Przepis na twarogową drożdżówkę ryżową bez laktozy i bez glutenu :)

wpis zawiera lokowanie produktu

kokosowe ciasto bez glutenu i bez laktozy


Twarogowa drożdżówka ryżowa, to ciasto idealne dla wszystkich osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Jest przede wszystkim bez laktozy – w cieście wykorzystałam nowe produkty firmy Mlekowita.

W serii „Bez Laktozy” znajdziecie między innymi mleko, jogurt naturalny i masło – wszystko czego wam trzeba do pysznego ciasta.

Ja jeszcze dodatkowo zadbałam o wszystkich uczulonych lub eliminujących w swojej diecie gluten i zamiast zwykłej mąki pszennej wykorzystałam mieszankę mąki ryżowej z białego ryżu i mąki kokosowej.

Zastosowanie tych mąk (a szczególnie kokosowej) bardzo podniosło walory smakowe ciasta.

Pierwszy raz robiłam taką bezglutenową drożdżówkę i byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie.

Ciasto nie jest gęste i zwarte jak zrobione ze zwykłej mąki.

Jest bardziej grudkowate, ale ładnie wyrasta (chociaż mniej spektakularnie).

Jeśli w waszej diecie eliminujecie laktozę i gluten, a do tej pory mogliście pomarzyć sobie tylko o pysznej drożdżówce, to ja wam gorąco polecam tą drożdżówkę, bo jest na prawdę pyszna – szczególnie podana ze świeżymi owocami :)

Koniecznie wypróbujcie również przepisy na babeczki bezglutenowe, ciasto kokosowe fit, albo przepis na zdrowe brownie.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


twarogowa drożdżówka ryżowa bezglutenowa

kokosowe ciasto bez glutenu i bez laktozy

bezglutenowa drożdżówka z twarożkiem

bezglutenowa drożdżówka z twarogiem

mlekowita bez laktozy jogurt naturalny

mlekowita bez laktozy twaróg półtłusty

Twarogowa drożdżówka ryżowa przepis do druku

kokosowe ciasto drożdżowe z twarogiem

Twarogowa drożdżówka ryżowa

Wypieki Beaty
Przepis na dietetyczną drożdżówkę bezglutenową i bez laktozy z twarożkiem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 10 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 207 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o średnicy 22-24 cm.

Składniki

ciasto drożdżowe:

twaróg:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko i dokładnie rozmieszaj.
  • Przykryj kubek z drożdżami i odstaw na około 15 minut.
  • W misie miksera umieść obydwie mąki, cukier, jajko, jogurt i olej.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie ono bardziej grudkowate i nie utworzy jednolitej masy.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie z twarogu.
  • Twaróg półtłusty bez laktozy przełóż do miseczki, dodaj 2 czubate łyżki jogurtu, 2 łyżki cukru i żółtko.
  • Rozgnieć wszystko razem widelcem i dokładnie wymieszaj.
  • Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj odrobinę jogurtu i ewentualnie dosłódź do smaku.
  • Formę o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do formy.
  • Na wierzch ciasta wyłóż masę twarogową.
  • Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut - do zarumienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Podawaj ze świeżymi owocami - ja użyłam truskawki, które delikatnie rozgniotłam widelcem.

Notatki

Zamiast oleju możesz użyć rozpuszczone masło Polskie bez laktozy Mlekowita :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 207kcalWeglowodany: 25gBiałko: 9gTłuszcz: 9gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe ciasto bez laktozy, ciasto bezglutenowe, drożdżówka bezlgutenowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Przepis bierze udział w konkursie Mlekowity :)