Jak ja uwielbiam solony karmel.

To już chyba nawet uzależnienie ;) ale walczę, nawet nie zjadałam na miejscu tego słoiczka :D

Tylko oblizywałam ciągle łyżeczki ;)

Taki słony karmel pasuje idealnie do wielu deserów, do lodów, do polania ciasta, naleśników, placuszków i gofrów, a jak wam będzie źle i niedobrze, to trzeba go zjeść prosto ze słoiczka :D

Jak zrobić słony karmel?

Sam przepis jest bardzo prosty – chociaż robiony, że tak powiem od zera.

Robimy karmel z cukru – tylko się nie przejmujcie – możecie go mieszać – ja nie mam cierpliwości należnej do czekania na rozpuszczenie się cukru. I zawsze mu pomagam mieszając od czasu do czasu.

Jak karmel będzie miał ładny karmelowy kolor możecie go zdjąć z ognia i dodać resztę składników. Całość zajmie wam może 10 minut – tylko przygotujcie sobie wszystkie składniki aby mieć je pod ręką :)

A jeśli potrzebujecie ekspresowego sosu karmelowego to możecie go zrobić w mikrofalówce – serio😁 na blogu znajdziecie przepis na sos karmelowy z mikrofalówki – do niego też możecie dodać soli :D

Jeśli jednak solony karmel nie należy do waszych ulubionych smaków, to po prostu nie dodawajcie do niego soli, a otrzymacie idealny karmel :D


solony karmel

karmel z solą

karmel solony

solony karmel

Solony karmel przepis do druku

karmel z solą

Solony karmel

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i szybkie solony karmel idealny jako dodatek do deserów.
4.19 z 11 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 10
Kalorie 456 kcal
Składniki
Instrukcja
 
  • Cukier wsyp do rondelka o gruby dnie i podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką.
    200 g cukru
  • Podgrzewaj cukier aż nabierze karmelowej barwy - jeśli będzie już miał odpowiedni kolor, ale dalej będą w nim grudki nierozpuszczonego cukru, to zdejmij rondel z ognia i mieszaj energicznie, aż cały cukier się rozpuści (jeśli będziesz podgrzewać cukier zbyt długo, to karmel będzie miał gorzki smak).
  • Dodaj masło podzielone na kawałeczki i dokładnie wymieszaj - na początku masło może nie chcieć się ładnie połączyć z karmelem.
    90 g masła
  • Dolej śmietankę kremówkę i zamieszaj - teraz sos powinien już nabrać gładkości :)
    120 ml śmietany kremówki
  • Na koniec posól sos i przelej do słoiczka.
    1 łyżeczka soli
  • Przechowuj go lodówce - wraz ze stygnięciem sos będzie gęstniał, po pobycie w lodówce będzie bardzo gęsty - bardziej do smarowania - wystarczy go lekko pogrzać, aby uzyskał płynną konsystencję :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 456kcalWeglowodany: 51gBiałko: 0.7gTłuszcz: 27.6g
Słowa kluczowe karmel z solą, sos karmelowy z solą, słony karmel
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam u Sally :)

Opublikowano: 2017 12 sierpnia

Podziel się przepisem

4.19 from 11 votes (11 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

8 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Słony karmel przepis

Przepis na domowy karmel z solą przydaje się w wielu przypadkach. Ja uwielbiam taki solony karmel dodawać do placuszków lub naleśników. Czasami polewam nim ciasta - szczególnie ciasta z jabłkami albo z gruszkami. Świetnie pasuje też do ciast z orzechami i oczywiście jest idealny do lodów. Dokładny przepis krok po kroku daje gwarancję pysznego sosu karmelowego. Pamiętajcie tylko aby nie przypalić cukru. Gdy za mocno ściemnieje stanie się gorzki i nie będzie się nadawał do użycia. Trzeba wyrzucić taki cukier i przygotować nową porcję.

Przepis na solony karmel

Domowy sos karmelowy idealny do deserów to pyszny i uniwersalny dodatek. Warto zapamiętać przepis i przygotowywać go samodzielnie w domu. Jeśli macie mało czasu możecie zrobić ekspresowy sos karmelowy z mikrofalówki i po przygotowaniu dodać do niego trochę soli :)