Suszone pomidory w oleju
Przepis na pomidory suszone z ziołami w oleju
Zapraszam dziś na przepis na pyszne domowe przetwory, a dokładnie na suszone pomidory w oleju. Takie pomidory możecie bez problemu zrobić samodzielnie w domu i potem jesienią i zimą cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Suszone pomidory przepis krok po kroku
Jeśli robicie domowe przetwory i uwielbiacie pomidory, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Suszone pomidory w oleju przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić suszone pomidory w oleju
- Pomidory umyj, przekrój na pół i małą łyżeczką wyskrob środek – możesz wykorzystać miąższ do ugotowania zupy pomidorowej.5 kg pomidorów polnych
- Pomidory ułóż skórką do dołu na dużej blaszce z piekarnika lub tacy suszarki do warzyw (ułóż warzywa ściśle, bo w trakcie będą się kurczyć) i posyp posiekanymi lub suszonymi ziołami.
- Susz pomidory w piekarniku w temperaturze 100 stopni na włączonym termoobiegu przez około 5 godzin (możesz suszyć kilka blach na raz – w trakcie zmieniaj położenie blach.
- Jeśli pomidory suszysz w suszarce (jak ja), to susz je przez dwa dni w sumie przez kilkanaście godzin – jeśli jest duża wilgotność powietrza – to pomidory będą schły dłużej.
- Kiedy pomidory staną się elastyczne należy przewrócić je i wyprostować (podczas suszenia będą się skręcać). Zapobiegnie to tworzeniu długich ale wąskich pomidorów a otrzymamy ładne plasterki :)
- Słoiki wyparz wrzącą wodą, albo pogrzej w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach.
- Olej podgrzej aż będzie gorący – najlepiej do temperatury 120 stopni – gdy olej zaczyna dymić, to znaczy, że jest już za gorący – wtedy go ostudź, albo dolej trochę zimnego oleju.około 1,3-1,5 oleju
- Do każdego słoika włóż po jednym, dwóch ząbkach czosnku, możesz też dodać zioła.około 16 ząbków czosnku, zioła
- Włóż pomidory do słoików i zalej gorącym olejem (jeśli olej będzie za gorący, to pomidory zaczną się smażyć – mocno to im nie zaszkodzi, ale lepiej aby olej był odrobinę chłodniejszy).
- Słoiki od razu zakręć i postaw zakrętką do dołu aż do wystudzenia.
Prywatne
Pomidory w oleju – uwagi
Po wrzuceniu na facebooka zdjęcia z suszenia pomidorów pojawiły się Wasze głosy z prośbą o przepis.
Pomidorki już mam wszystkie „przerobione” i „siedzące” w słoiczkach, więc śpieszę z przepisem na suszone pomidory, abyście również mogli sobie przygotować zimowy zapasik :)
Najważniejsza sprawa to pomidory.
Jakie pomidory do suszenia?
Ja kupiłam swoje na ryneczku – najlepsza odmiana to tak zwane pomidory polne (przynajmniej u mnie tak się nazywają), albo pelati – czasami widzę je też pod nazwą lima. Są to pomidory podłużne i wąskie – długość może być tak nawet około 7-8 cm, z małą ilością pestek, za to są fajnie mięsiste (jak się podpytacie, które pomidory będą najlepsze do suszenia, to sprzedawca podpowie).
Pomidorom usuwamy środek (niektórzy wykorzystują go na zupę pomidorową :)) i suszymy je albo w piekarniku (100 stopni z termoobiegiem, przez około 4-5 godzin), albo w suszarce do warzyw i owoców (u mnie było to dwa dni, w sumie kilkanaście godzin suszenia).
Nie suszymy ich na tzw. „wiór”, tylko do momentu aż stracą wilgotność, ale będą wciąż dość elastyczne.
Ususzone pomidorki wkładamy do słoików razem z czosnkiem (użyłam po dwa ząbki na słoiczek) i ziołami – bazylia, oregano, tymianek itp. i zalewamy gorącym olejem (użyłam rzepakowy) – trzeba to zrobić ostrożnie, aby się nie poparzyć.
Suszone pomidory w oleju gotowe :)
Z pięciu kilogramów pomidorów wyszło mi 8 słoiczków (pojemność dżemowa – około 300 g).
Podpowiem Wam, że takie pomidory możecie wykorzystać do przygotowania pysznego kremowego sosu do makaronu – gorąco polecam!
Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe przetwory. Przed zimą zawsze robię również dużo ogórków kiszonych – bo moja rodzina je uwielbia.
Polecane przepisy na domowe przetwory
Zobaczcie również inne moje warzywne przetwory i przygotujcie je w domu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na suszone pomidory w oleju
Dziś mam dla was przepis na domowe przetwory idealne na jesień i zimę - ale nie tylko. Przygotujcie razem ze mną pyszne i aromatyczne pomidory suszone w oleju z dodatkiem czosnku, bazylii i oregano. Takie pomidory w oleju nabierają swoistego smaku - i ja je osobiście uwielbiam. Suszone pomidory możecie wykorzystać w wielu pysznych i prostych daniach. Ja szczególnie uwielbiam przepis na kremowe piersi kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami albo sos z suszonych pomidorów do makaronu.
Pomidory suszone przepis
Zobaczcie mój przepis na pomidory w oleju i sprawdźcie jak zrobić suszone pomidory. To jest całkiem proste, tylko wymaga trochę czasu na wysuszenie pomidorów. Kupicie dobre pomidorki - mięsiste i z małą ilością pestek, przetnijcie je i usuńcie środek. Teraz już trzeba je ususzyć, a następnie przełożyć do słoiczków, dodać czosnek i zioła, i na koniec zalać gorącym olejem. Dobrze jest aby takie suszone pomidory postały chociaż z miesiąc w oleju z ziołami zanim zaczniecie je jeść. Da im to czas na przejście smakiem ziół i czosnku. Jeśli robicie domowe przetwory, to koniecznie zróbcie w tym roku pyszne pomidory suszone w oleju :)