łatwe ciasto z jabłkami

Przepis na prostą szarlotkę na mleku skondensowanym

Dziś na deser poleca się superłatwa szarlotka przygotowana na lekkim cieście z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Tą szarlotkę możecie zrobić nawet bez użycia miksera. Wystarczy zmieszać składniki łyżką i już można je piec. Spróbujcie koniecznie!

proste i szybkie ciasto z jabłkami

Superłatwa szarlotka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i proste ciasta, które przygotujesz bez zbytniego wysiłku, to wypróbuj tą szarlotkę!

łatwe ciasto z jabłkami

Superłatwa szarlotka przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo łatwe i szybkie ciasto z jabłkami na mleku skondensowanym.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Składniki

składniki na szarlotkę z mlekiem skondensowanym

Instrukcja
 

Jak zrobić szybką szarlotkę bez miksera

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
    3 jabłka
  • Mleko skondensowane zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego, 60 g masła
  • Dodaj jajka i zmieszaj lub zmiksuj.
    5 jajek
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników – wymieszaj (ciasto będzie dość płynne).
    150 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj do ciasta jabłka i zamieszaj łyżką.
  • Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
  • Ciasto może się w trakcie pieczenia mocno zrumienić – możesz więc je pod koniec przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Notatki
Ja ciasto dodatkowo posmarowałam dwoma łyżkami rozpuszczonego masła i posypałam 50 g cukru kryształu zmieszanymi z połową łyżeczki cynamonu.
Prywatne
Słowa kluczowe jabłecznik z mlekiem skondensowanym, szybka szarlotka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
superłatwa szarlotka

Szarlotka z mlekiem skondensowanym – uwagi

Superłatwa szarlotka jest nie dość, że super, to jeszcze łatwa ;)

A przepis na nią pochodzi z książki „Polskie Jabłka” Joanny Tołłoczko – recenzja książki jest również na blogu i w bonusie możecie wygrać tą książkę :D – zapraszam tutaj po szczegóły.

Szarlotkę możecie wykonać jedynie przy użyciu miski i jakiegoś mieszadła – zupełnie nie potrzebujecie miksera (chociaż nie odmawiam Wam możliwości jego użycia ;)).

Podstawę – oprócz oczywiście jabłek – stanowi skondensowane słodkie mleko.

Odpowiada ono zarówno za słodkość jak i za konsystencję.

Już wcześniej robiłam ciasto na mleku skondensowanym i krakersach – ono również było takie szybkie.

Jedna uwaga – ciasto ma tendencję do „spiekania” – co widać na moich zdjęciach – warto go pod koniec przykryć kawałkiem folii aluminiowej – ja się zagapiłam i ciasto miałam ciemnobrązowe.

Podaję przepis na foremkę o średnicy 22-24 cm (chociaż możecie też je upiec w 26, ale będzie dużo niższe).

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

prosty jabłecznik
jabłecznik z mlekiem skondensowanym
szarlotka
łatwy jabłecznik

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z jabłkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: