Przepis na kruche mini tarty z nadzieniem czekoladowym

Długi weekend – połączony z gorączką Euro 2012 trwa.

Ja w związku z tym wszystkim (i wizytą siostry) byłam strasznie zabiegana, ale teraz mam chwilę na podzielenie się przepisem na tarteletki z czekoladą (albo na tartę).

Przepis na ciasto do tarty jest ten sam co zwykle, a wypełnienie jest z gorzkiej czekolady.

Ja upiekłam 6 tarteletek (w foremkach o górnej średnicy 9 cm), ale można całość zrobić jako dużą tartę.

Nadmiar ciasta można wykorzystać do upieczenia kruchych babeczek, albo można zamrozić i wykorzystać w innym terminie:)

Zobaczcie również inne moje przepisy na kruche tarty.

 Tarteletki czekoladowe

tarta z czekolada3 

Tarteletki czekoladowe przepis

tarta z czekoladą

Tarteletki czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na kruche mini tarty czekoladowe albo na jedną dużą tartę.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 6 szt

Składniki

składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko z jajka rozmiar L
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia można ominąć
  • kwaśna śmietana (dodawana na końcu wg potrzeby)

składniki masy czekoladowej:

Instrukcja
 

ciasto

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć.
    250 g mąki, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jeśli ciasto jest za suche można dodaj trochę śmietany – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść.
    kwaśna śmietana
  • Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś na foremki- tarteletki, albo na formę tarty.
  • Nakłuj i najlepiej obciąż fasolką.
  • Piecz 5minut w temperaturze 200 stopni (góra/dół), wyjmij fasolkę i piecz jeszcze 5 min.
  • Wyjmij tarty z piekarnika, zostaw na blasze. Temperaturę piekarnika obniż do 180stopni.

nadzienie czekoladowe

  • Masę czekoladową przygotuj w trakcie pieczenia ciasta.
  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło.
    150 g czekolady, 50 g masła
  • Dodaj śmietankę i wymieszaj.
    100 ml śmietanki kremówki
  • Jajko ubij z cukrem i połącz z czekoladą.
    1 jajko, 30 g cukru
  • Masę nałóż na tarteletki i piecz 15 minut w temperaturze 180stopni (góra/dół).
  • Po upieczeniu ciastka ostudź.

Notatki

Myślę, że na taką dużą tartę ta ilość masy czekoladowej może być trochę za mało i proponuję przygotowanie w takiej sytuacji 1,5 porcji masy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na masę czekoladową pochodzi z tego bloga Edi Cook.