Quiche inaczej, czyli tarta brokułowa
Przepis na quiche – wytrawną tartę idealną na obiad
Zapraszam Was dziś na pyszny i szybki obiad, a serwuję quiche. Co to takiego? To mówić inaczej wytrawna tarta, u mnie to tarta brokułowa z dodatkiem szynki i sera pleśniowego. Tarta fajnie smakuje i możecie ją podać nie tylko na obiad, ale również na kolację, albo przekąskę w ciągu dnia.
Spis treści
Tarta brokułowa przepis krok po kroku
Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad, to koniecznie zobacz ten szybki przepis na quiche.
Quiche inaczej, czyli tarta brokułowa przepis
Składniki
składniki na tartę z brokułami
- 1 porcja ciasta francuskiego ((w jednym płacie))
- 1 brokuł
- około 100 g szynki (pokrojonej w kostkę lub paski)
- 3 jajka (- u mnie rozmiar L)
- 100 g śmietany (kwaśnej (użyłam 12%))
- około 200 g sera brie ((może być mniej))
- 1 cebula ( pokrojona w piórka i krótko podsmażona – opcjonalnie )
- sól, pieprz (do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić quiche z brokułami
- Brokuł podziel na różyczki, włóż do gotującej się wody po 5 minutach wyjmij.1 brokuł
- Szynkę krótko podsmaż, możesz też podsmażyć cebulę.około 100 g szynki
- Formę do tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem.1 porcja ciasta francuskiego
- Nadmiar ciasta odetnij.
- Wyłóż na wierzch brokuł, posyp szynką i cebulą.1 cebula
- Jajka roztrzep razem ze śmietaną, posól i popierz do smaku.3 jajka, 100 g śmietany, sól, pieprz
- Zalej masą nadzienie.
- Ser brie pokrój na plastry i ułóż na wierzchu tarty.około 200 g sera brie
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – aż się ładnie zrumieni.
- Podawaj na ciepło.
Prywatne
Quiche z brokułami – uwagi
Quiche to rodzaj wytrawnej tarty na kruchym spodzie, gdzie nadzienie (najczęściej warzywne) zalane jest masą śmietanowo-jajeczną i zapieczone w piekarniku.
Ja zrobiłam jego prostszą i szybszą formę, bo kruche ciasto zastąpiłam gotowym ciastem francuskim.
Głównym składnikiem nadzienia był brokuł, a dla mięsożerców dodałam trochę pokrojonej i podsmażonej szynki :)
Co prawda usłyszałam od rodziny, że proporcje mięska do warzyw powinny być odwrotne, ale zupełnie się tym nie przejęłam.
Dzięki użyciu ciasta francuskiego znacznie skrócił się mi czas przygotowania – pieczenie zajęło mi 30 minut.
Brokuły dobrze jest wcześniej krótko podgotować, wtedy na pewno nie będą twarde po upieczeniu.
Ta wytrawna tarta wystarczy na 4 niezbyt głodne osoby (szczególnie jak ją podacie z sałatką) albo na dwa głodomory :)
Zobaczcie inne moje przepisy na obiad, a w wśród nich znajdziecie również inne przepisy na zapiekanki – gorąco polecam!
Polecane przepisy na wytrwane tarty na obiad
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne tarty na słono idealne na obiad, czy kolację. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta brokułowa przepis
Zapraszam was dziś na danie idealne na obiad - a do tego bardzo proste i szybkie do przygotowania. Ta tarta jest ekspresowa, bo wykorzystuję tu gotowe ciasto francuskie, zamiast samodzielnie przygotowanego kruchego ciasta. Dzięki temu obiad będziecie mieli gotowy w jakieś 40 minut! A w czasie gdy quiche z brokułem się piecze możecie przygotować do niego dodatkowo zdrową sałatkę. Ten przepis inspirowany jest przepisem na quiche lorraine - ten quiche robiony jest z boczkiem i cebulą zalewanymi masą śmietanową z jajkami. W mojej zapiekance mam zamiast boczku podsmażoną szynkę oraz dodatkowo sporą ilość brokułu. Dzięki temu ta tarta wytrawna jest jeszcze bardziej sycąca. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na quiche
Zobaczcie mój ekspresowy quiche przepis i przygotujcie taką tartę z brokułem dla swojej rodziny. Taka tarta z brokułami to świetny pomysł na obiad albo na przekąskę lub kolację. Z przepisu otrzymacie 4 mniejsze porcje, albo 2 duże. Wszystko zależy od tego jak bardzo głodni jesteście :) Zobaczcie na mój przepis na górze i sprawdźcie jak zrobić quiche na cieście francuskim. Taka tarta z ciasta francuskiego jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Sami się przekonajcie. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na wytrwane zapiekanki idealne na obiad i nie tylko.