Tarta cytrynowa z bezą
Przepis na kruchą tartę cytrynową z bezą (lemon pie)
Dziś u mnie orzeźwiająca i bardzo smaczna tarta cytrynowa z bezą, znana również jako lemon pie. To ciasto to doskonałe połączenie świeżości cytryny z delikatną słodyczą bezy. Ta klasyczna i uwielbiana przez wielu tarta zachwyca intensywnym smakiem cytrynowego kremu, który pieczony jest na kruchym cieście. Na szczycie znajduje się warstwa puszystej bezy, która nadaje tarcie wyjątkowego wyglądu i konsystencji. To idealna propozycja na deser, który wzbogaci każdą okazję swoim aromatem i smakiem. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Tarta cytrynowa z bezą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche ciasta o orzeźwiającym smaku, to koniecznie upiecz taką klasyczną tartę.
Tarta cytrynowa z bezą przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do lemon pie
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 150 g masła ( w kawałkach)
- 1 jajko ( rozmiar L)
- 50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
- zimna woda (- opcjonalnie do nadania konsystencji)
składniki na krem cytrynowy do lemon pie
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 jajka (rozmiar L)
- 3 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki )
- 120 ml soku z cytryny ((z około 3-4 dużych cytryny))
składniki na bezę do tarty cytrynowej
- 2 białka ( z jajka L)
- 100 g cukru kryształu (pół szklanki)
- 1 łyżeczka octu ((użyłam jabłkowy))
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do tarty cytrynowej
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – jeśli masz problem z uformowaniem ciasta, to dodaj po trochu zimnej wody.300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 50 g cukru pudru, zimna woda
- Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką.
- Wyłóż ciastem przygotowaną foremkę do tarty o średnicy 24-26 cm, odkrój nadmiar ciasta (możesz do wykorzystać do upieczenia małych ciasteczek, upiec korpusiki do babeczek, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji :)).
- Formę z ciastem wstaw do lodówki i w czasie schładzania podgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra/dół).
- Schłodzone ciasto przykryj papierem do pieczenia i dociąż grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia.
- Podpiecz ciasto przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut – do zrumienienia.
- W czasie gdy spód się piecze przygotuj krem – zmiksuj razem wszystkie składniki, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się kawałków z cytryny i ewentualnych pestek.250 ml śmietany kremówki, 2 jajka, 3 żółtka, 100 g cukru pudru, 120 ml soku z cytryny
- Wylej masę na podpieczony spód.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni i piecz tartę przez około pół godziny – aż krem przestanie być płynny.
- Po upieczeniu tartę wystudź.
Jak zrobić bezę do tarty cytrynowej
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj do nich po trochu cukier i miksuj aż zupełnie się rozpuści – nie będzie czuć kryształków.2 białka, 100 g cukru kryształu
- Dodaj ocet i krótko zmiksuj.1 łyżeczka octu
- Bezę przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka z odciętym rogiem.
- Wyciśnij małe beziki na tarcie, a następnie krótko je opal palnikiem (jeśli nie masz palnika, to możesz tartę wstawić na kilka minut do piekarnika – pod górną grzałkę – nagrzanego do temperatury180 stopni).
Prywatne
Cytrynowa tarta lemon pie – uwagi
Taka tarta cytrynowa z bezą może skutecznie rozpromienić każdy pochmurny dzień i poprawić wszystkim humor – już od samego patrzenia na nią robi się człowiekowi lepiej – prawda? Tarta dzięki cytrynowemu kremowi jest orzeźwiająca i nie ze słodka, opalana beza świetnie równoważy kwaskowatość cytryn, a do wspaniale dekoruje deser. To wszystko powoduje, że tarta może być idealnym ciastem na Wielkanoc, albo na różne uroczystości. Możecie upiec jedną dużą tartę – jeśli spodziewacie się więcej gości, albo przygotować kilka mniejszy tarteletek do indywidualnego podania. Z przepisu upieczecie sporą tartę o wielkości 24-26 cm (może nawet większą jeśli cienko rozwałkujecie ciasto).
Zapraszam również na inne tarty.
Polecane przepisy na słodkie tarty
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na smakowite kruche tarty pieczone z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta cytrynowa z bezą przepis
Przepis na pyszną kruchą tartę z kremem cytrynowym i podpalaną bezą. Ta tarta to popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii Lemon Meringue Pie. Po zjedzeniu tej tarty cytrynowej rozumiem skąd jej popularność. Ciasto jest przepyszne. Rozpływające się kruche ciasto, do tego kwaskowaty krem cytrynowy i słodka beza - idealne połączenie. Tarta cytrynowa z bezą zasmakuje każdemu! Możecie ją upiec jako ciasto na Wielkanoc, albo jako ciasto weekendowe. Upieczcie jedną dużą tartę albo kilka mniejszych tarteletek. Takie mniejsze tarty będą świetne na słodki stół.
Cytrynowa tarta z bezą
Przepis na cytrynową tartę z bezą możecie również wykorzystać jako ciasto na urodziny albo rodzinną uroczystość. To kruche ciasto z kremem cytrynowym prezentuje się tak wspaniale, że będzie ozdobą każdego stołu. Aż szkoda go jeść :) Zapiszcie sobie ten przepis na lemon pie i wykorzystujcie tak często jak potrzebujecie. Z moim przepisem krok po kroku na kruche ciasto wszystko się wam uda bez problemu!
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na słodkie tarty.