Twarogowa drożdżówka ryżowa – bez laktozy i bez glutenu :)

 

kokosowe ciasto bez glutenu i bez laktozy

 

Twarogowa drożdżówka ryżowa, to ciasto idealne dla wszystkich osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Jest przede wszystkim bez laktozy – w cieście wykorzystałam nowe produkty firmy Mlekowita.

W serii „Bez Laktozy” znajdziecie między innymi mleko, jogurt naturalny i masło – wszystko czego wam trzeba do pysznego ciasta.

Ja jeszcze dodatkowo zadbałam o wszystkich uczulonych lub eliminujących w swojej diecie gluten i zamiast zwykłej mąki pszennej wykorzystałam mieszankę mąki ryżowej z białego ryżu i mąki kokosowej.

Zastosowanie tych mąk (a szczególnie kokosowej) bardzo podniosło walory smakowe ciasta.

Pierwszy raz robiłam taką bezglutenową drożdżówkę i byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie. Ciasto nie jest gęste i zwarte jak zrobione ze zwykłej mąki. Jest bardziej grudkowate, ale ładnie wyrasta (chociaż mniej spektakularnie).

Jeśli w waszej diecie eliminujecie laktozę i gluten, a do tej pory mogliście pomarzyć sobie tylko o pysznej drożdżówce, to ja wam gorąco polecam tą twarogową drożdżówkę, bo jest na prawdę pyszna – szczególnie podana ze świeżymi owocami :)

Koniecznie wypróbujcie również przepisy na babeczki bezglutenowe, ciasto kokosowe fit, albo przepis na zdrowe brownie.

 

twarogowa drożdżówka ryżowa bezglutenowa

 

kokosowe ciasto bez glutenu i bez laktozy

 

bezglutenowa drożdżówka z twarożkiem

 

bezglutenowa drożdżówka z twarogiem

 

mlekowita bez laktozy jogurt naturalny

 

mlekowita bez laktozy twaróg półtłusty

 

kokosowe ciasto drożdżowe z twarogiem

Twarogowa drożdżówka ryżowa

Wypieki Beaty
Przepis na formę o średnicy 22-24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 207 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

  • 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie 7 g suszonych)
  • 120 ml mleka Wydojone bez laktozy Mlekowita (użyłam 3,2 %)
  • łyżeczka cukru - do drożdży
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g jogurtu Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekowita
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g oleju
  • 40 g cukru

twaróg:

  • opakowanie (230 g) twarogu półtłustego klinek Mlekowita
  • około 60 g jogurtu Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekowita
  • około 30 g cukru - lub do smaku
  • 1 żółtko

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko i dokładnie rozmieszaj.
  • Przykryj kubek z drożdżami i odstaw na około 15 minut.
  • W misie miksera umieść obydwie mąki, cukier, jajko, jogurt i olej.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie ono bardziej grudkowate i nie utworzy jednolitej masy.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie z twarogu.
  • Twaróg półtłusty bez laktozy przełóż do miseczki, dodaj 2 czubate łyżki jogurtu, 2 łyżki cukru i żółtko.
  • Rozgnieć wszystko razem widelcem i dokładnie wymieszaj.
  • Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj odrobinę jogurtu i ewentualnie dosłódź do smaku.
  • Formę o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do formy.
  • Na wierzch ciasta wyłóż masę twarogową.
  • Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do zarumienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Podawaj ze świeżymi owocami - ja użyłam truskawki, które delikatnie rozgniotłam widelcem.

Notatki

Zamiast oleju możesz użyć rozpuszczone masło Polskie bez laktozy Mlekowita :)

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 207kcalWeglowodany: 25gBiałko: 9gTłuszcz: 9gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Przepis bierze udział w konkursie Mlekowity :)