Przepis na kruche mini tarty z nadzieniem czekoladowym
Długi weekend – połączony z gorączką Euro 2012 trwa.
Ja w związku z tym wszystkim (i wizytą siostry) byłam strasznie zabiegana, ale teraz mam chwilę na podzielenie się przepisem na tarteletki z czekoladą (albo na tartę).
Przepis na ciasto do tarty jest ten sam co zwykle, a wypełnienie jest z gorzkiej czekolady.
Ja upiekłam 6 tarteletek (w foremkach o górnej średnicy 9 cm), ale można całość zrobić jako dużą tartę.
Nadmiar ciasta można wykorzystać do upieczenia kruchych babeczek, albo można zamrozić i wykorzystać w innym terminie:)
Zobaczcie również inne moje przepisy na kruche tarty.
Tarteletki czekoladowe przepis

Tarteletki czekoladowe
Przepis na kruche mini tarty czekoladowe albo na jedną dużą tartę.
Składniki
składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1 żółtko z jajka rozmiar L
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia można ominąć
- kwaśna śmietana (dodawana na końcu wg potrzeby)
składniki masy czekoladowej:
- 150 g czekolady połamanej - u mnie gorzka
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 jajko rozmiar L
- 30 g cukru
Instrukcja
ciasto
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć.250 g mąki, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jeśli ciasto jest za suche można dodaj trochę śmietany – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść.kwaśna śmietana
- Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś na foremki- tarteletki, albo na formę tarty.
- Nakłuj i najlepiej obciąż fasolką.
- Piecz 5minut w temperaturze 200 stopni (góra/dół), wyjmij fasolkę i piecz jeszcze 5 min.
- Wyjmij tarty z piekarnika, zostaw na blasze. Temperaturę piekarnika obniż do 180stopni.
nadzienie czekoladowe
- Masę czekoladową przygotuj w trakcie pieczenia ciasta.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło.150 g czekolady, 50 g masła
- Dodaj śmietankę i wymieszaj.100 ml śmietanki kremówki
- Jajko ubij z cukrem i połącz z czekoladą.1 jajko, 30 g cukru
- Masę nałóż na tarteletki i piecz 15 minut w temperaturze 180stopni (góra/dół).
- Po upieczeniu ciastka ostudź.
Notatki
Myślę, że na taką dużą tartę ta ilość masy czekoladowej może być trochę za mało i proponuję przygotowanie w takiej sytuacji 1,5 porcji masy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis na masę czekoladową pochodzi z tego bloga Edi Cook.