Twarogowa drożdżówka ryżowa – bez laktozy i bez glutenu :)
Twarogowa drożdżówka ryżowa, to ciasto idealne dla wszystkich osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Jest przede wszystkim bez laktozy – w cieście wykorzystałam nowe produkty firmy Mlekowita.
W serii „Bez Laktozy” znajdziecie między innymi mleko, jogurt naturalny i masło – wszystko czego wam trzeba do pysznego ciasta.
Ja jeszcze dodatkowo zadbałam o wszystkich uczulonych lub eliminujących w swojej diecie gluten i zamiast zwykłej mąki pszennej wykorzystałam mieszankę mąki ryżowej z białego ryżu i mąki kokosowej.
Zastosowanie tych mąk (a szczególnie kokosowej) bardzo podniosło walory smakowe ciasta.
Pierwszy raz robiłam taką bezglutenową drożdżówkę i byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie. Ciasto nie jest gęste i zwarte jak zrobione ze zwykłej mąki. Jest bardziej grudkowate, ale ładnie wyrasta (chociaż mniej spektakularnie).
Jeśli w waszej diecie eliminujecie laktozę i gluten, a do tej pory mogliście pomarzyć sobie tylko o pysznej drożdżówce, to ja wam gorąco polecam tą twarogową drożdżówkę, bo jest na prawdę pyszna – szczególnie podana ze świeżymi owocami :)
Koniecznie wypróbujcie również przepisy na babeczki bezglutenowe, ciasto kokosowe fit, albo przepis na zdrowe brownie.
Twarogowa drożdżówka ryżowa
- 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie 7 g suszonych)
- 120 ml mleka Wydojone bez laktozy Mlekowita (użyłam 3,2 %)
- łyżeczka cukru - do drożdży
- 150 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g jogurtu Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekowita
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 50 g oleju
- 40 g cukru
- opakowanie (230 g) twarogu półtłustego klinek Mlekowita
- około 60 g jogurtu Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekowita
- około 30 g cukru - lub do smaku
- 1 żółtko
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko i dokładnie rozmieszaj.
- Przykryj kubek z drożdżami i odstaw na około 15 minut.
- W misie miksera umieść obydwie mąki, cukier, jajko, jogurt i olej.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie ono bardziej grudkowate i nie utworzy jednolitej masy.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
- W tym czasie przygotuj nadzienie z twarogu.
- Twaróg półtłusty bez laktozy przełóż do miseczki, dodaj 2 czubate łyżki jogurtu, 2 łyżki cukru i żółtko.
- Rozgnieć wszystko razem widelcem i dokładnie wymieszaj.
- Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj odrobinę jogurtu i ewentualnie dosłódź do smaku.
- Formę o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do formy.
- Na wierzch ciasta wyłóż masę twarogową.
- Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do zarumienia.
- Po upieczeniu ostudź.
- Podawaj ze świeżymi owocami - ja użyłam truskawki, które delikatnie rozgniotłam widelcem.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Przepis bierze udział w konkursie Mlekowity :)
Super wygląda :-) W pierwszym momencie myślałam, ze to kwiaty bzu… <3