Długi weekend – połączony z gorączką Euro 2012 trwa, ja w związku z tym wszystkim (i wizytą siostry) byłam strasznie zabiegana, ale teraz mam chwilę na podzielenie się przepisem na tarteletki z czekoladą (albo na tartę).

Przepis na ciasto do tarty jest ten sam co zwykle, a wypełnienie jest z gorzkiej czekolady. Ja upiekłam 6 tarteletek (w foremkach o górnej średnicy 9 cm), ale można całość zrobić jako dużą tartę. Nadmiar ciasta można wykorzystać do upieczenia kruchych babeczek, albo można zamrozić i wykorzystać w innym terminie:)

 

 

 

tarta z czekoladą

Tarteletki czekoladowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki na ciasto:

składniki masy czekoladowej:

Instrukcja
 

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść). Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • Ciasto rozwałkuj i przenieś na foremki- tarteletki, albo na formę tarty. Nakłuj i najlepiej obciąż fasolką. Piecz 5minut w temperaturze 200 stopni, wyjmij fasolkę i piecz jeszcze 5 min. Wyjmij tarty z piekarnika, zostaw na blasze. Temperaturę piekarnika obniż do 180stopni.
  • Masę czekoladową przygotuj w trakcie pieczenia ciasta. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło, dolaj śmietankę i wymieszaj. Jajko ubij z cukrem i połącz z czekoladą. Masę nałóż na tarteletki i piecz 15minut w temperaturze 180stopni.

Notatki

Myślę, że na taką dużą tartę ta ilość masy czekoladowej może być trochę za mało i proponuję przygotowanie w takiej sytuacji 1,5 porcji masy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na masę czekoladową pochodzi z tego blogu.